Cordyceps este numita si Viermele iernii sau Iarba verii, in China si Japonia fiind considerata o ciuperca ale carei fructificatii (ascele) apar din substantele viermilor, larvelor si insectelor moarte.

Cordyceps este o ciuperca ce poate fi gasita in anumite zone, la peste 4000 de metri altitudine, in sud-vestul Chinei si in Nepal, unde este colectata la inceputul sezonului musonic. In luna iulie, cand turmele de iaci se deplaseaza spre altitudini mai mari, ele cauta aceasta ciuperca din pasunile alpine impreuna cu iarba si o mananca. Localnicii cunosc acest lucru si nu o cauta niciodata in locurile unde se pasuneaza.

In medicina traditionala nepaleza Cordyceps este considerata ca fiind un tonic puternic, in amestec cu bulbii de Orchis incarnata, cu miere si lapte.

In Nepal, se gasestein Nilgiri Himal si in Himalaia nepaleza, in special in Langtang Himal la 4200 de metri altitudine.

In medicina traditionala chineza este considerata cea mai scumpa specie vegetala. In trecut, se folosea ca elixir al vietii si era accesibila numai familiilor imperiale.

In anul 1993, atletele din lotul national au cucerit noua recorduri mondiale la alergat. Una dintre aceste atlete a doborat recordul mondial la 10000 de metri cu uluitorul timp de 42 de secunde. Unul dintre “secretele” reusitei ei a fost si folosirea in timpul antrenamentelor a produselor pe baza de Cordyceps sinensis. Acest fapt a atras atentia cercetatorilor pe plan international cu privire la proprietatile farmacologice ale acestei ciuperci care au fost amanuntit evaluate.

S-a constatat astfel ca ciuperca Cordyceps este utila ca remediu impotriva imbatranirii, pentru scaderea valorii ridicate a colesterolului, hepatoprotector, crescand energia sexuala si mentinerea actiunii cardiace.

Actiune biologica:

• intareste puterea muschilor cardiaci si are efecte cardiotonice

• creste numarul de eritrocite si intareste rezistenta lor

• previne formarea produsilor toxici din metabolismul lipidic si imbunatateste capacitatea de memorare

• reduce ascitele in cirozele hepatice si previne fibroza hepatica facilitand functiile hepatice

• amelioreaza functia de excretie si faciliteaza detoxifierea organismului

• intensifica functia imunitara

• creste secretia de insulina

• dilatand arterele coronare si crescand fluxul sanguin, actioneaza ca hipotensiv

• inhiba formarea ulcerelor, in special a celor cauzate de stres

• stimuleaza activitatea sexuala

Nu prezinta contraindicatii sau reactii adverse.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri