, 30 Noiembrie -0001 publicat în Social 320 share-uri

Intr-un material istoric care a aparut ieri in revista americana Glamour, presedintele american Barack Obama a vorbit despre experienta sa de a fi tata a doua fete – Malia (18 ani) si Sasha Obama (15 ani).

Asa cum ne-a obisnuit in nenumarate ocazii, presedintele SUA este un model pentru intreaga lume. Iata ce spune Barack Obama despre ce inseamna cu adevarat sa fii un tata... FEMINIST! In acest fel, Barack Obama mai adauga o pagina de istorie importanta, afiramandu-se inca o data sustinator al cauzei tuturor femeilor din lume si nu doar din perspectiva de politician, de data aceasta din aceea de tata!

„Ca tata a doua fete, trebuie sa admit ca devii mult mai constient de felul cum stereotipurile de gen prevaleaza in societatea noastra. Vezi modurile subtile si mai putin subtile ale codificarilor sociale care sunt transmise prin intermediul culturii. Simti enorma presiune sub care se afla fetele pentru a arata si a se purta si chiar a gandi intr-un anume fel.”, spune Barack Obama in Glamour.

Barack Obama impreuna cu fetele sale; foto: Wikimedia

„Sunt aceleasi stereotipuri care mi-au influentat si mie constiinta atunci cand eram tanar. Am crescut fara tata, am petrecut mult timp ca sa imi dau seama cine eram, si cum lumea ma percepe si ce fel de barbat imi doream sa fiu. Este usor sa abosrbi tot felul de mesaje din societate despre masculinitate si sa iti vina sa crezi ca exista un mod corect si un mod incorect de a fi barbat. Dar, pe masura ce am inaintat in varsta am realizat ca ideile mele despre ce inseamna sa fii un tip tare sau cool, nu eram eu de fapt. Erau o manifestare a insecuritatilor mele tineresti. Viata a devenit cu mult mai simpla atunci cand pur si simplu am inceput sa fiu eu insumi.”

Spun asta nu doar ca Presedinte ci si ca feminist.

„Este responsabilitatea barbatilor sa lupte impotriva sexismului de asemenea. Si ca soti si parteneri si iubiti, trebuie sa muncim deliberat pentru a crea cu adevarat relatii egalitare.”, atrage atentia presedintele american.

"De-alungul vietii mele am pornit practic de pe o piata a muncii inconjurat doar de o mana de femei adesea mult mai prost platite, catre un moment unde femeile nu sunt doar aproape jumatate din forta de munca, dar sunt in frunte in toate domeniile, de la sport la spatiu, de la Hollyood, la Curtea Suprema. Am fost martor la felul cum femeile si-au castigat dreptul de a face propriile alegeri despre cum isi traiesc vietile – in legatura cu corpurile lor, educatia, carierele, finantele. Duse sunt zilele cand aveau nevoie de un barbat pentru o carte de credit. De fapt, mai multe femei decat oricand, casatorite sau singure sunt independente din punct de vedere financiar."

„Si ceea ce ma face optimist pentru fetele mele este faptul ca acesta este un moment extraordnar pentru a fi femeie. Progresul pe care l-am facut in ultimii 100, 50 de ani si da, chiar si in ultimii 8 ani a facut ca viata sa fie in mod semnificativ mai buna pentru fetele mele decat a fost pentru bunicile mele. Si spun asta nu doar ca Presedinte ci si ca feminist.”

Cea mai importanta schimbare trebuie sa fie cea mai grea dintre toate – si anume sa ne schimbam pe noi insine.

„Nu ar trebui sa nu apreciem punctul pana la care am ajuns. Aceasta ar aduce un deserviciu acelora care si-au petrecut vietile pentru a lupta impotriva nedreptatii. In acelasi timp, mai e mult de lucru si trebuie sa imbunatatim perspectivele femeilor si fetelor aici si in intreaga lume. Si in timp ce am sa continui sa lucrez pentru politici publice bune - de la plata egala pana la practicarea drepturilor reproductive - exista totusi si niste schimbari care nu au legatura cu aprobarea unor noi legi. De altfel, cea mai importanta schimbare trebuie sa fie cea mai grea dintre toate – si anume sa ne schimbam pe noi insine.”, spune Presedintele american si in felul acesta atrage atentia unei probleme de substanta. Ca sa schimbam din temelie un sistem injust, trebuie sa ne schimbam pe noi insine!

Foto: Wikimedia

Mai departe, editorialul lui Barack Obama suna a ceea ce orice femeie din lume astepta sa auda de multa vreme de la orice om politic care trebuie sa ne reprezinte.

Barack Obama: SA SPARGEM ACESTE LIMITARI

<< Asa incat trebuie sa spargem aceste limitari.

Trebuie sa ne schimbam atitudinea cu care ne crestem fetele sa fie docile iar pe baieti asertivi, sa nu le mai criticam pe fetele noastre pentru ca iau atitudine si pe baieti ca varsa o lacrima.

Trebuie sa continuam sa ne schmbam atitudinea care le pedepseste pe femei pentru sexualitatea lor si ii rasplateste pe barbati pentru a lor.

Trebuie sa ne schimbam atitudinea care permite firescul in a le hartui pe femei, fie ca merg pe strada sau vorbesc in online. Trebuie sa continuam sa ne schimbam atitudinea care ii invata pe barbati ca ar trebui sa se simta amenintati de prezenta si succesul unei femei.

Trebuie sa ne schimbam atitudinea prin care ii felicitam pe barbati ca au schimbat un scutec si prin care ii stigmatizam pe tatii full-time, si in acelasi timp prin care le penalizam pe mamele care muncesc.

Trebuie sa ne schimbam atitudinea care valorizeaza trasaturi ca increderea, competitivitatea si ambitia la locul de munca – dar doar pentru barbati, nu si pentru femei.

Trebuie s continuam sa schimbam o cultura care aprinde o lumina neiertatoare asupra femeilor si fetelor de culoare. Michelle a vorbit adesea despre acest subiect. Chiar si dupa ce a obtinut succesul, inca mai are indoieli; ea trebuie sa isi faca ganduri despre felul cum arata, daca arata si se poarta in modul potrivit – daca nu cumva a parut prea asertiva sau prea „furioasa”.>>

Un sfat pentru tati de la Barack Obama: Este important ca un tata sa fie feminist

„Ca parinte, sa iti ajuti copiii sa se ridice deasupra constrangerilor este un proces continuu. Eu si Michelle ne-am crescut fetele sa ia atitudine atunci cand observa duble standarde sau se simt pe nedrept judecate bazat pe genul lor sau rasa lor - sau chiar si atunci cand observa ca acest lucru se intampla altcuiva. Este important pentru ele sa vad modele in lume, care ajung pe cele mai inalte culmi, indiferent de domeniul pe care il aleg. Si da, este important ca tatal lor sa fie feminist, pentru ca acum este ceea ce asteapta de la toti barbatii.”

Multumim, Barack Obama! Speram ca acesta sa fie un exemplu pentru toti politicienii, toate politicienele si intreaga societate!

Foto homepage: Wikipedia

Un articol via Glamour.com
Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri