Peste 300 de proteze mamare au fost oferite supravietuitoarelor cancerului la san care au trecut printr-o operatie de mastectomie, simpla sau bilaterala

Comunicat de presa

Peste 300 de proteze mamare au fost oferite recent supravietuitoarelor cancerului la san, care au trecut printr-o operatie de mastectomie, simpla sau bilaterala. Fondurile pentru proteze provin din donatiile sponsorilor si din taxa de participare la Marsul si Crosul Roz Casiopeea 2016, care a adunat, in luna septembrie, peste 3 000 de persoane, dornice sa ofere un sprijin femeilor care au suferit de cancer mamar.

„Suntem recunoscatori pentru numarul mare de participanti din acest an si fericiti ca le putem face sarbatorile mai frumoase celor 280 de supravietuitoare, care au atat de multa nevoie de una sau doua proteze. Recuperarea nu este niciodata simpla, insa, prin aceste proteze, le putem ajuta, atat fizic, dar mai ales psihic, sa continue sa lupte”, a declarat Dr. Marina Otelea, presedintele Asociatiei Casiopeea.

In fiecare zi, o femeie din trei depistate cu cancer la san pierde lupta cu boala.

Depistarea tarzie a cancerului mamar in Romania face, an de an, mii de victime, in ciuda faptului ca, tratat la timp si corespunzator, acesta este vindecabil. Tot lipsa preventiei duce la statisticile descurajante in ceea ce priveste numarul de mastectomii – ajunse tarziu in cabinetele medicilor, opt din zece femei depistate cu aceasta forma de cancer nu mai au alta solutie in afara de extirparea sanului.

„Le incurajam pe romance sa se palpeze periodic si sa apeleze cu incredere la medic, ori de cate ori observa modificari la nivelul sanilor. Odata cu inaintarea in varsta sau, dupa caz, in functie de istoricul din familie, le sfatuim sa isi faca regulat un control medical”, recomanda Dr. Marina Otelea.

Speranta pentru supravietuitoarele cancerului mamar

Asociatia Casiopeea sprijina de peste sapte ani femeile care trec prin operatii de mastectomie, oferindu-le, an de an, proteze mamare si sutienul necesar purtarii acestora, pachet care depaseste 100 de EUR/ persoana. Cu toate ca protezele de san apar pe lista Casei de Asigurari, numarul mare de inregistrari duce la o lista de asteptare de pana la doi ani, perioada care ingreuneaza recuperarea post-operatorie a acestor femei.

In ultimii ani, Asociatia Casiopeea a oferit, din taxele de participare la Crosurile si Marsurile pe care le organizeaza, peste 1 700 de proteze.

„Din pacate, din ce in ce mai multe romance sunt depistate cu cancer la san, iar listele de asteptare cresc, de la un an la altul. Ne puteti sprijini sa aducem o bucurie pentru cat mai multe dintre ele, participand la evenimentele noastre sportive sau redirectionand 2% din impozitul pe venit”, povesteste Dr. Marina Otelea.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri