Dect profesor, mai bine NU!

Acesta este motivul pentru care vom avea din ce in ce mai putini profesori adevarati,cu vocatie,iar celor care inca mai sunt,dorim sa le facem vant,cat mai repede,afara din sistem si sa scapam de ei......Nu stim sa ne apreciem cu adevarat valorile si sa ne stabilim prioritatile.....


(o sa va dau un citat din ce am primit eu pe e-mail) ...cine vrea tot documentul , mesaj privat si adresa de email lasata si va trimit documentul in intregime;


De 5 ani ncoace am fost profesor de romn la 7 școli din oraș și de la țar. De 5 ani ncoace m gndesc s m las. Am fost ca acei fumtori nriți, care știu c țigara i distruge, i mbolnvește, dar, cu toate c sunt conștienți c le face ru, continu s fumeze și s gseasc o oarecare plcere maladiv n asta.
Dup o facultate de Litere de 4 ani, cu peste 10 examene pe sesiune, dup o licenț pe Nichita Stnescu și un master n lingvistic ncheiat cu o disertație pe poetic lingvistic aplicat pe opera aceluiași mare scriitor, dup cursuri de didactic n care am fost nvțat cum s predau doar unei clase ideale, m-am trezit la o catedr cu un catalog n mn, n fața unor elevi ce credeau c Nichita e o femeie care face circ la tv și c eu sunt un clovn care trebuie s i distreze pe ei, de care ei trebuie s se distreze n circul din clas.
Profesorul de astzi nu mai are absolut niciun statut. Elevii știu cu ct e remunerat cel de la catedr. Unii mi-au spus n faț c ei pentru un asemenea salariu derizoriu nu s-ar da jos din pat s vin mcar pn la școal ,,ce s mai și predea la toți nebunii!. Și de aici cred c pleac totul. Dac stm s ne gndim, care sunt profesiile ce ofer practicantului un statut social de rang nalt, care te fac s fii bine vzut și respectat? Cele bine pltite. Cu ct o meserie ofer un cștig bnesc mai mare, cu att sporește și respectul de care se bucur titularul ei. Profesorii cștig puțin, fapt bine cunoscut, ceea ce le confer și puțin respect.

....................................


Refuz s mai duc n spate nepltit sistemul public de nvțmnt, s fac munc voluntar la școal n folosul unei comunitți care nu-i vede folosul și nsemntatea. nvțmntul romnesc e un sistem ruinat ce scoate minți ruinate sau tmpite (dup cum spunea ,,intelectualul nostru președinte ce tocmai a primit un vot de blam de la 7 milioane și-un pic de romni). Dar adevrații tmpiți nu sunt cei scoși de școal, ci aceia care genereaz sistemul, adevrații tmpiți sunt cei de la vrf! Peștele de la cap se-mpute iar eu m-am sturat s lucrez ntr-un pește mpuțit! Dect profesor, mai binenu!




(mentionez ca documentul este semnat de autor)
adeline
Postat pe 29 August 2012 09:07
Teribila soarta acestui profesor de limba romana in Romania! Teribila, iarasi, drama existentiala umana a lui si a altora ca el! Sa te pregatesti, sa ai vocatia impartasirii invataturii tale, sa vrei sa-i inveti pe altii si sa nu poti! Nu stiu, nu cred ca responsabilitatea toata e a sistemului politic (si apoi, politica in Romania? ) ori a salariului de mizerie...E individul (roman dar si de pe alte plaiuri) cel ce saraceste necontenit, cel ce nu mai vrea sa studieze ca si cum studiul nu are nici o valoare.
Cred ca SCOALA trebuie serios regandita! Lumea s-a schimbat. Televizorul si computerul inunda mintea si sufletul copilului dar si parintii sunt prinsi in aceleasi mecanisme, familia intreaga sta mai degraba in fata acestor obiecte decat in fata semenilor ori a propriei fiinte. Computerul e un bine dar abia dupa ce ai studiat, abia dupa ce te-ai construit, abia dupa ce te-ai ridicat la un anumit nivel. Daca mai intra si saracia in care se zbat azi romanii, fuga multora in tari straine pentru o bucata de paine, copiii ramasi singuri sau mai putin singuri in tara chiar ca nu-l mai pot vedea bine pe proful de romana si in general pe orice prof.
Luna_in_capricorn
Postat pe 29 August 2012 10:13
si totusi.... ... un profesor e in primul rind pedagog. Nu poate spune ca "e de vina clasa". E de vina faptul ca nu stie, nu poate, nu vrea sa ii captiveze astfel incit sa nu sufle. Am vazut asemenea profesori - si la cit eram eu de dificila, indisciplinata, miserupista si ADHD, pur si simplu nu realizam cind trece ora.... Si nu pentru ca ma omoram sa invat. Ci pentru ca ma fascina discutia. Aveau acel talent de a face dintr-un subiect banal unul extraordinar - iar asta se invata. Charisma, indiferent de audienta, se invata. Mai ales cind asta iti e jobul.
Deci, fara nici o suparare, un profesor extraordinar ar trebui sa fie platit extraordinar - dar unul care zice "e de vina clasa ca sint niste ignoranti" ar trebui sa aduca bani de acasa sa fie lasat sa ne educe copiii. Si nici asa n-as fi de acord.
quasaria
Postat pe 29 August 2012 11:32
Ei, Q...erai indisciplinata si etc dar erai si esti inteligenta! Si mai sunt convinsa ca nu-ti bateai joc de profi...ca nu erai "rea". Normal ca un profesor e in primul rand un pedagog sau ca ar trebui sa fie dar interactiunea unei constiinte, unei inteligente cu celelalte ,ale elevilor , e greu de gestionat intr-o societate fara printzip si valori.
Eu am predat biblioteconomia intr-un liceu pedagogic (in Ro am fost bibliotecara) si m-am lamurit un pic...nu sunt buna de profa cu toate ca am fost una de treaba. I-am tinut "in pumn" atata timp cat le vorbeam despre carti si oameni, despre viata si sentimente dar cand trebuia sa le pun pe tabla niste chestiuni tehnice de bibloteconomie se plictiseau ingrozitor. Nu puneam absente iar nota cea mai mica era 8 si mi-era mila sa o dau si pe aia, aproape ca-mi ceream scuze...Directorul m-a chemat intr-o zi si mi-a spus curat "doamna, asa nu se mai poate!"
Luna_in_capricorn
Postat pe 29 August 2012 12:01
ba eram "rea". Acum nu mai sint. In copilarie eram. Cind simteam pe cineva slab,. copil sau adult, il faceam pres imediat. Dar aveam si capacitatea de a admira sincer, si pina la cer si inapoi... Cam asa cred ca sint toti copiii. Trebuie sa ii castigi de partea ta. Nu sint deja castigati prin faptul ca ti-ai dat tu o minunata lucrare de licenta. Nu asta ii intereseaza. Dar intuiesc imediat omul din spatele catedrei. E o situatie in care, pina la urma, adultul esti tu.... Rai, inculti, prosti - sint doar niste copii. Material din care tu poti, sau ar trebui sa poti, sa modelezi un om mai reusit decit ar fi fost daca nu te-ar fi intilnit. Asta e rolul unui profesor, pentru asta e acolo. Si e ceva ce nu poti sa faci pentru bani. Nu poti lucra cu oameni, nici cu pui de oameni, daca nu iti plac oamenii, daca nu ii intelegi, daca nu comunici cu ei, daca ii respingi... Cind primesti ostilitate din partea lor, ceva faci gresit.



quasaria
Postat pe 29 August 2012 12:26
Corect.
Luna_in_capricorn
Postat pe 29 August 2012 12:39
10! Mama a fost invatatoare si deci o molecula de dascal s-a strecurat si in mine...Am mereu un creion rosu in mana...
Luna_in_capricorn
Postat pe 29 August 2012 12:41
oameni care-si fac in sila munca sunt peste tot, in toate domeniile si in alte tari, cum zice luna.
si tanti de la brutarie e scarbita de numarat covrigi. si prost platita.
dar profesorul sau medicul nu si-au pierdut respectul datorita fluturasului de salariu. ci pt ca nu se mai respecta ei si pt ca nu mai au pasiune si dragoste pentru copii.
ufishor
Postat pe 29 August 2012 13:03
oricat de mult te-ai respecta, oricat ai iubi copiii, vine un moment in care paharul, preaplin, da pe dinafara....
cand ti se indeasa pe gat nonvalorile, profesor de romana care gaseste 2 silabe la "geam"
si scrie pe tabla "complectati", sau habar n-are de articolul hotarat "i" si vine copilul acasa si iti spune asta cu necaz....e cam greu sa iti imaginezi un dascal...
iar partea materiala, dincolo de toate piedicile pe care sistemul actual le aseaza cu obstinatie in fata profesorilor, devine dureroasa, si te umileste in fata celor carora tu trebuie sa le fii model...
ce model sa fie profesorul caruia nu-i ajunge leafa de naveta, necum sa aiba vreo rabla, sau toale originale....
sunt atat de multe aspecte care trebuie luate in considerare, incat nu am epuiza acest subiect in 10 ani...
si, cand doar cu oboseala fizica, iti permiti sa traiesti mai mult decat decent, aproape luxos, ce nevoie sa mai ai tu de parlitul ala, care iti spune utopii la nesfarsit?
dor72_
Postat pe 2 Septembrie 2012 19:18
pai problema e ca nu trebuie sa il asculti DE NEVOIE...si nu trebuie sa ti se para ca spune utopii... Chiar daca spune.
A fi dascal pina la urma ar trebui sa fie vocatie, nu un mod de a castiga statut. Am cunoscut citeva persoane care mi-au influentat in mod radical cursul vietii, si nu pentru ca aveau bani sau limuzine sau tzoale de firma, chiar n-aveau. Dar unul dintre ei era atit de fericit cind dadea peste vreo pb. matematica interesanta incit pleca de acasa in papuci.... si doar ca nu zbura pina la scoala, sa ne arate ce a descoperit... ... Asta e ceva ce nu putea sa nu te molipseasca. Era ca un joc. Nu era corvoada zilnica si bacoviana de la restul orelor. Dar lui chiar II PLACEA ce face, era imposibil sa nu te antreneze...
quasaria
Postat pe 4 Septembrie 2012 14:13
Q, faza cu vocatia e deciziva in formarea copiilor. Eu, una, n'am inteles chimia pana'ntr'a 10-a... Cand a venit la catedra un ardelean si in 2 ore am inteles ce nu pricepusem in 5 ani... Ca in fiecare domeniu, daca ceea ce faci nu vine din suflet, mai bine nu mai faci... Mai ales cand deschizi unui copil un drum si il faci sa'i placa sau nu o anumita materie. Nu oricine ar trebui sa fie profesor, pentru ca multi nu stiu sa o faca... E nevoie de psihologie, de o anumita afinitate...
b727ana
Postat pe 4 Septembrie 2012 14:25
indiferent de salariu si de profesie,meritam respect,si trebuie sa invatam sa impunem repect.
daca elevii nu inteleg care este importanta unui profesor,trebuie sa li se explice.
nu inseamna ca daca are salariu mic,e mai putin important ca un avocat,sau un medic.
pana si gunoierii au importanta uriasa.
ia sa fac greva doua saptamani,sa vedeti ce respiram.
elevii sunt ca si copiii mici,incearca pana unde sunt limitele,si preiau controlul,daca gasesc puncte slabe.
eu cand am predat,am clarificat de la inceput eu predau,voi invatati,cine nu are chef iese afara,si ramane repetent in final.clar.
am predat in stil simplu,pe inteles,si am pus accent pe ce era mai interesant.
pentru ca daca ceva ti se pare interesant,il retii.
de la profesori poate incepe schimbarea societatii.
ei au puterea de a influenta elevii,in sensul bun,de a-i invata in afara de lectie propriuzisa,lectii de viata.
daca toti profesorii ar gandi asa,ca elevii,ca nu s-ar ridica sa vina la scoala sa predea,toti copiii ar fi niste inculti,si mai departe medici incapabili,avocati incapabili,cizmari incapabili,etc.
am fi ca africanii care nu merg la scoala si mor de sete.
invatamantul are puterea de a schimba ceva.
in bine.ce nu explicam noi copiilor acasa,pot explica profesorii,tuturor copiilor.



daniilia
Postat pe 10 Septembrie 2012 00:01
De la: daniilia, la data 2012-09-10 00:01:46 indiferent de salariu si de profesie,meritam respect,si trebuie sa invatam sa impunem repect.
daca elevii nu inteleg care este importanta unui profesor,trebuie sa li se explice.
nu inseamna ca daca are salariu mic,e mai putin important ca un avocat,sau un medic.
pana si gunoierii au importanta uriasa.
ia sa fac greva doua saptamani,sa vedeti ce respiram.
elevii sunt ca si copiii mici,incearca pana unde sunt limitele,si preiau controlul,daca gasesc puncte slabe.
eu cand am predat,am clarificat de la inceput eu predau,voi invatati,cine nu are chef iese afara,si ramane repetent in final.clar.
am predat in stil simplu,pe inteles,si am pus accent pe ce era mai interesant.
pentru ca daca ceva ti se pare interesant,il retii.
de la profesori poate incepe schimbarea societatii.
ei au puterea de a influenta elevii,in sensul bun,de a-i invata in afara de lectie propriuzisa,lectii de viata.
daca toti profesorii ar gandi asa,ca elevii,ca nu s-ar ridica sa vina la scoala sa predea,toti copiii ar fi niste inculti,si mai departe medici incapabili,avocati incapabili,cizmari incapabili,etc.
am fi ca africanii care nu merg la scoala si mor de sete.
invatamantul are puterea de a schimba ceva.
in bine.ce nu explicam noi copiilor acasa,pot explica profesorii,tuturor copiilor.






stii care este marea durere?! nici parintii nu mai stiu care este inportanta unui profesor!
daca copilul isi aude tatal zicand : da-o-n "pana" mea de profa ; sau da-l in "pana"mea de prof , lasa ca ma duc eu la scoala si-i pun la punct...din pacate nu prea ai cum sa educi copii proveniti dinastfel de parinti; vorbim de parintii care :
1.daca au fete le invata ca mai importanti sunt pixelii de la telefon decat "baltagul, ion,rascoala..." si decat bunul simt; si fetele astea mai stiucate ceva : Q4, BMW....plus hainele de firma
2. daca au baieti, ii invata ca ei sunt buricul pamantului, ca trebuie sa se faca cunoscuti prin masinile costisitoare, telefoane ultimul "raget", evident toalele de firma si patratelele de pe burta!!!...in rest VID
3. pentru toti acesti copii, parintii intervin cu bani, pun presiune pe profesori si evident sunt santajati de vreun burtos imbecil dar este lider al vreunui partid (ca banii cu care intervin parintii sunt din afaceri cu statul doar nu credeti ca sunt bani cinstiti)
Oare acesti oameni vor sti vreodata sa respecte dascalii copiilor lor? Daca vor sti ei, de-abia atunci vor sti si copiii lor. Dar va curge multa apa pe Dunare
adeline
Postat pe 11 Septembrie 2012 10:48
De la: b727ana, la data 2012-09-04 14:25:08Q, faza cu vocatia e deciziva in formarea copiilor. Eu, una, n'am inteles chimia pana'ntr'a 10-a... Cand a venit la catedra un ardelean si in 2 ore am inteles ce nu pricepusem in 5 ani... Ca in fiecare domeniu, daca ceea ce faci nu vine din suflet, mai bine nu mai faci... Mai ales cand deschizi unui copil un drum si il faci sa'i placa sau nu o anumita materie. Nu oricine ar trebui sa fie profesor, pentru ca multi nu stiu sa o faca... E nevoie de psihologie, de o anumita afinitate...


Oricum in clasa a X a se studiaza chimie organica, care se mananca altfel decat chimia anorganica (care se studiaza incepand din clasa a VII a);
Chimia organica are alt mecanism de invatare , este logica si totu se inlantuieste . NU trebuie sa tocesti (ca la anorganica) ci pur si simplu trebuie sa inveti, iar chimia organica daca o citesti o inveti si singura.
Insa, ca profesor trebuie sa fii dedicat meseriei tale daca vrei sa ai realizari cu elevii tai!
Rosemaryyy
Postat pe 16 Septembrie 2012 23:24
Nu cred ca vaea vreo relevanta daca era chimie organica sau nu... Oricum nu mi'a placut ca materie. Nu asta era ideea, cred eu...
Era vorba despre "vocatia" profesorilor si despre talentul lor de a preda o anumita materie...
b727ana
Postat pe 17 Septembrie 2012 00:02
profesore, daca ai asa o problema...mai bine nu profesa profesoratul. Bine ca-ti dai seama ca nu esti facut pentru asta.
Ciresica
Postat pe 17 Septembrie 2012 05:29
Domnul in cauza atinge cateva probleme,dintre care cea mai acuta este aceea ca si eventualii profesori de vocatie,pot fi pusi pe fuga de un sistem prost conceput, de vehicularea unei mentalitati mult prea pragmatice, si de un sistem de valori distorsionat de educatia data inca de acasa.
Cu ce este de vina profesorul talentat care ar veni si in papuci de acasa sa ridice niste minti performante din banalul lectiilor de rutina,prin metoda lui de predare, daca mentalitatea majoritatii il va pune la zid,sub teoria falsa respect=bani,inoculata pe toate posturile TV si acasa la mama si la tata care s-au certat aseara ca n-au bani??!!
Vorbim de realiatea inconjuratoare.Daca profesorii dedicati ar putea trai cu aer si atat ,si tot nu ar fi deajuns sa educe elevul care este un copil,la urma urmei in copil se educa prin puterea exemplului.Iar exemplele din jur sumt devastatoare si covarsitoare ca numar peste bietii,putinii dascali de vocatie...
Ce exemplu ar putea da doar cativa dascali axati pe FORMARE (nu informare, atentie-in invatamantul romanesc accentul cade pe informare, o tampenie dupa parerea expertilor nemti,francezi,suedezi) unei clase de elevi ,daca ei trebuie sa respecte o metodologie stramba, niste norme de evaluare adesea eludate de practica si o politica a invatamantului depasita de realitate , si sunt doar cativa oameni impotriva unui SISTEM GRESIT INTOCMIT??

Dau un singur exemplu: am copil in clasa a3a. Are o invatatoare exceptionala-dascal CU HAR,nu foarte in varsta, nu foarte tanara.(Si cand spun despre varsta ma refer la eventuala blazare sub sistem ,sau la pragmatismul celor ffoarte tineri. ) La sfarsitul anului scolar imi atrage atentia ca baiatul meu are capacitate de a merge mai rapid cu scoala, ca nu stie daca se cheama exceptional, dar ma sfatuieste sa caut sa nu-l plafonez.Ca stie ca invatamantul romanesc este pentru medie de intelect si copilul meu risca sa piarda dorinta de ainvata in ritmul metodologiei obisnuite pe repetitii in sistem clasic, si ca ma sfatuieste sa caut altceva,spre binele copilului,sa nu se rateze.
Imi da un suport de lege si cateva informatii despre scoli "de performanta",fundatii de excelenta ,etc...
Imi fac "temele de vacanta" si acum va spun la ce concluzie am ajuns:
-din 2007 este data o lege pentru genul acesta de copii ,este infiintat pe hartie un centru de evaluare, si stabilite norme ,curiccule aparte de invatare, etc.
-In practica, nu exista decat O SCOALA pentru copii performanti,dar PE BANI.(Atentie,nu este numita PARTICULARA,este direct in subordinea acelui Centru National de Evaluare si Educatie de Performanta despre care face vorbire legea respectiva!!)
-Nu spun despre fundatiile care stimuleaza talente in domenii artistice ,etc si care oricum nu se adreseaza decat copiilor de la 11 ani in sus.
O scoala care tine de ministerul invatamantului dar care percepe taxe de ordinul miilor de euro pe an....
Cu burse,desigur!!!(daca te incadrezi la salariu sub nu stiu cat-sume derizorii,desigur, iar eu care am salariu dublu derizoriului nu ma incadrez!! )
Am avut la indemana exercitiului acesta:
-una bucata copil exceptional
-una bucata dascal cu har, cu vocatie, cu dragoste,cu interes , cu initiativa
-una bucata lege+normative de implementare si functionare
-una bucata parinte pentru care respect nu inseamna bani,care nu a spaguit dascalul, care nu a denigrat invatamantul romanesc,care a incercat sa miste ceva pentru copilul sau in acel invatamant de stat.

Ce a mai ramas ?Una bucata dascal care va actiona cu aceeasi metodologie CRETINA impusa ,incercand TOTUSI sa nu-l tampeasca pe copilul meu, sa nu-l risipeasca,sa nu-l rateze....
Si copilul va trece la ciclul urmator si nu se stie de cati dascali de vocatie care sa lupte cu sistemul va avea nevoie sa nu iasa tot un ratat....

Pentru ca ce scoatem pe banda de ani de zile, bacalaureati care se lupta sa faca facultati ce-i pregatesc cu succes de somaj??!!Ratati !!
In mod sigur nu individualitati de exceptie care au suportul financiar-din fericire pt ei, sa se formeze in particular si sa plece in alte tari!!
Dar pana atunci promit sa strang bani pentru a-l ajuta pe copilul meu sa-si faca educatia undeva unde sa fie tratat si dascalul si elevul cu RESPECT.Pentru ca in situatia de mai sus, nicunul nu a avut respectul sistemului....



garbo_5053
Postat pe 18 Septembrie 2012 16:29
cireaso,ai facut doar ce ai vrut in viata asta?
dar profesor ai fost? si te-ai lasat?
imi place al naibii ce usor puteti sa judecati , asa, la suprafata lucrurilor...
dor72_
Postat pe 18 Septembrie 2012 16:32

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
FAST FASHION 2 De la: AlexandrinaS 16 Ianuarie 2009 14:28
vand hainute si accesorii copii 3 De la: hainebebecopii 12 Decembrie 2010 21:14
Am si o intrebare cu privire la un site 8 De la: garbo_478008 11 Ianuarie 2018 17:38
Apropo de shopping:) 1 De la: MyExclusiveStore 12 Februarie 2010 09:25
De va luati pantofi frumosi? 43 De la: garbo_405939 23 Septembrie 2014 12:55
Setari Cookie-uri