Poți adopta câteva obiceiuri care te vor ajuta să te relaxezi și să îți duci la bun sfârșit sarcinile, fără să te simți copleșită.

Îți petreci cea mai mare parte zilei la birou, stând pe scaun și concentrându-te în fața ecranului. Chiar dacă îți place ceea ce faci, apar de multe ori situații stresante: prea multe task-uri, termene limită prea scurte, certuri cu colegii sau un șef neînțelegător.

Nu poți controla aceste situații, dar poți controla perspectiva din care le vezi și modul în care reacționezi. Mai mult, poți adopta câteva obiceiuri care te vor ajuta să te relaxezi și să îți duci la bun sfârșit sarcinile, fără să te simți copleșită.

Mișcă-te cât poți de des

În timpul săptămânii, îți petreci cel puțin opt ore la birou. Statul pe scaun poate fi mai periculos decât îți poți imagina, iar din cauza posturii incorecte pot apărea  durerile de spate care să îți amplifice starea de stres.

Retail jobs

Pentru a evita acest lucru, încearcă să te ridici de pe scaun și fă mici pauze la un interval de o oră: mergi să îți iei un pahar de apă (hidratarea este foarte importantă) sau te poti plimba cinci minute prin birou. De asemenea, când te duci la masă, încearcă să stai în picioare sau să urci și să cobori scările, în loc să iei liftul.

Bea o cană cu ceai

Dacă te simți stresată, chiar dacă ești obosită, ar fi mai bine să renunți la a doua ceașcă de cafea și să alegi, în schimb, o cană cu ceai. Îți poți face un ceai de tei, care este recunoscut pentru efectele sale calmante și nu numai.

Florile de tei sunt bogate în antioxidanți, care ajută organismul in lupta contra  radicalilor liberi, responsabili de stresul oxidativ celular. Analiza proprietăților antioxidanților conținuți de ceaiul de tei, a demonstrat că principiile active, si anume kaempferolul și quercetina au proprietăți antiinflamatoare. Astfel, ceaiul de tei poate ameliora durerile musculare care pot apărea din cauza statului îndelungat pe scaun.

Citeste si:
Alimentația sănătoasă nu se întâmplă peste noapte, dar orice lucru...
Alimentația sănătoasă nu se...

Încearcă aromaterapie la birou

Cercetătorii de la Universitatea din Maryland susțin că te poți relaxa cu ajutorul aromaterapiei. Aromele din uleiurile esențiale activează nervul olfactiv, care este conectat la sistemul limbic și care controlează la rândul lui memoria, respirația și nivelul de stres. 

Există câteva uleiuri esențiale recomandate pentru relaxare: lavandă, trandafir, portocală, bergamotă și lămâie. Îți poți pune câteva picături la încheietură atunci când te simți stresată, ca să inspiri aromele calmante pe tot parcursul zilei.
Ia pauze dese

Există numeroase metode, precum metoda pomodoro, menite să te ajute să fii mai productivă la muncă. Această tehnică presupune deconectarea completă de la muncă pentru câteva minute, lucru care te poate ajuta să te relaxezi complet.

Metoda pomodoro presupune să împarți ziua de lucru în intervale de 25 de minute, după care să îți iei o pauză de cinci minute. După patru astfel de secvențe, îți poți lua o pauză mai lungă de 15-30 de minute. 

Consumă alimentele potrivite

Când te simți stresată, corpul tău elimină trei tipuri de hormoni: adrenalină, cortizol și norepinefrină.  Acestea cresc nivelul de zahăr din sânge pentru a da putere inimii, mușchilor și creierului să facă față provocărilor. Însă, odată ce această energie se risipește, te vei simți foarte obosită și vei avea nevoie să mănânci ca să te simți mai bine.

Evită produsele cu mult zahăr și alege alimentele bogate în antioxidanți și vitamine precum nuci, semințe, somon (Omega 3), fulgi de ovăz (Magneziu), citrice (vitamina C), cartofi dulci și morcovi (vitamina E).

Chiar dacă ai o zi grea la muncă, nu trebuie să te descurajezi în fața stresului. În schimb, adoptă diferite metode de relaxare, precum aromaterapie, o cană cu ceai sau o pauză bine meritată care te vor ajuta să  treci peste provocările zilei.

Sursă foto: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri