Luminita de seara sau primula este o planta originara din America de Nord, raspandita insa si in Europa. In regiunea noastra ea creste pe soluri nisipoase, talazuri, malurile raurilor si in carierele de piatra.

Numele plantei, luminita de seara, este dat de florile galbene si mari ce se deschid numai la lasarea intunericului.

De la luminita se folosesc in scop terapeutic doar semintele, care sunt in numar foarte mare in fructele plantei. Din acestea se extrage uleiul esential de luminita, extrem de bogat in acizi grasi. Este cunoscut in special pentru utilitatea in industria cosmetica datorita efectelor benefice asupra pielii.

Utilizarea traditionala a luminitei este veche de secole, indienii nativi folosind aceasta planta pentru tratamentul bolilor dermatologice (in special eczeme atopice), dar si pentru tratarea plagilor, a astmului sau a virozelor.

Uleiul esential de luminita are proprietati uimitoare in a controla secretia de sebum de la nivelul epidermei, fiind un remediu naturist extrem de eficient in tratarea acneei. Luminita are si alte efecte benefice asupra pielii, fiind utilizata in tratarea imbatranirii pielii, oferindu-i elasticitate si suplete. Mai mult, luminita de seara poate preveni si caderea parului.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Editura CUANTIC a lansat Cartea Paștelui

Dupa cum am mentionat si mai devreme, uleiul esential de luminita este o importanta sursa de acizi grasi nesaturati (linoleic si gama-linoleic) si de aceea arde grasimile si reduce depozitele adipoase, ajutand la scaderea in greutate. Totodata, previne depunerea colesterolului pe peretii vasculari si amelioreaza sindromul premenstrual si reduce bufeurile femeilor aflate la menopauza.

Continutul de prostaglandine explica diferitele efecte ale luminitei de seara asupra organismului nostru. Astfel, planta se evidentiaza prin:

- stimularea imunitatii si a functiilor cerebrale

- imbunatatirea activitatii sistemului nervos

- cresterea vitalitatii si rezistentei la stres

- ameliorarea starilor depresive in alcoolism

- are efect protector asupra ficatului si a rinichilor

- reduce dezechilibrele hormonale la femei

- ajuta la buna functionare a glandei tiroide

- ajuta in diabet

- previne aparitia ridurilor

- incetineste procesul de imbatranire

- grabeste vindecarea bolilor febrile

Eficacitatea uleiului esential de luminita

Jill Belch a efectuat un experiment la Universitatea din Glasgow pe un lot de 52 de bolnavi de artrita reumatoida. 17 au primit ulei de primula, 17 o combinatie intre ulei de primula si ulei de peste, iar 18 placebo. 83% dintre pacientii primei grupe au simtit ca durerile s-au ameliorat considerabil. 95% dintre pacientii celei de-a doua grupe au avut aceleasi rezultate. In ultimul lot au fost doar 34%. Efectele pozitive s-au facut remarcate la 2 – 4 luni de la inceputul tratamentului.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri