Fumatul este o boala cronica - dependenta de nicotina. Ceea ce nu stim poate este ca femeile fumatoare prezinta un risc mai mare de imbolnaviri ale inimii si este o cauza reala pentru multiple forme de cancer la femei. In acelasi timp, peste 55% dintre femeile fumatoare au intre 15 si 34 de ani, fiind la varsta fertila.

Comunicat de presa

• PESTE 50% DINTRE FUMATORI AU INCERCAT SA RENUNTE SINGURI LA FUMAT CEL PUTIN O DATA IN VIATA

• FEMEILE FUMATOARE SUNT CU 25% MAI PREDISPUSE SA DEZVOLTE AFECTIUNI ALE INIMII (CORONARIENE) IN COMPARATIE CU BARBATII ;

• 55% DINTRE FEMEILE FUMATOARE SUNT LA VARSTA FERTILA

Fumatul este o boala cronica - dependenta de nicotina. Pentru a te trata ai nevoie de ajutor. Intra in Programul National „Stop Fumat” si primesti ajutor de specialitate!

O problema serioasa pentru femei

Stim deja ca fumatul este o problema de sanatate publica importanta si o epidemie globala, mai mult de 1 miliard de persoane fumand zilnic in toata lumea. Ceea ce nu stim poate este ca femeile fumatoare prezinta un risc mai mare de imbolnaviri ale inimii, mai ales in contextul in care numarul fumatoarelor creste de la an la an. In Romania, de exemplu, in ultimii 20 de ani numarul fumatoarelor aproape s-a dublat. Daca in 1989 fumau 11,3% dintre femeile adulte, in 2009 „apelau” zilnic la tigara 21,9% dintre ele! Mai mult, peste 55% dintre femeile fumatoare au intre 15 si 34 de ani, fiind la varsta fertila.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Caria dentară – ce este și cum se tratează

Fumatul este o cauza reala a multiple forme de cancer la femei. Iar numarul femeilor care se imbolnavesc si mor din cauza cancerului este in crestere! Medicii oncologi au atras atentia asupra cresterii mortalitatii cancerului de col uterin din 1994 in 2003, de la 14 la 16,93 cazuri la 100.000 de locuitori, iar, in cazul neoplasmului ovarian, de la 6,70 la 8,84.

Este de mult timp dovedit ca femeile fumatoare sunt mai predispuse la cancer pulmonar decat barbatii, ele dezvoltand aceasta boala dupa un consum mai mic de tutun si au risc mai mare de a face forma cea mai severa a cancerului pulmonar. Una din explicatii este ca femeile folosesc mai frecvent tigarile de tip „slim, low-tar, lights” care favorizeaza fumatul „compensator” – inhalarea mai profunda sau mai frecventa pentru a-si asigura „doza” de nicotina.

Dependenta de fumat este o boala cronica si trebuie tratata in consecinta. Practic, o persoana care fumeaza mai mult de 10 tigarete pe zi, este dependenta de nicotina. Femeile incep sa fumeze mai tarziu decat barbatii insa renunta mai greu. De altfel, studiile arata ca rata de succes a renuntarii la fumat este mai mare in cazul barbatilor. Motivele sunt atat de ordin biologic cat si psihologic” a declarat Dr. Magdalena Ciobanu Coordonatorul Programului National Stop Fumat.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri