Leusteanul este o planta aromatica utilizata de mii de ani atat pentru gustul pe care il ofera mancarurilor, cat si pentru proprietatile sale terapeutice.

Sursa: Healthy Kudika

Din planta de leustean putem folosi totul, de la radacina, tulpina si frunze pana la flori si seminte. Radacina de leustean este bogata in zaharuri, minerale ca zinc, magneziu, calciu, sodiu, fibre si uleiuri aromatice cu intens efect asupra sistemului nervos.

Frunzele de leustean sunt bogate in fier, magneziu, sodiu, clor, zinc, in vitamine precum Vitamina D, vitamina C, vitamine din complexul B (in cantitate mica), uleiuri volatile, antioxidanti, grasimi sanatoase, substante cu proprietati antibiotice, fibre si rasini.

Proprietatile medicinale ale leusteanului

Beneficile leusteanului in sanatate sunt multiple, de aceea nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra. In bucataria traditionala romaneasca leusteanul este folosit la prepararea cirobelor si a mancarurilor cu carne, la muraturi, sosuri si mancaruri de post.

Leusteanul prezinta proprietati antibacteriene, antifungice, antidepresive si calmante, antispastice, digestive si tonice hepatice. Va recomandam sa descoperiti cateva dintre cele mai apreciate beneficii ale leusteanului in sanatate.

Leustean pentru somn linistit si relaxare psihica

Daca suferiti de depresie sau insomnie, este recomandat ca seara, la culcare, sa puneti pe noptiera o ceasca cu leustean proaspat tocat. Uleiurile volatile ale acestei plante prezinta intense proprietati aromaterapeutice, luptand impotriva depresiei si a stresului psihic si imbunatatind calitatea somnului. Acest tratament este indicat si celor care nu prezinta insomnie, dar dimineata se trezesc foarte obositi.

Sucul cu leustean curata sangele si detoxifica organismul

Se recomanda o cura de o luna de zile cu suc verde, obtinut din 4 tulpini de leustean cu tot cu frunze, o mana de spanac verde, 3-4 frunze de rucolla, doua linguri de mix de seminte crude sau caju/migdale, o jumatate de banana si zeama de la o portocala. Aceasta cura ajuta in slabire, in detoxifierea organismului si curatarea sangeluli de toxine. Sucul poate fi consumat de oricine, cu conditia sa nu sufere de gastrita sau ulcer ori sa prezinte intoleranta la unul din ingrediente.

Citeste articolul integral pe Healthy Kudika

Foto homepage: Aneta_Gu / Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri