Menstruatia este primul semn ca o fetita devine femeie, ea putand ramane insarcinata inca de la prima sangerare menstruala (menarha). Desigur, pentru o sarcina reusita este nevoie ca intreg aparatul reproducator sa ajunga la maturitate, de aceea atat sarcina cat si contactele sexuale se recomanda dupa 18 ani.

Metroragia sau sangerarile intre perioadele menstruale

Aceste sangerari uterine in afara sangerarilor menstruale pot fi chiar foarte mici, cat o picatura abia sesizabila, dar chiar si atat de nesemnificative ca volum trebuie investigate. Orice metroragie trebuie investigata, chiar daca a aparul o singura data.

Principalele cauze ale metroragiei sunt:
- Rana pe col;
- Vaginite puternice;
- Pilulele anticonceptionale sau contraceptivele hormonale;
- Sarcina ectopica;
- Nidatia (implantarea oului in peretele uterului);
- Tulburari hormonale
- Chisturi ovariene;
- Cancer.


Durerile mari inaintea sau in timpul menstruatiei (dismenoree)

Durerile suportabile de spate, burta, cu usoare stari de greata si usoara cefalee, care cedeaza la administrarea unui antiinflamator uzual (ca paracetamolul) sau analgezic uzual (ibuprofen de exemplu) sunt normale pentru unele femei. Daca insa aceste dureri sunt foarte puternice, insotite de voma, imobilizare la pat, imposibilitatea realizarii actiunilor de rutina sau se insotesc chiar de lesin este cazul sa contactati medicul, aceste manifestari intense nu sunt normale.

Un articol de Iulia Dibu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri