44% dintre romanii cu varsta peste 15 ani au luat cel putin o data in ultimele 6 luni un tratament cu antibiotic, iar 23% au luat cu o luna in urma sau mai recent. Sunt mai multe persoane cu varsta de peste 60 ani, pensionate sau casnice care au luat un antibiotic in ultima saptamana decat restul populatiei.

Exista si o categorie mai restransa (8%) care spune ca nu s-a tratat niciodata cu antibiotic, categorie care creste semnificativ in cazul celor din mediul rural (10%), precum si in cazul barbatilor (10%), comparativ cu femeile (6%).

“Aceste rezultate pot confirma accesul mai dificil al persoanelor din mediul rural la serviciile medicale, inclusiv la medicatie, pe de o parte si preocuparea mult mai evidenta a femeilor in ceea ce priveste sanatatea lor si a familiilor lor”, declara Irina Craciunescu, senior research consultant GfK HealthCare Romania.

Aproape un sfert dintre romani se trateaza des cu antibiotic

22% dintre respondenti spun ca iau de 2-3 ori pe an un tratament cu antibiotic, iar 12% iau de 4-5 ori pe an sau mai des un astfel de tratament.

Restul romanilor, putin peste jumatate, folosesc antibiotic o data pe an sau mai rar. Sunt mai multi pensionari sau persoane care locuiesc in zona Banat- Crisana- Maramures care iau antibiotice cu aceasta frecventa comparativ cu intregul esantion.

Kudika Tarot

Raceala, in topul afectiunilor pentru care luam antibiotice

Cei mai multi dintre romanii chestionati folosesc tratamente cu antibiotice pentru raceala (21%), infectie asociata cu durerile de dinti (18%), infectie cu durere in gat (7%), gripa (7%) sau infectii, in general (5%).
O treime dintre cei care au luat antibiotic in ultimele 2-3 saptamani au folosit acest tratament pentru raceala.

Medicul de familie, principalul prescriptor al tratamentelor antibiotice

Medicul de familie este cel care a recomandat folosirea unui antibiotic pentru mai mult de jumatate dintre respondenti (52%), in vreme ce medicul specialist a recomandat un astfel de tratament doar pentru 19% dintre romanii participanti la cercetare. Mai mult, in 9% din cazuri recomandarea a venit din partea farmacistului, iar 8% dintre respondenti au luat singuri decizia de a folosi un astfel de tratament. O treime dintre cei care au decis singuri sa ia un tratament antibiotic, l-au luat pentru tratarea unei raceli, iar o alta treime a luat un astfel de tratament pentru a trata o durere/ infectie la dinti.

Citeste si:
5 Siropuri care îți pregătesc imunitatea pentru iarnă
5 Siropuri care îți pregătesc...

In Bucuresti, 63% dintre respondenti spun ca tratamentul cu antibiotic le-a fost recomandat de catre medicul de familie si doar 9% de catre medicul specialist.

Daca ne uitam la diferentele intre respondenti in functie de nivelul lor de educatie, vedem ca numarul persoanelor fara educatie sau doar cu scoala primara care au luat un antibiotic la recomandarea unui membru al familiei, cunostinte sau prieten creste (8%), iar numarul acestor persoane care au apelat la recomandarea medicului specialist scade (10%), comparativ cu numarul persoanelor cu o educatie mai ridicata care au luat un astfel de tratament.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri