Incepand de azi, pana la finalul anului, consumam resursele pe care ar trebui sa le mosteneasca viitoarele generatii. Cu o saptamana mai repede decat anul trecut, am terminat deja resursele naturale pe care Pamantul le poate genera intr-un an.

Comunicat de presa: WWF-Romania

Emisiile de carbon sunt principalul motiv pentru care vom lasa mostenire datorii uriase generatiilor viitoare: amprenta de carbon reprezinta 60% din cererea omenirii asupra naturii; cerere pe care o numim amprenta ecologica, conform datelor Global Footprint Network (GFN), partener WWF. GFN urmareste cerintele umanitatii de la natura (amprenta ecologica), comparandu-le cu posibilitatea naturii de a face fata acestor cerinte (biocapacitatea). Ziua in care se termina resursele generate de Pamant, Earth Overshoot Day (n.r. Ziua Suprasolicitarii Pamantului), marcheaza data cand solicitarile umanitatii depasesc capacitatea de regenerare a Pamantului in acel an.

La nivel global, folosim resursele a 1,6 planete

Incepand cu anii 1970 am inceput sa cerem de la Pamant mai multe resurse decat acesta poate genera intr-un an, motiv pentru care de la an la an ne afundam si mai mult in datorii. Daca acum 15 ani Earth Overshoot Day avea loc in octombrie, anul acesta s-a mutat pe 8 august, cu o saptamana mai devreme ca anul trecut, cu doua mai devreme decat in 2014.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Școala Încrederii începe o Revoluție în Educație și încurajează românii să spună STOP bullyingului și violenței în școli Editura CUANTIC a lansat Cartea Paștelui Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

Amprenta de carbon a umanitatii a crescut mai mult decat dublu intre anii 1961 si 1973, perioada cand lumea a intrat intr-un consum ecologic mai mare decat posibilitatea de regenerare a planetei. Daca ne dorim sa aderam la obiectivele stabilite prin Acordul privind schimbarile climatice de la Paris, adoptat de aproape 200 de tari in decembrie 2015, va trebui ca amprenta de carbon sa scada treptat, ajungand aproape de zero pana in 2050. Acest lucru implica insa un nou mod de a trai pe planeta noastra .

„Un astfel de mod nou de viata vine cu multe avantaje; iar trecerea la acesta necesita efort", spune Mathis Wackernagel, Presedinte al GFN si unul dintre creatorii masuratorii care contabilizeaza resursele din punctul de vedere al amprentei ecologice. „Vestea buna este ca acest nou mod de viata este posibil, cu tehnologia actuala, si este avantajos din punct de vedere financiar, cu beneficii totale mai mari decat costurile. Acesta va stimula sectoarele emergente, cum ar fi energia regenerabila, reducand in acelasi timp riscurile si costurile asociate cu impactul schimbarilor climatice asupra infrastructurii inadecvate. Singura resursa de care avem nevoie suplimentar este vointa politica”, adauga Wackernagel.

De ce jantele sunt la fel de importante ca și anvelopele: 3 motive De ce e bine să îmbraci haine noi de Paște. Mulți credincioși nu știu adevăratul motiv al acestei tradiții De Paște bucură-te de zile însorite, relaxare și shopping la ParkLake!

„Acordul global de eliminare treptata a combustibililor fosili, discutat la nivel global inaintea Summitului privind clima, de la Paris, ar ajuta semnificativ la stoparea cresterii constante a amprentei ecologice, ea reducandu-se in final”.

Din fericire, unele tari accepta provocarea. De exemplu, Costa Rica a generat 97% din electricitate din surse regenerabile de energie, pe parcursul primelor trei luni ale anului 2016. Portugalia, Germania si Marea Britanie au demonstrat, de asemenea, niveluri noi de energie din surse regenerabile in acest an, atunci cand 100% din necesarul de energie electrica a fost furnizat de surse regenerabile de energie, chiar daca doar pentru cateva minute; in cazul Portugaliei, timp de cateva zile. In China, intre timp, guvernul a prezentat un plan de reducere cu 50% a consumului de carne, care calculeaza ca va reduce emisiile de dioxid de carbon echivalente din industria cresterii animalelor din China cu 1 miliard de tone, pana in 2030.

De purtat: 10 fuste cochete cu aspect satinat pentru această primăvară! ORA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI, din 2 aprilie, la Metropola TV APIVITA: CREAT DE ALBINE ÎN FLORA GRECEASCĂ, DEZVOLTAT PRIN ȘTIINȚĂ

Simultan cu schimbarile la scara mare, noi, ca indivizi, avem puterea de a schimba lucrurile din viata noastra de zi cu zi.

Din rolul de consumatori, avem o putere imensa – putem alege produse locale, ecologice sau pe cele recunoscute oficial ca produse prietenoase cu mediul, prin certificari precum FSC (Forest Stewardship Council) pentru produsele din lemn sau MSC (Marine Stewardship Council) pentru peste si fructe de mare.

De asemenea, putem proteja resursele naturale pe care le avem, recicland deseurile si participand la diferite activitati de mediu. Un exemplu in acest sens este actiunea de ecologizare a zonei din cadrul sitului Natura 2000, Lacul Petea (judetul Bihor) organizata de primaria localitatii in parteneriat cu Aqua Crisius si WWF-Romania. Incepand cu vara aceasta, WWF a devenit custodele acestui sit Natura 2000, extrem de important pentru valoarea sa naturala oferita de apele termale din Transilvania acoperite de lotus si drete, adapostind specii unice in tara cum ar fi nufarul termal si rosioara lui Racovita.

PROGRAMUL TOMMY HILFIGER METAVERSE FASHION WEEK SĂRBĂTOREȘTE EXPRIMAREA DE SINE LA NIVEL DIGITAL 10 VESTE călduroase, dar nu foarte – Ideale pentru SEZONUL DE TRANZIȚIE LIL UZI VERT, RAPPER-UL AMERICAN CARE A PRIMIT DISCUL DE DIAMANT, VINE ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA, LA FESTIVALUL NEVERSEA

Foto homepage: Pixabay


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri