11 Februarie 2011 publicat în Lifestyle 19 share-uri

Omul se naste o singura data, dar nu moare cu adevarat. Din reincarnare in reincarnare el nu face altceva decat sa-si schimbe trupul pana cand ajunge la adevarata libertate, in Nirvana. Principiul care dirijeaza calatoria dintr-un corp intr-un altul este legea karmei. Scopul spiritualitatii hinduse este acela de eliberare fata de legatura karmica, pentru a se putea uni cu Brahman.

Credeti in reincarnare?

Printre parintii Bisericii se numara remarcabili gnostici care credeau in reincarnare. Origen, Clement din Alexandria, Sfantul Ieremia si multi altii considerau ca spiritul se reincarneaza – teorie antica a umanitatii intalnita si in ideologiile egiptenilor, ale indoeuropenilor si in marile doctrine ezoterice.

Desi in trecut argumentele folosite in favoarea reincarnarii erau de nivel metafizic, se pare ca ce a primat a fost un considerent practic: reincarnarea presupune salvarea tuturor (fie ca ei sunt credinciosi sau nu). Avand sansa unei vieti noi, spiritul se poate perfection indiferent de ce face el in momentul de fata. Astfel, cel putin teoretic, spiritul nu poate fi condamnat irevocabil si nici nu poate fi anatemizat, exceptand situatia unui pact cu Diavolul. Biserica nu are cum sa-l constranga la dreapta credinta si nici nu-l poate infricosa cu pedeapsa Iadului – lucru considerat intolerabil. Rezultatul: reincarnarea devenea erezie.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

Reincarnarea in Hinduism

Ideea reincarnarii a fost exprimata de-a lungul timpului cel mai pregnant in Hinduism, dar si aici a trecut printr-o serie de reinterpretari. Textele cele mai vechi, Vedele, nu pomenesc absolut nimic despre aceasta. Abia in Upanishade, vechea teorie a platii a fuzionat cu idea de reincarnare. Identificarea Sinelui (Atman) cu Absolutul (Brahman) nu poate avea loc decat daca Sinele incheie ciclul infernal al existentei (Samsara), adica sirul de reincarnari succesive. Salvarea este data de oprirea revenirilor pe Pamant si nicidecum de inmultirea numarului de reincarnari (cum pretend adeptii occidental ce au o viziune deformata asupra hinduismului).

Nu este vorba in acest caz despre o noua nastere. Omul se naste o singura data, dar nu moare cu adevarat. Din reincarnare in reincarnare el nu face altceva decat sa-si schimbe trupul pana cand ajunge la adevarata libertate, in Nirvana. Principiul care dirijeaza calatoria dintr-un corp intr-un altul este legea karmei. Scopul spiritualitatii hinduse este acela de eliberare fata de legatura karmic, pentru a se putea uni cu Brahman. Prin Bakhti (curentul de devotiune) se insista asupra harului divin ca mod unic de salvare. Omul nu este agentul propriei eliberari din ciclul reincarnarilor. Hinduismul culmineaza printr-o mistica a eliberarii, dar nu si prin explicarea raului si mortii prin reincarnare.

Ideea de reincarnare, sub diferite forme si curente, a mai fost analizata si promovata de budisti, filosofia moderna, spiritism si rozicrucieni sau antropozofi.

Foto fr si main: By Spectral-Design /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri