12:06, 9 Iunie 2010 publicat în Cariera

Intr-un discurs emotionant si pasional, Eve Ensler, autoarea cunoscutei piese 'Monoloagele Vaginului', declara ca in fiecare dintre noi exista "o celula feminina" - o celula pe care cu totii am fost invatati sa o suprimam

Intr-un discurs emotionant si pasional, Eve Ensler, autoarea cunoscutei piese “Monoloagele Vaginului”, feminista, scenarista, performer si activista declara ca in fiecare dintre noi exista "o celula feminina" - o celula pe care cu totii am fost invatati sa o suprimam. Ea spune povesti dureroase despre femei din intreaga lume care au reusit sa depaseasca violente socante si adversitate, pentru a revela apoi puterea extraordinara care zacea in ele.

“Cred ca intreaga lume a ajuns la stadiul in care nimeni nu vrea feminitatea. Ce inseamana sa fii baiat? Sa fii baiat, inseamna in adevaratul sens al cuvantului, sa nu fii fata. Sa fii femeie inseamna sa nu fii fata. Sa fii puternic inseamna sa nu fii fata. Sa fii lider inseamna sa nu fii fata. Eu cred insa ca a fi fata este atat de puternic incat a trebuit sa ii invatam pe toti ceilalti sa nu fie asa”, spune Eve Ensler, in discursul ei.

Citeste si:
Interviu The Hush cu Anca şi Sabina Şercău – povestea unui brand...
Interviu The Hush cu Anca şi...

Eve vorbeste de fapt despre puterea sensibilitatii si a emotiilor si crede ca am fi trait intr-o lume mai buna daca oamenii nu ar fi devalorizat emotivitatea, interzicand-o mai ales baietilor, dar si femeilor care sunt considerate mai putin puternice tocmai din aceasta cauza… pentru ca sunt foarte sensibile.

“Imi amintesc cum tatal meu, care era un om foarte foarte violent, avea obiceiul sa ma bata. Si in timp ce ma batea imi spunea: <>. Pentru ca intr-un fel, plansul meu era ilustrarea brutalitatii sale. Si nici macar in acel moment nu vroia sa isi constientizeze faptele".

Citeste si:
Cum realizezi un make-up simplu pentru ochii închiși la culoare
Cum realizezi un make-up...

"Eu stiu ca in mod sistematic, noi oamenii ne-am autoanihilat acea celula sensibila a feminitatii, in barbati, ca si in femei. Si am fost chiar mai duri cu barbatii in aceasta incercare de a le anula celula feminina (fetita din ei)", spune Eve. "Am vazut cum baietii au fost crescuti sa fie duri, am vazut-o de-a lungul intregii Planete; au fost invatati sa se distanteze de tandretea din ei, sa nu planga. Mi-am dat seama de fapt, la un moment dat cand eram in Kosovo, cand am vazut cum un barbat care mai avea putin si claca, ca de fapt, pentru ei, gloantele sunt lacrimi grele, care izbucnesc pentru ca nu le permitem sa aiba vulnerabilitatea lor, compasiunea lor, trebuind sa devenia duri si violenti. Si mai cred ca i-am invatat sa fie siguri cand de fapt sunt nesiguri, sa pretinda ca stiu lucruri cand de fapt nu le stiu, sa pretinda ca sunt bine, cand de fapt se simt mizerabil"... Iar toate acestea s-au intamplat devalorizand toate aceste sentimente frumoase, emotiile, care le sunt caracteristice femeilor si din cauza carora, acestea au fost minimalizate si fortate sa ramana intr-o stare de inferioritatea, doar pentru ca simt.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri