Cel dintai mineral pe care omul l-a intrebuintat pentru a tamadui boli a fost argila, denumita si pamantul colorat.

Argila a facut parte din arsenalele terapeutice ale tuturor civilizatiilor vechi, printre cei mai vestiti specialisti aflandu-se medicii egipteni, greci, romani si arabi. La “medicamentul argila” au apelat si medicii francezi in timpul primului razboi mondial, care o administrau soldatilor amestecata cu mustar, pentru a preveni imbolnavirea de dizenterie.

Astazi, oamenii de stiinta ii recunosc argilei proprietati antiseptice, bactericide (conform lui J. Valnet, pentru sterilizarea apei de baut este suficienta o lingurita de argila la un litru de apa), cicatrizante, antitoxice si absorbante.

Cea mai buna argila pentru scopuri terapeutice este cea grasa, fara nisip, si recoltata dintr-o regiune apropiata zonei in care locuim.

Argila se poate folosi in aplicatii externe sau poate fi bauta, ca apa argiloasa.

Iata cateva dintre indicatiile argilei dupa Cl. Brelet-Rueff:

• acnee, urticarie, eczeme – uz intern: un pahar cu apa argiloasa (o lingura de argila la un pahar de apa) in fiecare dimineata; uz extern: comprese sau spalari locale cu apa argiloasa, simpla sau amestecata cu putin decoct de salvie

• furuncule, panaritiu – uz extern: cataplasme cu argila rece, alternate cu cataplasme cu ceapa coapta

• angina – uz extern: cataplasme cu argila rece in jurul gatului si gargara cu apa argiloasa

• artroza – uz extern: comprese calde cu apa argiloasa (de 2 – 3 ori pe zi) sau cataplasme calde cu argila pe articulatii dureroase; uz intern: un pahar cu apa argiloasa dimineata si seara

• contuzii, entorse – uz extern: cataplasme locale cu argila rece, timp de 2 – 3 ore

• gastrite, ulcer gastric – uz extern: cataplasme cu argila rece pe abdomen; uz intern: un pahar cu apa argiloasa inainte de mesele principale ale zilei (in faza nedureroasa)

• hemoroizi – uz extern: bai de sezut reci cu apa argiloasa, timp de cinci minute

• cefalee, migrena – uz extern: cataplasme cu argila rece pe frunte si ceafa

• menstruatie dureroasa – uz extern: bai de sezut reci, seara, cu apa argiloasa, apoi aplicare in partea inferioara a abdomenului de cataplasme cu argila rece, timp de cateva minute

Trebuie retinut faptul ca argila nu se recomanda, pentru uz extern, persoanelor cu hernie, suferinde de constipatie sau celor care urmeaza sau au urmat, in trecutul apropiat, un tratament cu raze X.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri