cutremurul din Chile

Chile. A fost emisa alerta de tsunami

Cutremur de 8,8 in Chile. A fost emisa alerta de tsunami
27 Februarie 2010 10:05:29


Haiti: Mii de morti si haos in urma...
Haiti, un peisaj dezolant: ruine,...Important...
[VIDEO] A supravietuit patru saptamani sub daramaturile din Haiti
12 februarie, zi de doliu national in Haiti
Unde va lovi urmatorul cutremur?
Galerie foto

Cutremur Haiti
Cutremur Haiti Agerpres/ Speriati, localnicii din Chile au iesit in strada dupa cutremur

Autoritatile americane au lansat o alerta de tsunami care vizeaza Chile, Peru si Ecuador, dupa un cutremur foarte puternic produs astazi in oceanul Pacific, relateaza AFP. Cutremurul a fost de 64 de ori mai puternic decat cel din Haiti.

[Nou bilant in Chile: 300 de morti si doua milioane de sinistrati]

[Update 4] Bilantul cutremurului din Chile a ajuns la 78 de morti, a declarat presedinta tarii, Michelle Bachelet, citata de un post local de televiziune. Michelle Bachelet a decretat starea de catastrofa in zonele afectate si a indemnat la calm. "Oamenii ar trebui sa ramana calmi. Facem tot ce putem cu fortele de care dispunem. Orice informatie avem, o vom impartasi imediat", a declarat ea, citata de BBC.

Sefa statului a precizat ca "un val de mari proportii" a afectat arhipelagul Juan Fernandez, ajungand intr-o zona locuita. Ea a indemnat locuitorii din zonele de coasta sa mearga in zone mai inalte.

Au fost trimise ajutoare de urgenta pe insulele afectate de un val seismic gigantic. Bachelet a anuntat ca trimite doua vapoare, doua elicoptere si un avion cu ajutoare pe insula Robinson Crusoe. De asemenea, marina a inceput evacuarea Insulei Pastelui, situata la o distanta de circa 3.500 de kilometri de coasta, in Oceanul Pacific, din cauza riscului de tsunami, a anuntat presedinta.

[Update 3] Avertizarea de tsunami a fost extinsa la America Centrala si Polinezia franceza, potrivit Centrului de monitorizare al valurilor seismice.

Autoritatile au emis o alerta de tsunami care vizeaza Peru, Chile si Ecuador. De asemea, se afla sub avertizare de tsunami Columbia, Panama, Costa Rica si Antarctica. Potrivit institutului american de geofizica, USGS, coasta Statelor Unite nu este amenintata. Si meterologii japonezi au emis o alerta.

Puteti urmari pe Twitter si Facebook, informatii in timp real despre cutremurul produs in Chile.

[Update 2] Cel putin 16 persoane si-au pierdut viata in cutremurul produs in Chile, potrivit unui post local de televiziune, anunta anterior CNN, insa numarul victimelor creste din moment in moment. Acum au fost anuntate 47 de victime, potrivit Realitatea TV.

[Update 1] Institutul american de siemologie a inregistrat cel putin 5 replici de 6 grade, care s-au produs in Chile, dupa cutremurul de 8,8 grade, relateaza AFP, citat de NewsIn. Presedinta chiliana Michelle Bachelet a anuntat 6 morti.

Potrivit AFP, seismul a avut magnitudinea 8,5, iar potrivit USGS 8,3 pe scara Richter. Seismologii au revenit de mai multe ori asupra magnitudinii cutremurului, ultima apreciere fiind de 8,8. Energia degajata de cutremur este de circa 64 de ori mai mare decat cea a seismului din 12 ianuarie, din Haiti, ce a avut magnitudinea 7, relateaza CNN.

La Santiago de Chile au fost inregistrate pene de curent, iar cladirile s-au zguduit aproape 30 de secunde. Dupa primele informatii, presedintele chilian a anuntat cel putin 6 morti, informeaza Realitatea TV.

Martorii au declarat pentru CNN ca seismul a durat intre trei si cinci minute si a fost resimtit foarte dur in capitala Santiago de Chile, unde mai multe cladiri s-au prabusit. Alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta temporar.

Institutul american de geofizica anunta ca seismul s-a produs la o adancime de 59,4 kilometri, la ora locala 3.34 (8.34 ora Romaniei). Epicentrul a fost la 320 de kilometri sud-vest de capitala Santiago de Chile si la 100 de kilometri nord-nord-vest de Chillan, potrivit NewsIn.

USGS foloseste scara magnitudinii de moment pentru a masura intensitatea unui cutremur. Pe aceasta scara un cutremur cu magnitudinea 6 este considerat puternic.

Chile este tara care a fost zguduita de cel mai mare cutremur inregistrat vreodata, cu o magnitudine de 9,5 grade pe scara Richter, in data de 22 mai 1960
alexxandra
Postat pe 28 Februarie 2010 13:12

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
"legea"Cojocaru 1 De la: Alexxandra 17 Februarie 2010 18:15
poezii si proza de pasti 23 De la: ultramoava 4 Aprilie 2010 01:37
INTERVENTII IN TERAPIA DE CUPLU SI A FAMILIEI: 10-11 DEC. 2010. 1 De la: CLINICAAQUAMARIN 1 Noiembrie 2010 14:17
IRINA POPA RELANSEAZA JAZZUL ROMANESC 1 De la: matusalemica 18 Decembrie 2011 10:02
PREMII MTV.... 2 De la: fleurs_du_mal 28 Noiembrie 2009 13:38
Setari Cookie-uri