In afara de factorii naturali care diferentiaza un individ de altul, un grup tribal de altul sau o rasa de alta, exista factorul cultural. Acesta se manifesta mai ales la fiinţele umane, factorii biologici sau instinctuali jucand pentru acestia un rol neinsemnat in dezvoltarea personalitatii lor.

Turista l-a intrebat timida pe Taté, intr-o engleza stricata, daca poate sa ii faca o poza. Masaiul a analizat-o cu privirea. Putin amuzat, intr-o engleza cu un accent american perfect (invatata de la misionarii americani), i-a raspuns: Numai daca platesti in dolari americani, doamna. Turista a plecat, rusinata, fara sa mai faca vreo poza.

Asadar, cum sunt privite persoanele pe care le presupunem a fi departe de normele culturii occidentale? Este limpede ca turista a presupus despre Taté ca nu stia sa vorbeasca engleza si nici nu o intelegea. Ea nu a observat cartea sau a ignorat-o. Probabil ca s-a gandit la masai ca la un personaj exotic si si-a dorit sa il imortalizeze intr-o poza pe care sa o arate cunoscutilor ca pe o dovada a insolitului. Fotografia masaiului ar fi putut ajunge laolalta cu imaginile animalelor salbatice din savana, cu jungla, intr-un album inchipuit ca reprezentativ pentru Africa.
Kudika Tarot

Pe de alta parte, africanul a demonstrat ca este constient de stereotipul atribuit si ca poate sa se foloseasca de acesta pentru a deconstrui reprezentarile rigide ale omului modern. Chiar daca turistii sunt bineveniti in Ngorongoro pentru ca aduc bani, masaii s-au saturat sa fie tratati ca animalele unei gradini zoologice. Prezenta cartii lui Orwell si raspunsul ironic al masaiului sunt indicatorii unor reprezentari stereotipe a unui grup cultural, rezultat al necunoasterii reale a acestuia si, in egala masura, expresia unei gandiri extrem de economice, obisnuita sa recurga frecevent la prejudecati.

Doua fiinte din doua lumi diferite s-au ciocnit intr-un spatiu dat si au fost ranite. Povestea popoarelor indigene se oglindeste cumva in intamplarea lui Taté, dar lupta lor pentru recunoastere este mult mai serioasa in realitate iar coliziunea cu alte culturi este mai dureroasa de obicei.

Citeste si:
InterContinental Athénée Palace Bucharest aduce o nouă eră a...
InterContinental Athénée...

Foto front: gudi&cris

Foto main: cbmartin

Foto interior: Sara&Joachim, westbaybanjo, cbmartin


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri