12:02, 18 Februarie 2011 publicat în Sanatate

Depresia este mai mult decat o stare neplacuta � este o boala serioasa. Daca toti ne simtim tristi uneori, nu suntem in apele noastre din cand in cand, unii oameni simt aceste sentimente foarte intens si pentru lungi perioade de timp, de cele mai multe ori, fara sa aiba un motiv anume. Aceasta este depresia.

Depresia este una dintre cele mai comune probleme mentale. Unul din cinci oameni experimenteaza boala intr-un anumit moment din viata sa. Depresia poate fi descrisa ca un sentiment de tristete, nefericire, mahnire, amaraciune - o stare sufleteasca apasatoare. Multi dintre noi avem aceste stari uneori, dar pentru o perioada scurta de timp, ceea ce este absolut normal.

Depresia severa insa, este o tulburare a starii de spirit care se manifesta pentru o perioada de timp indelungata. Cei care sufera din cauza acestei boli se simt pierduti, frustrati, furiosi iar aceasta stare de spirit interfereaza cu fiecare zi din viata lor, pe parcursul unei lungi perioade. Ba chiar, depresivul va experimenta episoade ale bolii de mai multe ori pe parcursul vietii.

Citeste si:
Avantajele și beneficiile drenajului limfatic
Avantajele și beneficiile...

“Depresia nu este o boala care trece, depresia este o boala pe care (n.r. pacientul) o sa o aiba toata viata”, spune dr. psihiatru Silviu Isacu, intr-un interviu din cadrul unui proiect social destinat intelegerii acestei boli (o coproductie The Carter Center si Deutsche Welle).

Depresia nu ar trebui sa ne sperie, nu este o boala care ne duce in mod inevitabil spre dezastru fizic si psihic, ea poate fi tratata si tinuta sub control, subliniaza acelasi medic. Aceasta suferinta poate fi atenuata sau lichidata cu medicamente. (...)Dispozitia depresiva nu este acelasi lucru cu tristetea. Dispozitia depresiva inseamna o anulare afectiva, nu este neparat tristete, pentru ca tristetea este o normalitate, tristetea da culoare vietii. Tristetea are culoare, depresia nu are culoare. Depresia este terna, este cenusie, este anestezie psihica dureroasa. In depresie nu mai poti exprima sentimente, nu le mai poti trai” - Silviu Isacu.

Cat despre atitudinea celorlalti fata de suferinzii de depresie, acestia de cele mai multe ori, stigmatizeaza, crezand ca “depresia este apanajul firilor slabe” iar cel care a facut o depresie “este o fire slaba”.

Citeste si:
'Când ni se întunecă sufletul, trebuie să-i aprindem o lumină.'...
\'Când ni se întunecă...

“Este un mit acesta. Este o mare povara in spatele celor cu depresie, o povara pe care o transmit cei apropiati pacientilor - ca depresia este o chestie de vointa si ca rezolvarea ei tine exclusiv de vointa. Oamenii cu depresie fac eforturi, insa eforturile lor nu fac decat sa adanceasca lucrurile; este exact analogia cu nisipurile miscatoare: cu cat te zbati mai tare, cu atat te afunzi mai rau. (...) Depresia nu are nicio legatura cu nebunia, deoarece nu inseamna pierderea sau anularea discernamantului” - Silviu Isacu.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri