11 Martie 2015 publicat în Social 6 share-uri

Norman Doidge este un personaj carismatic, neconventional, extrem de inteligent si interesant in medicina contemporana. De mai bine de zece ani, cercetatorul poet si filosof face realmente valuri, provocandu-si colegii si pe noi toti sa ne gandim altfel la creier si ne introduce intr-o lume noua care se numeste neuroplasticitate.

Norman Doidge mai povesteste despre John Pepper, un om diagnosticat cu Parkinson si care la varsta de 77 de ani a reusit sa scape de aceasta boala, folosind tehnici de neuroplasticitate. Pepper a inteles cum actioneaza boala Parkinson impotriva anumitor secvente de memorie a muschilor si si-a reinvatat corpul acele secvente neuronale care au legatura cu motricitatea. Pepper a continuat sa vizualizeze ca merge, nelasand ca circuitele neuronale care se ocupa de acest aspect sa cada in „uitare” si de-a lungul timpului si-a intarit capacitatea motorie neuroplastic.Si multe alte cazuri.

Este totusi o cale lunga pana cand medicina vestica va integra acesta viziune revolutionara asupra CREIERULUI si functionarii organismului. Pare greu de crezut ca simplul fapt de a vizualiza ne-ar putea ajuta sa scapam de durerea cronica, de exemplu.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Uterul retrovers - ce înseamnă - detalii de la un medic ginecolog Un mix perfect pentru frumusețea pielii, părului și unghiilor tale 5 Ceaiuri și suplimente alimentare pentru digestie ușoară
  • "Sper ca in cartea mea am reusit sa demonstrez ca este foarte fezabila aceasta perspectiva, odata ce absorbi ideea despre cum plasticitatea creierului poate sa functioneze. Nu vorbim in termenii aceia magici si abstracti pe care ii foloseste medicina orientala – energia, etc" - Norman Doidge.

Extras dintr-un amplu interviu The Guardian cu Norman Doidge

Te-a ajutat faptul ca ai fost student de filozofie si poet inainte sa te specializezi in medicina?

Norman Doidge: M-am decis sa intru in medicina pentru ca filosofia mintii mi-a deschis mult mai multe intrebari decat raspunsuri. Parea ca studiul biologiei putea fi de mare ajutor in intelegerea unor intrebari care ma agitau. Totusi, in momentul cand am inceput sa citesc despre descrierea corpului uman si a creierului doar ca pe o masinarie complexa cu parti fixe, nici acest lucru nu mi-a parut adecvat. Asa ca am mers mai departe si am studiat in profunzime aceste metode ca s ainteleg modul cum ele pot sa descrie ceva atat de animat cum este creierul sau corpul, folosind o metafora despre ceva inanimat. Doar cand am devenit maestru in intelegerea acelei metafore, mi-am dat seama ca trebuie sa merg mai departe si am mers sa studiez psihiatria la Universitatea Columbia.

HOMELUX și chef Jakob Hausmann ne oferă rețeta unei mese festive de Paște Semnificația viselor: Ce înseamnă când visezi pe cineva care a murit? Este semn bun sau rău? Kaufland anunță programul magazinelor de Paște

In anumite privinte, iti trebuie o apropiere filosofica ca sa intelegi schimbarea de perspectiva la care te referi…

Norman Doidge: Majoritatea neurocercetatorilor nu au un cam filosofic in spate. Ei cred ca mintea este doar ceea ce face creierul. Dar eu am o problema in acest sens fiindca niciunul dintre acesti oameni nu poate defini in termeni exacti ce este mintea sau ce este gandul. Propozitia „mintea este doar ceea ce face creierul” este o propozitie care poate face sens doar intr-o era pre-neoplastica. Acum stim ca mintea poate sa schimbe creierul, nu am putea in aceeasi masura sa afirmama „creierul este ceea ce face mintea”?

 

de Iulia Sima

Iti recomandam si:

Harta DURERILOR EMOTIONALE din corp: Afla ce efecte au sentimentele asupra sanatatii!

 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri