30 Iulie 2019 publicat în Social 82 share-uri

Adolescentele din organizația GirlUp, cu vârste între 15 și 18 ani, din 10 licee diferite din București și încă 4 din alte orașe ale țării, au scris acest mesaj ca reacție la dispariția tragică a Alexandrei, colega lor din Caracal.

Mesajul postat pe Facebook în weekend de membrele organizației GirlUp România a captat atenția fiind distribuit de sute de persoane. Adolescentele cu "vârste între 15 și 18 ani, din 10 licee diferite din București și încă 4 din alte orașe ale țării", au scris acest mesaj ca reacție la dispariția tragică a Alexandrei, o adolescentă de aceeași vârstă cu a lor.

Toate avem povești. Ce este mai rău este că fiecare prietenă pe care o cunoaștem are, la rândul ei, o poveste. - GirlUp România

Tinerele povestesc despre episoadele de violență cu care se confruntă zi de zi. Pe ele nu le miră deloc ce a pățit colega lor din Caracal: "Vă întrebați cum a fost posibil? Nu ați mai auzit de o crimă de genul acesta de ceva timp? Noi nu suntem confuze.", spun ele.

"Toate avem povești. Ce este mai rău este că fiecare prietenă pe care o cunoaștem are, la rândul ei, o poveste la fel ca a noastră. Avem noroc că gravitatea acestor experiențe nu s-a intensificat, însă pentru Alexandra și Mihaela din păcate acesta nu a fost cazul. De aceea suntem aici: Pentru că această țară nu își ascultă femeile și fetele."

E timpul să le ascultă și să le credem pe aceste tinere. E timpul să le validăm frica cu care trăiesc zilnic și poate să ne validăm nouă înșine această frică și revolta că nu ne simțim protejate. După cum am spus și într-un status personal pe Facebook: Am dublul vârstei acestor fete și mă doare sufletul că avem experiențe de acest fel, comune. Sunt prea tinere să le doară așa de tare lumea în care trăiesc...

Foto: luna4/ Shutterstock

"Care este diferența de natură (moral vorbind) între polițiștii care nu au intervenit și cei care nu le ascultă și nu le cred pe aceste fete?", a comentat și doamna pr

Preluăm integral mesajul celor 38 de tinere din organizația GirlUp România:

<< Caracal: 

Mii de articole, postări pe social media, comentarii. O întreagă țară furioasă, întrebând cum au fost posibile răpirea, violul și uciderea a două fete și mai mult cum a fost posibil ca statul să contribuie la crimă la fel de mult ca și atacatorul - și totuși pentru femeile și fetele din România răspunsul este atât de simplu. Această țară pur și simplu nu a fost niciodată dispusă să ne asculte.

Femeile și fetele din România vorbesc de zeci de ani despre violența cu care ne confruntăm, vorbind despre totul de la atingerile nedorite pe care le primim în transportul în comun până la poliție, care de multe ori privește cu nonșalanță plângerile de violență domestică și viol. Vorbim în zadar despre cum ne afectează hărțuirea în școli, apoi la serviciu și pe stradă de fiecare dată când ieșim din casele noastre, indiferent dacă este zi sau noapte, indiferent dacă purtăm pantaloni scurți sau 10 straturi de haine în timpul lunilor reci de iarnă. Vorbim în zadar despre felul în care suntem sexualizate de mici, de fiecare dată când ni se spune să ne "închidem picioarele" când de abia am trecut în gimnaziu, să purtăm haine care “arată cât mai puțină piele” la reuniuni de familie, și apoi despre cum suntem sexualizate de către codul de îmbrăcăminte școlar, de reviste, în reclame care se dau apoi luni de zile pe canalele de televiziune din toată țara.

Vorbim în zadar despre agresiunea sexuală și despre modul în care polițiștii ne întreabă ce am făcut pentru a o provoca, ce purtam la momentul respectiv și dacă suntem "sigure că nu am flirtat cu bărbatul acela la un moment dat". Vorbim în zadar despre violența domestică și despre faptul că majoritatea persoanelor pe care le cunoaștem cred că este justificată, iar autorități precum șeful poliției din Bacău ne spun să sunăm de abia dimineața dacă suntem bătute în “toiul nopții” deși astfel de agresiuni sunt printre primele cauze de deces pentru femeile din România.

Vorbim în zadar despre modul în care toate aceste aspecte normalizate din viețile noastre de zi cu zi portretizează fetele și femeile ca obiecte, distrugând încrederea noastră, identitatea noastră, siguranța noastră.

I-am spus acestei țări de nenumărate ori că lucrurile trebuie să se schimbe - problema este că nu ați ascultat. Vă întrebați cum a fost posibil? Nu ați mai auzit de o crimă de genul acesta de ceva timp? Noi nu suntem confuze. Poate atacatorul a fost cel care a comis crima, polițiștii au fost cei care așteptau un mandat la poartă - dar în spatele acestora este o mentalitate colectivă profund marcată de misoginie și lipsa de încredere în experiențele femeilor române - iar pentru aceasta suntem cu toții, ca țară, responsabili.

Această organizație este alcătuită din 38 de fete cu vârste între 15 și 18 ani, din aproape 10 licee diferite din București și încă 4 din alte orașe ale țării. Deși provenim din medii foarte diferite avem aceleași experiențe. România (asta înseamnă voi toți) a crescut fete care, până la vârsta de 15 ani, împărtășesc între ele în conversatii de zi cu zi diferite tactici de prevenire a violenței pe care le folosesc - nu purta niciodată căști cand mergi pe jos noaptea; ține cheile de la casă între degete; trimite-le prietenelor tale poză cu plăcuța de înmatriculare a șoferului de Uber sau taxi și anunță-le de îndată ce ajungi acasă în siguranță; prefă-te că te oprești să îți cauți ceva în geantă, astfel încât persoana care merge în spatele tău să ajungă în față, unde o poți vedea; evita să-ți porți părul într-o coadă; dacă e posibil, mergi peste tot cu un prieten; nu pulveriza excesiv spray-ul de piper pentru ca atunci ai putea fi tu arestată în loc de atacator.

Toate avem povești. Ce este mai rău este că fiecare prietenă pe care o cunoaștem are, la rândul ei, o poveste la fel ca a noastră. Avem noroc că gravitatea acestor experiențe nu s-a intensificat, însă pentru Alexandra și Mihaela din păcate acesta nu a fost cazul. De aceea suntem aici:

Pentru că această țară nu își ascultă femeile și fetele. Stăm acasă weekend-ul acesta, pornim televizorul, urmărim o discuție despre crimele din Caracal care are la bază exact această întrebare: cum a fost posibil acest lucru? În mod ironic, răspunsul pare să se afle chiar în studioul lor de înregistrare, deoarece comentatorii sunt 7 bărbați care discută cu încredere despre siguranța și viața femeilor. În realitate, ei nu au nici cea mai vagă idee despre ce înseamnă să fii în locul nostru.

Doar noi, fetele și femeile României, vă putem spune. Va rugăm - deși nu este, cu siguranță, pentru prima oară - să ne ascultați.>>

În România, 55% dintre persoanele care au răspuns la un eurobarometru din 2016 spun că există situații în care violul e justificat. În cazul în care femeia e sub influența alcoolului, a drogurilor, poartă haine „provocatoare sau sexy” sau merge de bunăvoie acasă la un bărbat.

E procentul cel mai ridicat de justificare a violului din UE. Info via Stirile ProTV >> Studiu UE: 55% dintre romani cred ca violul poate fi justificat. Unu din cinci nu ar vrea nici macar sa fie ilegal

de Iulia Sima

Foto homepage: Aleshyn_Andrei/ Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri