Lumea intreaga isi intoarce privirea catre revoltele de masa ce se desfasoara de cateva zile in Egipt, impotriva regimului lui Hosni Mubarak, aflat la putere de 31 de ani.

Jurnalistii de la Democracy Now au intervievat-o pe Nawal El Saadawi, o cunoscuta aparatoare a drepturilor femeilor, scriitoare, psiholog si fosta detinuta politic egipteana. Nawal El Saadawi are 80 de ani si spune ca a iesit in strada pentru a cere o viata mai buna pentru poporul ei.

"Am fost inchisa politic. Dar am iesit dintr-o inchisoare cu bare, intr-una fara bare. Locuiesc acum in Cairo dar sunt exilata. Sunt cenzurata. Nu pot sa scriu in presa centrala. Scriu doar un articol in fiecare marti pentru Al-Masry Al-Youm. (...)

In aceste zile, fetele si femeile sunt alaturi de baieti in strada. Impreuna cerem sa se faca dreptate, cerem libertate si egalitate, o democratie adevarata si o noua Constitutie, nondiscriminare intre femei si barbati, nondiscriminare intre crestini si musulmani; vrem sa schimbam sistemul, oamenii care ne guverneaza si vrem sa avem o democratie adevarata. Asta spun femeile si barbatii egipteni.

Suntem in strada in fiecare zi, oameni, copii, batrani, eu insami. Acum am 80 de ani si am suferit pentru jumatate de secol din cauza acestui regim. Mubarak este urmasul lui Sadat. Impreuna, Sadat si Mubarak au creat un regim care este impotriva oamenilor, barbati si femei. Au creat o mare prapastie intre bogati si saraci. Am ajuns ca asa-numita clasa-business sa ne guverneze. Egiptul a devenit o colonie americana. Suntem dominati de SUA si Israel, iar 80 de milioane de oameni, femei si barbati, nu au niciun cuvant de spus in aceasta tara".

Foto front si main: Revolutia din Egipt/ Cairo 2011Frame Maker


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri