Arborele de cafea este un arbust cu o inaltime maxima de 12 metri ce face parte din familia rubiaceelor. Desi se considera ca peninsula Arabiei este patria sa de origine, de fapt arborele de cafea provine din Abisinia.

Locul unde s-au descoperit calitatile cafelei este Arabia, cunoscuta fiind povestea pastorului ce observase un comportament ciudat al caprelor sale dupa ce acestea mancau cu pofta zilnic semnintele unui arbust ce s-a dovedit mai tarziu a fi chiar “producatorul” cafelei pe care astazi o bem cu totii.

Frunzele arborelui de cafea sunt alungite, cu nervuri puternice si o suprafata aproape lucioasa, fiind carnoase si consistente.

Florile apar la baza frunzelor si sunt de culoare alba.

Cel mai interesant este insa fructul, care are forma unei cirese. In dezvoltarea sa, acest fruct parcurge trei stadii de culoare – verde, rosie si, in cele din urma, violeta, in fiecare asemenea “cireasa” gasindu-se doua boabe miraculoase, tainice.

In cazul arborelui de cafea, valoare medicinala au, in primul rand, boabele. Totusi, se pare ca si frunzele detin cateva virtuti terapeutice, si chiar si coaja. Modul de preparare al boabelor de cafea este binecunoscut de mai bine de cateva dute de ani – decoct si infuzie. Din boabe se extrage cafeina, un adevarat medicament al naturii.

Substante active importante: extrem de cunoscutul alcaloid numit cafeina, cafeona si tanin.

Intrebuintari

Cafeaua, mai exact extractul apos al semintelor arborelui de cafea, este un puternic tonic al sistemului nervos central, in primul rand al scoartei cerebrale.

Cafeaua este si un bun diuretic.

S-a constatat si faptul ca imbunatateste circulatia sangelui, ca dilata caile respiratorii, ca fluidizeaza mucoasele de pe caile respiratorii si ca echilibreaza compozitia sucului gastric.

Cafeaua este totodata un adevarat accelerator al inimii. Combate astenia si are o influenta benefica chiar si in cazul bolilor infectioase.

Rezultatele bune obtinute prin consumul cafelei pot fi insa puse sub semnul intrebarii in cazul in care acest consum este repetat si in cantitate mare. Astfel, cei care sufera de insomnie sau hipertensiune arteriala ar trebui sa isi limiteze drastic consumul de cafea.

Efectele cafelei depind si de fiecare individ in parte – Balzac bea in jur de 50 de cafele pe zi, lucrand foarte mult si cu succes, insa a murit relativ tanar, bolnav de hidropizie.

Asupra unor oameni cafeaua are efecte majore, provocandu-le insomnii si agitatie, in timp ce altii beau cafea si dupa aceea dorm foarte bine, chiar mai bine decat daca nu ar bea.

Un consum mare de cafea – mai mult de trei cesti pe zi – poate crea dependenta sau chiar probleme de sanatate. Specialistii sunt de parere ca exista o anumita sensibilitate la cafea si in functie de varsta, copiii fiind, de exemplu, extrem de sensibili. Din acest motiv, copiilor le este interzis consumul de cafea.

Cat despre efectele cancerigene ale cafelei, nimic nu este inca dovedit. In simb, este foarte posibil ca acest aliment-medicament sa elimine pericolul imbolnavirilor de cancer de intestin gros.

Componenta a vieti moderne, cafeaua contribuie in mod cert, prin efectele sale psihoenergizante, la buna dispozitie fizica si psihica a tuturor celor care apeleaza la ea cu incredere in fiecare dimineata si ori de cate ori este nevoie.

Iti plac articolele Garbo?
Sigur o sa iti placa si pagina noastra de Facebook :)
Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Cafeaua, alimentul-medicament modern.