1 Octombrie 2015 publicat în Social 53 share-uri

La inceput de an scolar, mai multe organizatii neguvernamentale semnaleaza situatia critica din Romania in care tinerii din invatamantul preuniversitar continua sa fie privati de informatii cu privire la educatia sexuala si solicita Ministerului Educatiei, Institutul pentru Stiintele Educatiei, Ministerul Sanatatii si Ministerul Tineretului si Sportului elaborarea unui plan strategic pentru educatie sexuala, care sa fie inclusa in curriculum-ul national obligatoriu si care sa fie accesibila tuturor elevilor.

APEL PUBLIC

”Traim intr-o societate in care se transmit masiv informatii distorsionate despre sexualitate, prin canalele media, din care lipsesc elemente ce tin de responsabilitate, intelegerea functionarii propriului corp si respectul in relatiile intime. Statul roman, prin educatia pe care o ofera generatiilor tinere, are datoria de a cultiva respectul si egalitatea intre femei si barbati, acceptarea diversitatii si cunoasterea despre afectiune si sexualitate, care sa-i faca pe copii si tineri sa se inteleaga pe sine si pe cei din jur.” – se arata in apelul public initiat de Coalitia pentru Egalitate de Gen (10 organizatii) si Asociatia ”Sexul versus Barza” si sustinut de alte 56 de organizatii neguvernamentale, printre care Consiliul National al Elevilor (CNE), Consiliul Tineretului din Romania (CTR) si Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR). In total 67 de organizatii promoveaza acest demers.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Alimentația și somnul sunt aspectele cu cel mai mare impact asupra calității vieții românilor, conform celui mai recent studiu CIPRA A patra conferință Autentic va avea loc pe 30 mai 2023 Atunci când nu mai crezi în nimic, îți rămâne o singură variantă: Să crezi în tine!

Daca sustii aceasta cauza, semneaza petitia >>> Educatie sexuala in scoli ACUM!

In apelul public se solicita ca prevederile pentru educatia sexuala sa impuna un standard de calitate si sa preia definitia educatiei sexuale formulata de centrala europeana a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Aceasta precizeaza, printre altele, ca educatia sexuala inseamna a invata despre aspectele cognitive, emotionale, sociale, interactive si fizice ale sexualitatii. Educatia sexuala este adecvata varstei si este corecta din punct de vedere stiintific, avand ca scop inzestrarea copiilor si tinerilor cu informatii, competente si valori pozitive legate de propria sexualitate, relatii sanatoase si respectul fata de sanatatea lor sexuala si a altora.
Statisticile ingrijoratoare si evenimentele grave din decursul ultimului an ar trebui sa constituie un semnal de alarma pentru autoritati. In conformitate cu definitia OMS, educatia sexuala trebuie sa promoveze:

De ce e bine să îmbraci haine noi de Paște. Mulți credincioși nu știu adevăratul motiv al acestei tradiții Asociația pastel și Carrefour România au oferit Pedale Salvatoare persoanelor cu dizabilități locomotorii Test de dragoste: Ce semn arată că sunteți suflete pereche?

• respectul intre parteneri si comportamente ce exclud orice forma de violenta sexuala. S-ar putea preveni pe viitor agresiuni abominabile, precum violul comis la Vaslui de 7 tineri asupra unei eleve navetiste. Ar putea fi corectata statistica care arata ca in 2012, 30% dintre romance au experimentat, incepand de la varsta de 15 ani, violenta fizica si/sau sexuala provocata de un partener sau non-partener.

protejarea impotriva infectiilor cu transmitere sexuala si prevenirea discriminarii persoanelor care sufera de HIV/SIDA. S-ar putea evita situatii precum „cazul Segarcea” din octombrie 2014, cand un tanar bolnav de HIV/SIDA a infectat alte persoane cu care intretinuse relatii intime si o intreaga comunitate a cazut intr-o teama colectiva. S-ar putea schimba realitatea dura a faptului ca persoanele care sufera de HIV/SIDA sunt printre cele mai discriminate din Romania.

Manichiura cu efecte ombre sau gradient - la fel de seducătoare și în această primăvară: 20 de modele superbe (și în tendințe) de unghii ombre și gradient Vrei să ai mai multă energie și să uiți de oboseală? Îți recomandam aceste Suplimente Alimentare pe bază de Super-Alimente, vitamine și plante Medicii români pot ȋnvăța o nouă tehnică chirurgicală minim invazivă pentru tratarea cancerelor pulmonare

protejarea impotriva sarcinilor nedorite. Romania are cea mai mare rata de sarcini la adolescente din Uniunea Europeana, de trei ori mai mare fata de media europeana. In 2014, 18.600 de tinere sub 19 ani au nascut, 662 dintre acestea inainte sa implineasca 15 ani, iar potrivit Bancii Mondiale, Romania nu a inregistrat niciun progres in aceasta directie din 2007. Mai mult, 3 din 10 femei cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani nu folosesc nicio metoda de contraceptie si doar 51% folosesc metode moderne de contraceptie.

• posibilitatea identificarii si semnalizarii de catre copii si tineri a abuzurilor sexuale comise asupra lor, in special de catre alti membri ai familiei sau de catre colegi de scoala. Copiii si tinerii abuzati sexual vor sti ca ceea ce li se intampla este un lucru rau si este momentul sa ceara ajutor.


cunostinte despre sexualitate si functionarea aparatului reproductiv feminin si masculin. Lipsa de cunostinte din acest domeniu perpetueaza mituri nefaste despre igiena corporala, natura relatiilor sexuale si despre diferentele in experimentarea placerii sexuale.

• cunostinte despre diversitatea orientarilor sexuale, care vor ajuta tinerii sa-si inteleaga mai bine propria identitate sexuala si sa-i respecte pe cei din jur, indiferent daca sunt heterosexuali sau LGBT (lesbiene, gay, bisexuale sau transgender). S-ar diminua, astfel, cazurile de discriminare foarte puternica impotriva persoanelor homosexuale, grup definit in prezent ca vulnerabil de un studiu al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, in conditiile in care, de exemplu, 31% dintre romani afirma ca s-ar simti foarte putin/deloc confortabil in preajma unei persoane de orientare homosexuala.


Educatia sexuala obligatorie este necesara inainte ca tinerii sa devina activi sexual.
O arata statisticile, o arata realitatea din jurul nostru. O arata si atitudinea oficiala a Romaniei la nivel international cu privire la educatia sexuala: tara noastra este semnatara a Programului de Actiune al Conferintei Internationale a ONU privind Populatia si Dezvoltarea care prevede educatie sexuala si servicii de planificare familiala accesibile si de calitate pentru toti. O arata chiar si legea din Romania: reamintim ca obligativitatea educatiei sexuale in unitatile scolare este recunoscuta prin Legea 272/2004 (republicata in 2014) privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

Insa, in practica, in scolile din Romania nu se schimba nimic. Din acest motiv, semnatarii apelului public cer Ministerului Educatiei Nationale sa adopte o pozitie oficiala pentru obligativitatea educatiei sexuale in scoli. Apelul a fost semnat de 67 de ONG-uri din Romania.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri