Un extras dintr-un articol publicat in anul 1955 si care prezinta un set de reguli pentru sotii ideale, s-a transformat repede in viral. Oamenii se amuza in prima faza, pentru ca apoi sa realizeze absurditatea unui asemenea mesaj care le era transmis femeilor cu doar 55 de ani in urma.
• Fa ca seara sa fie a lui. Nu te plange niciodata daca vine acasa tarziu, sau daca merge in oras ca sa cineze sau in alte locuri de distractie, fara tine. Mai bine incearca sa intelegi lumea lui plina de incordare si presiuni si nevoia sa reala de a se relaxa cand ajunge acasa.
• Scopul tau: incearca sa te asiguri ca "acasa" este un loc al linistii, al ordinii, un loc unde sotul tau poate sa se reimprospateze fizic si spiritual.
• Nu il coplesi cu griji si probleme.
• Nu te plange daca ajunge acasa tarziu pentru cina sau daca a ramas in oras toata noaptea. Pune in balans ca acest lucru este minor in comparatie cu problemele prin care trecut in timpul zilei.
• Fa-l sa se simta confortabil. Ajuta-l sa se aseze intr-un scaun confortabil, sau se intinda in dormitor. Trebuie sa ai deja pregatita o bautura calda sau rece pentru el.
• Aranjeaza-i perna si ofera-te sa ii scoti pantofii. Vorbeste-i cu o voce joasa, placuta si linistitoare.
• Nu ii pune intrebari despre actiunile sale sau intrebari despre deciziile sale sau integritatea lui. Aminteste-ti ca el este stapanul casei si ca din aceasta postura isi va exercita mereu dorinta, fidel si credincios. Nu ai nici un drept sa ii pui la indoiala judecata.
• O sotie buna isi cunoaste intotdeauna locul.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte Ascultă Radio ZU și mergi la cele mai mari festivaluri din vara lui 2023 Persoana potrivită te va face să te îndrăgostești de tine, în primul rând

Dupa lectura unui asemenea text, trebuie sa ne luam o pauza de cateva minute, sa respiram adanc. Pe cat de amuzant ni se pare acum, pe atat de adevarata era ideologia vremurilor de atunci. Si nu au trecut decat 55 de ani? Oare cate s-au schimbat cu adevarat de-atunci? Cum arata portretul sotiei ideale astazi, in lumea occidentala, dar la noi in tara? Ce fel de sotii au fost si sunt mamele noastre?

Nu as vrea sa o spun, dar cred ca in tara noastra, modelul inca exista in multe cazuri. Noi, femeile cu deschidere ar trebui sa multumim vietii ca putem vedea lucrurile si altfel, ca putem evada dintr-o adevarata inchisoare.

Si, daca veti vrea vreodata sa intelegeti ce a insemnat si inseamna “Miscarea pentru eliberare a femeilor” si “Feminismul”, ganditi-va la acest text, datat 1955. Femeile destepte s-au ridicat impotriva unei forme de sclavie atestata prin intermediul traditiei, al religiozitatii, etc iar vorbele lor trebuiau neaparat sa fie dure, raspicate pentru a putea sa zguduie in mod real pe oameni si modul lor de a exista. Astazi, noi ne bucuram de libertati, de anumite drepturi, datorita unor femei curajoase care s-au opus modelului “sclava pentru sotul ei”. Din cauza acestui curaj, aceste feministele au fost considerate arogante si demonizate, dar oare ne dam vreodata seama cat de mult ne-au schimbat ele viata?

Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Ghid pentru alegerea mobilierului interior Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice

Gloria Steinem una dintre liderele miscarilor de emancipare din anii ’60, o femeie superba si acum, la cei 76 de ani ai sai, a declarat recent ca, in acesti ani, s-au facut foarte multe lucruri pentru femei, ca “am parcurs o distanta considerabila pe care trebuie sa o sarbatorim, dar ca lupta nu s-a oprit aici si ca in fiecare zi trebuie sa facem ceva pentru a darama barierele. Trebuie sa privim si spre viitor”, spune ea. “S-a facut un progres, dar problema este ca noi masuram acest progres in termeni de egalitate: daca femeile au reusit sa ajunga sa faca ceea ce numai barbatilor le era permis inainte. Dar ar trebui sa vedem de exemplu si daca barbatii au devenit la randul lor parinti care au grija de copii, pentru ca femeile nu pot face fata muncind si acasa si la serviciu. Iar barbatii au ratat pana acum rolul de parinti. Exista o multime de studii minunate care arata ca barbatii egalitaristi traiesc mai mult, sufera de mai putine boli, de mai putine depresii, au o viata sexual mai buna, se intampla o multime de lucruri positive in viata lor”, spune Gloria Steimen.

Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat Caria dentară – ce este și cum se tratează 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică?

Veti gasi comentarii si preluarea articolului din 1955, "The Good's Wife Guide" (Ghidul sotiiei ideale), in intreaga imensitate a spatiului online, oamenii rad in hohote sau sunt amuzati de aceasta perspectiva care pare atat de indepartata de lumea de astazi.

Foto front si main: O coperta a revistei Housewife (Casnica), un numar din anul 1958. Autor: Sarah and lain

de Iulia Sima


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri