Alga Chlorella a fost intens studiată în ultimii ani pentru proprietățile sale nutriționale și curative, fiind numită și super-aliment.

Bogată în clorofilă (cea mai bogată din regnul vegetal), de unde îi vine și numele, Chlorella se numără printre cele mai consumate și apreciate alge în prezent, alături de spirulină și kelp.

Există mai multe specii de Chlorella (peste 8.000), însă cele mai cunoscute şi utilizate sunt Chlorella Vulgaris şi Chlorella Pyrenoidosa.

Această alga, alături de spirulină, a fost inițial apreciată și introdusă în dietă astronauților de către cei de la NASA, fiind intens nutritivă și având reale efecte protective împotriva iradiatiilor. Cu timpul însă au fost relatate și alte efecte vindecătoare datorate consumului de alge, așadar Chlorella a ajuns în atenția nutriționiștilor și cercetătorilor.

Proprietăți nutriționale: Chlorella este bogată în clorofilă (3-5%), acizi graşi esenţiali, proteine, glucide, lipide, o mulţime de micronutrienţi, minerale (zinc, fier, magneziu, fosfor, calciu, iod, potasiu), vitamine (A, B1,B2, B3, B6, B12 ,C,E, K), carotenoizi şi toţi aminoacizii esenţiali. Uscată, Chlorella conţine 45% proteine, 20% carbohidraţi, 20% grăsimi, 5% fibre şi 10% minerale.

Ce beneficii dovedite prin studii ne aduce consumul de Chlorella?

Sursă vegetală de vitamina B12 (cianocobalamina)

Adesea suntem tentați să ne uităm către conținutul în nutrienți al unor alimente, însă fără a lua în considerare și biodisponibilitatea acestora, mai exact capacitatea organismului nostru de a asimila acei nutrienți.

Atât Chlorella, cât și spirulină sunt bogate în forme vegetale de vitamina B12. Din păcate B12 din spirulină nu se absoarbe în organismul nostru, pe când B12 din Chlorella este biodisponibila, reprezentând o reală sursă pentru această vitamina în dietă celor cu deficit de B12 sau cu risc de carență (cum este cazul celor care aleg o alimentație vegetariană). [1]

Alga cu proprietăți antioxidante

Conform studiilor, Chlorella reprezintă o veritabilă sursă de antioxidanți. Mai mult, consumul acesteia a avut că rezultat creșterea antioxidanților plasmatici (crește aportul de vitamina C și alfa-tocoferol) și de asemenea a îmbunătățit activitatea enzimelor antioxidante din eritrocite (globulele roșii din sânge).

Alte beneficii ale consumului de Chlorella:

  • Scade colesterolul și ameliorează hiperlipidemia;
  • Echilibrează nivelul glicemiei în sânge;
  • Scade stresul oxidativ, conferind efecte antioxidante;
  • Prezintă efecte protective în BPOC;
  • Prezintă proprietăți antiinflamatorii și combate anemia;
  • Protejează organismul de radiații;

Cine și cum poate consumă Chlorella?

Această alga poate fi consumată începând cu vârstă de 6 luni. Poate fi adăugată în piureuri, în smoothie-uri sau peste salate.

Având în vedere că Chlorella prezintă un conținut ridicat de iod, este recomandat să cereți avizul medicului în această privința. De exemplu dietă restrictivă în iod este în studii privind efectele benefice în cazul celor care suferă de tiroidita autoimună Hashimoto. 

Un articol de Iulia Maftei - Nutritionist

Referinte:

[1] Nutritional Supplementation with Chlorella pyrenoidosa Lowers Serum Methylmalonic Acid in Vegans and Vegetarians with a Suspected Vitamin B₁₂ Deficiency.

[2] Chlorella vulgaris: A Multifunctional Dietary Supplement with Diverse Medicinal Properties.

Sursa foto: Eskymaks/ shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri