9 Ianuarie 2012 publicat în Social 137 share-uri

Cele mai inteligente animale de pe Pamant: Vom afla ca nu doar noi detinem 'elixirul inteligentei', ca si animalele sunt capabile sa aiba emotii si alte insusiri pana nu demult atribuite doar oamenilor.

Sa definim "inteligenta" nu este un lucru tocmai usor. Atunci cand rostim acest cuvant ne gandim la capacitatea de a abstractiza? Inteligenta se refera la abilitatea de a comunica sau de a gasi solutii la problemele care se ivesc?

In mod traditional, oamenii au considerat ca ei sunt singurele vietuitoare ale acestei planete care detin inteligenta. Oamenii s-au considerat deci, superiori celorlalte forme de viata. Cu toate acestea, animalele la randul lor au un anumit grad de inteligenta pe care, desigur nu il putem compara cu darul primit de catre oameni, adica limbajul emotiilor sau dorinta perpetuua de a inova si de a intelege lumea in ansamblul ei.

Idei noi incep sa puna la indoiala vechea noastra credinta in propria superioritate, noteaza site-ul Care2Causes. Cercetatorii incep sa adune evidente stiintifice ce demonstreaza ca si animalele sunt capabile sa simta emotie sau sa foloseasca unelte pentru a-si procura hrana.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA

Care sunt cele mai inteligente animale ale Planetei?

1. Maimutele

Orice discutie despre inteligenta animalelor trebuie sa inceapa cu maimutele. In legatura cu aceste fascinante animale, al caror aspect ne aminteste atat de mult de noi, oamenii, s-au facut o multime de studii. Cercetatorii spun insa ca avem chiar mai multe lucruri in comun cu maimutele, decat doar infatisarea.

Unul dintre acestea este intelegerea emotiilor. Unul dintre cele mai uimitoare semne care atesta ca maimutele sunt o specie foarte inteligenta, este modul cum isi jelesc membrii disparuti ai comunitatii. Acest comportament a fost remarcat atat la gorile cat si la cimpanzei.

Cercetatorii au mai notat ca maimutele au constiinta de sine, sunt capabile sa rezolve anumite probleme si comunica printr-un limbaj.

Foto: andrechinn

2. Delfinii

Nu este o noutate faptul ca aceste mamifere marine demonstreaza o inteligenta uimitoare. Delfinii au fost considerati mereu a fi unele dintre cele mai inteligente vietuitoare ale Planetei. Cercetatorii au descoperit ca delfinii au capacitatea de a se auto-recunoaste, ca au personalitati diferite si ca sunt capabili sa inteleaga un limbaj bazat pe simboluri.

Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   Ascultă Radio ZU și mergi la cele mai mari festivaluri din vara lui 2023

Delfinii sunt iubiti pentru ca sunt foarte jucausi, ceea ce ii face foarte populari in acelasi timp. Ne amintim cu entuziasm de Flipper, delfinul cu rolul principal din serialul cu acelasi nume. Dar si Marc, delfinul vedeta al Delfinariului de la Constanta, facea furori in timpul copilariei noastre.

Foto Loren Sztajer

3. Cainii

Cele mai noi cercetari indica faptul ca vechii prieteni ai oamenilor au inteligenta unui copil de 2 ani. Cainii sunt capabili sa inteleaga pana la 250 de cuvinte si gesturi, pot numara pana la cinci si pot efectua calcule matematice simple.

4. Caii

Prea multi oameni subestimeaza inteligenta cailor, considerandu-i pe acestia dependenti in exclusivitate, de instinctele lor naturale, mai degraba decat de abilitatile lor cognitive, scrie www.alphahorse.com. Nu este nicio indoiala ca oamenii au un intelect extraordinar in comparatie cu alte specii, dar capacitatea noastra intelectuala poate sa ne fie chiar in defavoare atunci cand ne permitem sa ne simtim superiori, negand imediat inteligenta animalelor. Oridecate ori dam gres atunci cand incercam sa dresam un cal, punem vina in spinarea animalului: "Daca acest cal prost ar fi avut un pic mai multa inteligenta, ar fi stiut ceea ce ii cer!". Dar daca stai si privesti mai atent, vei observa a cui este cu adevarat vina. Calul prost care nu intelege comenzile este de vina? Sau omul superior din punct de vedere intelectual care nu il intelege pe cal?, comenteaza site-ul dedicat cailor si cunoasterii lor.

TEZYO primăvară/vară 2023 – o călătorie unică prin tendințele momentului cu cele mai iubite branduri de încălțăminte Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc?

Foto: Ian Webb (jukebox)

5. Elefantii

Elefantii sunt de asemenea in randul celor mai inteligente animale de pe Planeta. Nu degeaba, elefantii sunt venerati inca din vechi timpuri. Fascinat de maretia blanda a acestor animale, scriitorul Jose Saramago a scris romanul “Calatoria elefantului” prin care aduce veneratie acestui animal mitic.

Elefantii traiesc in turme. Recent, cercetatorii au descoperit ca elefantii sunt capabili sa lucreze impreuna pentru a rezolva anumite "probleme" date. Ba mai mult decat atat, solutiile pe care le gasesc pahidermele, sunt cu adevarat surprinzatoare.

Dar cel mai surprinzator a fost momentul cand oamenii au vazut ca si elefantii plang... Un fapt miraculos s-a petrecut in data de 15 noiembrie 2001, in India. Un ofiter de politie pe nume Khagen Sangmai a fost martorul unei scene incredibile. Aproximativ 100 de elefanti faceau cerc in jurul unui pahiderm care zacea lanaga o sina de tren, cu lacrimi rostogolindu-li-se din ochi....

5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate

Foto: YoTuT

6. Corbii

Ne este destul de usor sa acceptam faptul ca mamiferele pot demonstra o mare doza de inteligenta, dar ce reactii avem atunci cand aflam ca si anumite pasari au un IQ destul de ridicat? Aceste pasari sunt corbii. Corbii au cel mai mare creier dintre toate pasarile. Ei au fost observati confectionandu-si si utilizand diverse unelte pentru a reusi sa adune hrana.

Un test de inteligenta pentru corbi, realizat de catre documentaristii de la BBC:

7. Pestii

Cand ajungem la pesti deja, uimirea ajunge la cote maxime. Cercetatorii spun ca acestia reusesc de asemenea sa foloseasca anumite “unelte” pentru a rezolva problem specific. Oamenii de stiinta au surprins cu ajutorul fotografiei sau au filmat, specii de pesti care folosesc pietre pentru a sparge si a deschide cochiliile de scoici.

8. Caracatitele

Chiar si caracatitele folosesc unelte. Cercetatorii au observant de asemenea, cum aceste animale marine sunt capabile de a folosi coaja de la o nuca de cocos pentru a-si construi un adapost mobil. Carandu-le dupa sine, nucile de cocos le ajuta pe caracatite sa se apere de potentiali pradatori, ascunzandu-se repede dedesupt.

2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Testul Panorama in sarcina – indicatii si utilizari

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri