19 Aprilie 2018 publicat în Social 25 share-uri

Chiar fără să știm, noi suntem angrenați în tot felul de practici prin care ne îngreunăm factura la energie elctrică și mai mult decât atât, facem rău Planetei.

Centrul Român de Politici Economice – CEROPE a desfășurat în perioada 17 iulie 2017-16 aprilie 2018 proiectul Energy Hero. Energy Hero ne învață cum să avem mai multă grijă de mediul înconjurător prin limitarea consumului de energie electrică.

Energy Hero aduce în primul rând mai multă conștientizare în rândul nostru, al tuturor. Chiar fără să știm, noi suntem angrenați în tot felul de practici prin care ne îngreunăm factura la energie elctrică și mai mult decât atât, facem rău Planetei printr-un consum colectiv irațional. Așa încât, când facem bine Planetei, ne facem și noua înșine un bine.

Iată ce ne învață Energy Hero – Îți propunem 10 modalități simple prin care să reduci consumul de energie electrică

Descoperiți pe site-ul proiectului până la 50 de idei de economisire, care ajută natura și contribuie la scăderea costurilor cu energia electrică

În anul 2030 cererea totală de energie va crește cu aprox. 50% față de anul 2003, iar cererea pentru petrol va fi cu aprox. 46% mai mare.  În aceste condiții rezervele de petrol vor putea susține consumul doar până în anul 2040, iar cele de gaze naturale doar până în anul 2070? Aceste date sunt un semnal de alarmă trebuie ca în mod colectiv, să eficientizăm consumul de energie electrică.

10 modalități simple prin care să reduci consumul de energie electrică

1. Înlocuiți treptat becurile vechi cu becuri cu led!

Toate analizele și cercetările demonstrează că becurile cu led au, în acest moment, cel mai mic consum de energie electrică, așa încât este bine să ne alăturăm acestui trend și să ănlocuim becurile vechi cu becuri cu led.

2. Profitați de lumina naturală la maxim!

A venit primăvaraa! Să ne bucurăm de căldura bine-făcătoare. Lumina naturală ne ajută și la economisire. Și în același timp, lumina naturală contribuie la întărirea sistemului imunitar, reduce simptomele de astm și previne îmbătrânirea creierului? Din păcate, însă, mulți dintre noi

 • Trageți draperiile şi deschideţi jaluzelele, astfel veţi permite luminii solare să pătrundă în încăperi şi veţi reduce considerabil consumul de energie electrică, ne sfătuiește Energy Hero.

Acest sfat este important și pentru sănătatea ochilor, nu doar pentru mediu. Pe lângă faptul că economisiți energie și veți avea o factură cu un cost mai redus, lumina naturală este mai bună, mai sănătoasă și mai puțin obositoare pentru ochi. Astfel, folosind la maxim lumina naturală, veţi obţine un iluminat fără plată şi util pentru sănătate.

Foto: Shutterstock/ MPanchenko

Cum să reduci consumul de energie electrică

3. Nu lăsați lumina aprinsă dacă nu sunteți în cameră!

Este un obicei pe care ar trebui să ni-l însușim cu toții. Este un gest simplu care ajută la economisire în mod semnificativ

 • Aprindeți lumina numai atunci când este nevoie, nu lăsați becurile să funcționeze fără rost.
 • Deconectați lumina de fiecare dată când ieșiți din încăpere.

4. Deconectați toate aparatele pe care nu le folosiți!

Știați că aparatele lăsate în priză pot reprezenta peste 50% din consumul de energie?

Un lucru bine de știut. Oare cu cât la sută ne-am reduce prețul facturii la energie, făcând acest gest simplu? Energy Hero are și o aplicație care te ajută să îți monnitorizezi consumul.

5.  Respectați regulile de utilizare ale frigiderului!

Puteți economisi energia electrică, urmând regulile de utilizare a frigiderului:

 • nu blocați orificiile sau grilele de aerisire ale aparatului;
 • curățați la timp de praf partea din spate, praful crește consumul de energie;
 • lăsați o distanță de 5-10 cm între frigider și perete, dar și în dreapta, stâng și deasupra frigiderului, pentru a preveni încălzirea suplimentară a corpului frigiderului;
 • nu puneți alimente calde în frigider;
 • nu lăsați ușa frigiderului deschisă perioade lungi de timp, fiecare deschidere a ușii înseamnă consum de energie;
 • nu supraîncărcați frigiderul pentru a nu bloca circulația aerului în interior – dacă împiedicați circulația aerului, compresorul va lucra în permanență;
 • păstrați alimentele în recipiente închise;
 • curățați și verificați eficiența garniturilor – dacă nu asigură o închidere etanșă, aerul rece va ieși din frigider.

6. Nu folosiți aerul condiționat ținând și ferestrele deschise!

Iată o regulă importantă pe care mulți dintre noi o uită. În zilele călduroase de vară, respectă această regulă benefică pentru natură și informează-i și pe cei din jurul tău.

Aerul condiționat nu funcționează corect daca stați și cu fereastra deschisă. Prin urmare, asigurați-vă că ați închis geamurile și ușile în timpul în care țineți aparatul de aer condiționat pornit. De asemenea, computerul și becurile lăsate aprinse produc căldură. Dacă nu mai sunt necesare, ele trebuie închise. Astfel, forțați aerul condiționat să consume mai mult pentru răcirea camerei.

Citește mai departe >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri