Sfântul Paisie: Parastasul cel mai bun pe care îl putem face pentru cei morţi este viaţa noastră petrecută cu luare aminte. Cei adormiţi se bucură atunci când un urmaş de-al lor se află lângă Dumnezeu

9 Noiembrie 2022 publicat în Spiritualitate 14977 share-uri

Parastasul cel mai bun dintre toate pe care îl putem face pentru cei morţi este viaţa noastră petrecută cu luare aminte, nevoinţa pe care o facem pentru a ne tăia neputinţele şi a ne curăţa sufletul, ne învață Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul.

Parastasul cel mai bun dintre toate pe care îl putem face pentru cei morţi este viaţa noastră petrecută cu luare aminte, obișnuia să spună părintele Paisie Aghioritul, un îndrăgit părinte și sfânt contemporan care a viețuit în muntele Athos.

Citiți câteva dintre cuvintele duhovnicești ale starețului Paisie Aghioritul pe care ni le-a lăsat drept moștenire și povața spirituală despre cum îi putem ajuta cu adevărat pe cei plecați dintre noi, dar și pe noi înșine.

Sfântul Paisie Aghioritul: "Parastasul cel mai bun dintre toate pe care îl putem face pentru cei morţi este viaţa noastră petrecută cu luare aminte"

"Parastasul cel mai bun dintre toate pe care îl putem face pentru cei morţi este viaţa noastră petrecută cu luare aminte, nevoinţa pe care o facem pentru a ne tăia neputinţele şi a ne curăţa sufletul.

Pentru că dezlipirea noastră de lucrurile materiale şi de patimile sufleteşti, pe lângă faptul că ne pricinuieşte nouă uşurare, are ca rezultat şi uşurarea sufletelor celor adormiţi din tot neamul nostru.

Cei adormiţi se bucură atunci când un urmaş de-al lor se află lângă Dumnezeu. Dacă noi nu suntem într-o stare duhovnicească bună, atunci suferă părinţii noştri adormiţi, moşii şi strămoşii şi tot neamul nostru.

“Uită-te ce nepot am făcut!” spun ei şi se mâhnesc. Dacă însă suntem într-o stare duhovnicească bună, se bucură pentru că şi ei au contribuit la naşterea noastră, iar Dumnezeu într-un anumit fel este obligat să-i ajute. Adică ceea ce va da bucurie celor adormiţi este străduinţa noastră de a bineplăcea lui Dumnezeu, astfel încât să-i întâlnim în Rai şi astfel să trăim cu toţii împreună în viaţa cea veşnică.

Prin urmare merită osteneala să lovim în omul nostru cel vechi ca să se facă nou, astfel încât să nu se vatăme nici pe sine, nici pe ceilalţi oameni, ci să se ajute atât pe sine însuşi, cât şi pe ceilalţi, fie ei vii sau morţi."

Foto: Pixel-Shot /Shutterstock

~ fragment din cartea "Cuviosul Paisie Aghioritul - Viața de familie (Cuvinte duhovnicesti IV)", apărută la editura Evanghelismos si tradusă de Ştefan Nuţescu, ieroschim

Iți recomandăm și articolul Rugăciunea pentru lume a Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul

Foto fr şi main: Freer /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri