22 Noiembrie 2011 publicat în Social 55 share-uri

M-a impresionat cu ceva timp in urma, un desen facut de catre o femeie din Arabia Saudita. Desenul ilustreaza durerea unei sotii atunci cand sotul ei isi mai ia inca o nevasta.

El spune asa: „In ceea ce priveste casatoriile intre gay sau poligamia, intrebarea chinuitoare e aceeasi: dreptul de a-ti trai viata in concordanta cu propriile-ti valori si credinte”. Dar despre ce fel de drepturi vorbim?! Mereu am avut impresia ca liberalismul are tendinta de a elimina sentimentele, dramele adevarate, reale ale oamenilor, in favoarea unor cuvinte mari: „...dreptul de a-ti trai viata in concordanta cu propriile-ti valori”.

Asa credeam si eu atunci cand urmaream cu sufletul la gura desfasurarea evenimentelor din Libia, cand asteptam cu emotie ca inca un dictator sa cada. Iata ca totusi, libertatile ideologice fac sa fie instituite dictaturi in vieti personale.

Poligamia si incalcarea unor drepturi sociale

Oare nu e si dreptul femeilor din Libia de a nu trai o viata care le aduce prejudicii sentimentale si, mai grav, sociale? Dupa caderea regimului Gaddafi, liderii revolutionarilor si ai autoritatilor de tranzitie au stabilit ca „Legea islamica va sta la baza legislatiei Libiei, astfel orice lege care va incalca sharia sa fie nula si neavenita”.

In acest context, trebuie sa intelegem ca poligamia nu se desfasoara intr-un vacuum cultural, dupa cum subliniaza si Salon.com. Realitatea este cu totul si cu totul diferita decat spune teoria. Si trebuie sa intelegem contextul specific din Libia. Poligamia nu a fost niciodata ilegala acolo, doar ca sub regimul Gaddafi au existat restrictii serioase. Prima sotie trebuia sa isi dea mereu un acord scris, in fata judecatorului, ca este de acord cu nevoia barbatului de a avea si o a doua sotie, ceea ce a dus in aceasta perioada la un numar mai redus de familii poligame.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri