Femeile reprezinta aproape jumatate din numarul de migranti la nivel global. Profilul femeii migrante de astazi s-a schimbat, numarul de femei independente care isi parasesc tara fiind din ce in ce mai mare, ceea ce a condus la o puternica tendinta de feminizare a migratiei. Pentru multe femei, emigrarea este o cale de a face fata saraciei si discriminarii. Migratia nu este un fenomen strain de romance.

Kinga Lohmann, Director Executiv al Coalitiei KARAT, considera ca aceasta editie a conferintei de la Bucuresti reprezinta un prilej important pentru a discuta despre traficul migrator dinspre si catre Europa de Est, in care femeile sunt implicate in scopul exploatarii sexuale sau a obtinerii unei forte de munca ieftine. ”Este mai mult decat necesara o dezbatere asupra fenomenului migratiei la nivelul Europei in care sa se discute despre problemele si experientele femeilor care au emigrat atat din tarile sudice, cat si din Europa de Est. O astfel de discutie ne-ar permite sa reflectam asupra legaturii dintre migratie si traficul in scopul exploatarii sexuale, fenomen ce nu este perceput ca o forma a migratiei provocata de motive economice. Totodata, amploarea crescanda, in Europa de Est, a traficului de femei folosite drept forta de munca ieftina ne obliga sa gasim urgent solutii pentru a combate aceasta noua forma de sclavie la care sunt supuse femeile emigrante”.

Raluca Manaila, Project Manager al Asociatiei Nationale a Specialistilor in Resurse Umane („AUR „-ANSRU) si membru al consiliului de conducere al Coaliției KARAT,cdeclara ca ”Fiind un membru tanar al Uniunii Europene, Romania nu si-a dezvoltat suficient capacitatea de a aborda eficient probleme precum dezvoltarea, egalitatea de gen si migratia. Ca atare, aceasta editie a Conferintei WIDE este o excelenta ocazie pentru organizatiile neguvernamentale si institutiile publice ce opereaza in domeniile dezvoltarii, diferentelor de gen si migratiei sa initieze un schimb de bune practici cu vechile state membre si sa ia un prim contact cu problematica fenomenului de migratie din tarile sudice”.

DESPRE ORGANIZATORI

WIDE - Women In Development Europe, este o retea internationala de organizatii ce reuneste ONG-uri, specialisti si activisti din domeniile drepturilor omului si ale femeilor, egalitatii de gen si dezvoltarii. Promovarea drepturilor femeilor ca premisa pentru construirea unei lumi mai drepte si mai democratice este principiul ce a motivat, vreme de 25 de ani, activitatile WIDE menite sa sensibilizeze publicul fata de problemele privind drepturile femeilor si sa monitorizeze si influenteze, din perspectiva drepturilor femeilor, politicile economice si de dezvoltare ale statelor.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri