3 Februarie 2023 publicat în Spiritualitate 5286 share-uri

Unui tânăr i-aş spune că viaţa aceasta a noastră, pământească, nu se termină aici… Trupul se va pierde în pământ, dar sufletul rămâne responsabil de tot ce facem aici. (Părintele Sofian Boghiu)

Câteva cuvinte ale părintelui Sofian Boghiu care descriu viziunea duhovnicului despre viața aceasta și a doua noastră viață, cea de după moarte...

“Unui tânăr i-aş spune că viaţa aceasta a noastră, pâmântească, nu se termină aici… Aici pe pământ putem umbla cu înşelătorii, cu minciuni, unii ne cred, alţii nu ne cred, dar e o viaţă mai uşuratică, se poate duce, dar după ce murim…

Unii care sunt contemporani cu noi şi mor împreună cu noi cu această convingere, că viaţa viitoare nu există. Murim şi am terminat cu viaţa…Or, nu e aşa. Viaţa în care vom intra după moartea noastră trupească este o viaţă foarte conştientă şi o viaţă în care este ţinută această evidenţă a noastră cu foarte multă stricteţe şi precizie.

În fiecare clipă din viaţa viitoare este reprodusă viaţa noastră de aici. Şi se ştie înaintea lui Dumnezeu, dincolo, tot ce facem, tot ce gândim în viaţa aceasta, se simte dincolo. Şi vom da seama pentru tot ce facem aici. Aşa încât aş spune că viaţa de dincolo, pentru care trăim, este o viaţă atotştiutoare şi nu ne putem permite aici orice…şi tot ceea ce facem aici, are corespondent dincolo şi o avem cu noi, această viaţă..

Trupul îl mănâncă guzganii şi şobolanii în pământ, dar sufletul rămâne responsabil de tot ce facem aici.

Părintele Sofian Boghiu

~ extras din cartea “Părintele Sofian Duhovnicul”, Editura Bizantină, Bucureşti, 2012, p. 195

Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu a trăit între anii 1912 și 2022. S-a născut în Cuconeștii Vechi, ținutul Bălți, și a fost unul dintre marii duhovnici ortodocși contemporani, teolog și pictor de biserici. A făcut parte din mișcarea “Rugul aprins”, ceea ce a atras după sine o perioadă îndelungată de timp în care a fost deținut politic (1958-196).

Foto fr si main: Anastasios Kandris /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri