Arta Negocierii la femei. Idei pentru o negociere eficienta

12:08, 14 August 2013 publicat în Cariera6 share-uri

Stii sa-ti negociezi prioritatile? In care dintre cele trei categorii de negociatori te incadrezi: negociatorul cooperant, negociatorul afectiv sau negociatorul conflictual?

de Oana Popescu-Argetoia - Expert Garbo

www.oanapopescuargetoia.ro

Citeste si:
Psihologie: Cum negociem conflictele din cuplu?
Psihologie: Cum negociem...

Stii sa-ti negociezi prioritatile?

Problemele sunt verigi ce fac parte din lantul vietii fiecaruia. Ele apar in fiecare zi, in fiecare clipa si depinde de noi pe ce loc le situam si ce importanta le acordam. In orice conflict, situatie problematica, fie ea ca apare la serviciu, in relatia de cuplu sau in familie, este necesar sa detinem cateva secrete din arta negocierii.

A sti sa negociezi si sa vezi solutii in fata unor situatii conflictuale inseamna sa evoluezi si sa mai adaugi ceva nou, la capitolul experiente personale cu final fericit.

Conflictele reprezinta in general, neintelegerile care apar intre doua sau mai multe persoane, sau chiar grupuri de persoane. Procesul de rezolvare a problemelor poate fi folosit in rezolutia conflictului sau solutionarea oricarei situatii care necesita rezolvare.

Citeste si:
Horoscopul lunii MARTIE 2021: Previziuni astrale importante pentru...
Horoscopul lunii MARTIE 2021:...

Negocierea este o arta, dar si o stiinta. Este o arta pentru ca permite celuilat sa puna in valoare strategii, tehnici si metode pentru a reusi si este o stiinta, pe care oamenii o practica in mod inconstient in fiecare zi, in diverse arii de activitate. Negocierea are drept obiectiv realizarea unui acord de vointa, a unui consens si nu a unei victorii.

Un aspect important pe care trebuie sa-l aveti in vedere este acela ca in negociere nu exista adversari ci parteneri. Si noi, femeile ne putem incadra intr-o anume tipologie a negociatorilor.

Tipuri de negociatori

In rezolvarea oricarui tip de probleme apar mai multe fatete ale negociatorilor, avand in vedere caracterul complex al omului.

Iata 3 tipuri de negociatori:

-negociatorul cooperant ( deviza lui este aceea de a reusi si de a consolida relatii bune pe termen lung; studiile au aratat ca relatiile durabile au la baza existenta unui negociator cooperant; cuvintele de baza sunt: respect, loialitate, transparenta si seriozitate);

-negociatorul afectiv (actioneaza in functie de sentimentele ce-l domina in momentul respectiv; departe de a fi pragmatic si rational in rezolvarea problemelor, este influentat puternic de legatura pe care o are cu partenerul/a, iar modul sau de a actiona este in contrast: dragoste-ura, parteneriat-adversitate, apropiere-respingere etc.);

-negociatorul conflictual ( este persoana ce acorda importanta majora fortei si nu diplomatiei, foloseste santajul si amenintarea in detrimentul comunicarii, renunta cu usurinta la orice tip de dialog);

Tu in ce categorie te potrivesti cel mai bine?

Foto homepage: Hands shaking_Shutterstock

Foto int: Business women Negociating_Shutterstock


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri