12 Decembrie 2018 publicat în Animalutze 28 share-uri

Iată care sunt cele mai frecvente boli la pisici și cum le recunoști simptomele.

Cu toate că sunt animale independente și își pot purta și singure de grijă, pisicile pot avea diverse probleme de sănătate pentru care au nevoie de îngrijiri speciale. Iată care sunt cele mai frecvente boli la pisici și cum le recunoști simptomele.

1. Infecția urinară

Una dintre cele mai întâlnite probleme de sănătate la pisici o reprezintă cistita bacteriană (infecția și inflamația vezicii urinare), care apare mai ales la pisicile mature, după vârsta de 8 ani. Simptomele includ: vizite dese la litieră, disconfort la urinare, pisica urinează în afara litierei sau nu reușește să urineze. Dacă observați aceste semne, trebuie să vă prezentați cât mai repede la cabinetul unui medic veterinar.

2. Insuficiența renală

Insuficiența renală cronică este o boală tăcută, care evoluează lent, ceea ce face ca de multe ori proprietarii de pisici să se prezinte târziu la medic. Insuficiența renală este mai întâlnită la pisici decât la câini și poate apărea din mai multe motive, însă de multe ori este vorba despre înaintarea în vârstă, rinichiul pierzând din capacitatea lui funcțională.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   Caria dentară – ce este și cum se tratează

Din păcate, insuficiența renală cronică devine vizibilă abia atunci când este prea târziu, dar, potrivit medicilor specialiști de la un centru veterinar sector 3, București, vestea bună este că o astfel de situație poate fi prevenită prin analize periodice care să depisteze boala în stadiile incipiente.

3. Hipertiroidismul

Hipertiroidismul tinde să apară la pisicile mature, iar semnele includ: poftă de mâncare și sete crescută, scădere în greutate în ciuda unui apetit bun, diaree, stare generală de rău. Tratamentul include o dietă specială și medicamente care reduc funcția glandei tiroide.

4. Obezitatea

Obezitatea în rândul animalelor de companie a devenit un fenomen în țările civilizate. Hrana bogată în carbohidraţi și lipsa mișcării sunt factori care contribuie la apariţia obezităţii la pisicile domestice, mai afectate fiind pisicile sterilizate, care continuă să mănânce ca și înainte, deşi necesarul caloric este mult redus.

MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor

Obezitatea la pisici are efecte asemănătoare ca și la om, crescând riscul bolilor de inimă și ducând la scurtarea duratei de viață a pisicii. Pentru a preveni apariția obezității, proprietarii trebuie să acorde o mai mare atenție alimentației pisicii.

5. Viermii intestinali

Cei mai întâlniți paraziți intestinali la pisică sunt viermii lați, care pot apărea prin înghițirea accidentală a țânțarilor sau de la rozătoarele infectate. Simptomele se manifesta de obicei prin vărsături și pierderea în greutate, dar pot și să nu existe semne ale parazitismului intestinal.

Acești paraziți îi pot afecta și pe oameni, așa că deparazitarea internă în cazul pisicilor este obligatorie. Deparazitarea se face prin administrararea de comprimate, în urma unui examen la cabinetul medicului veterinar.

Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate

6. Problemele oculare

Pisicile pot suferi, ca și oamenii, de conjunctivită, cataractă sau glaucom. Alte probleme oculare frecvent întâlnite sunt traumele la nivelul retinei. Medicul veterinar este cel care poate stabili corect diagnosticul și metoda de tratament.

7. Limfomul

Limfomul este o formă de cancer care apare mai ales la pisicile bătrâne. Boala afectează organele și nu pot fi vindecată, dar îi pot fi ameliorate simptomele. Opțiunile pentru tratament sunt de obicei intervențiile chirurgicale și chimioterapia, cu rezultate care variază de la un animal la altul.

Simptomele includ: lipsa poftei de mâncare, scaderea în greutate, umflături în regiunea toracelui.

Sursa foto: Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri