6 Martie 2017 publicat în Social 10 share-uri

Ministrul Sanatatii si ministrul Muncii si Justitiei Sociale au semnat ordinul de modificare si completare a Anexei nr. 1 a Ordinului 1306/1883/2016, pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de incadrare a copiilor cu dizabilitati in grad de handicap si a modalitatilor de aplicare a acestora.

Comunicat de presa

Ministrul Sanatatii, prof.dr. Florian Bodog si ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Lia Olguta Vasilescu, au semnat pe 28 februarie 2017 ordinul de modificare si completare a Anexei nr. 1 a Ordinului 1306/1883/2016, pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de incadrare a copiilor cu dizabilitati in grad de handicap si a modalitatilor de aplicare a acestora.

Modificarea si completarea actului normativ mentionat a fost realizata ca urmare a multiplelor sesizari adresate atat Ministerului Sanatatii, cat si Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, de catre asociatii de parinti ai copiilor diagnosticati cu afectiuni genetice grave, precum sindrom Down, fibroza chistica, epidermoliza buloasa.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii impreuna cu reprezentantii Ministerului Muncii si Justitiei Sociale si cei ai comisiilor din specialitatile genetica, pediatrie, pneumologie, neurologie pediatrica si psihiatrie pediatrica ale Ministerului Sanatatii au reanalizat criteriile prevazute in Ordinul nr. 1306/1883/2016, care restrictionau accesul unor copii cu boli genetice grave la asistenta permanenta acordata de un asistent personal/insotitor.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Beneficii pentru copiii personalului din învățământ; Profesorii au obligaţia de a respecta diversitatea – noi amendamente adoptate în Camera Deputaților EXCLUSIV Sfaturile primei românce care a cucerit vârful Annapurna pentru copiii care vor să facă alpinism: Să înceapă gradual, să nu se implice din prima în ceva dificil

Astfel, in urma aprobarii actului normativ de astazi, au fost modificate si completate criteriile pentru incadrarea in grad de handicap grav a urmatorelor afectiuni din categoria bolilor genetice, respectiv sindrom Down, fibroza chistica si epidermoliza buloasa, astfel incat sa fie mentinute drepturile pe care acesti copii le-au obtiunut anterior.

In ceea ce priveste incadrarea in grad de handicap grav a copiilor diagnosticati cu sindromul Dravet, mentionam faptul ca aceasta afectiune este una neurologica cu determinare genetica si, astfel, criteriile sunt mentionate la capitolul I – boli neurologice, din Ordinul 1306/1883/2016 (care au fost si raman in vigoare), unde se precizeaza ca epilepsiile rezistente la tratament, sindromul Dravet si sindroamele epileptice cu crize epileptice zilnice sau mai mult de 3 crize/saptamana sunt considerate cu afectare functionala completa si se incadreaza in gradul de handicap grav, ceea ce implica dreptul la insotitor permanent.

VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari Alimentația copiilor, ca un parc de distracții – sfaturile prof. univ. Răzvan Cherecheș

Documentul semnat va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I si va produce efecte de indata.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri