'In ce priveste reprezentarea femeilor in politica, realitatea ne da un verdict neinduplecat: in raport cu ponderea lor in totalul populatiei, cu prestatia lor in societate si intemeindu-ne pe principiile constitutionale ale egalitatii de sanse, femeile sunt prea putin reprezentate in randurile elitei politice'.

Dar, neindoielnic, principalul handicap al reprezentarii feminine il constituie slaba calitate a mediului politic, naravurile padurete ale oamenilor politici, vulgaritatea si primitivismul. O evaluare fugara a politicii romanesti din ultimii douazeci de ani arata ca femeile au avut – atatea cate au fost – un rol mai degraba benefic in viata publica.

Ele sunt mai putin inclinate catre limbajul abrupt, catre tradare, catre coruptie, sunt mai putin expuse viciilor de comportament, mai predispuse la dialog.

Felul in care se deruleaza viata politica romaneasca creeaza doua tendinte intristatoare: pe de o parte de excludere pentru atatea femei, altminteri merituoase, dar deloc competitive in mijlocul acestor incaierari de-a valma, iar pe de alta parte, de autoexcludere pentru femeile care privesc intimidate si neincrezatoare, daca nu de-a dreptul scarbite un spectacol brutal si intristator".

Cititi si mesajul de 8 Martie pe care Varujan Vosganian il transmite cititoarelor Garbo, tuturor femeilor romane, in general.

De asemenea, in legatura cu slaba repreprezentare a femeilor in politica romaneasca, oglindita in aspectul general al societatii, va recomandam sa revedeti discursul Prof. Univ. Mihaela Miroiu, pe care aceasta l-a sustinut in cadrul unei conferinte publice cu aceasta tema:

Foto main: Senat.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri