11 Martie 2025 publicat în Sanatate 6 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

1 din 3 copii se confruntă cu probleme de aliniere a dinților

La nivel național, 29% dintre copii se confruntă cu probleme de aliniere a dinților, arată Studiul Național de Sănătate Orală realizat, în 2024, de Colegiul Medicilor Stomatologi din România.

„Mulți părinți consideră că dinții strâmbi ai copilului reprezintă doar o problemă estetică, însă, în realitate, aceștia afectează sănătatea sistemică pe termen lung. Dinții care nu sunt aliniați corect pot duce la dificultăți de masticație, probleme de vorbire și chiar dureri articulare", explică Dr. Raluca Athanasiu, medic primar ortodonție și ortopedie dento-facială în cadrul Clinicilor Trident.

Principalele cauze pentru problemele de aliniere a dinților

Printre cele mai des întâlnite cauze care influențează direcția de creștere a dinților se numără:

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Dezlipire de placentă: o provocare medico-științifică și o poveste de succes  Farmacia Vedra lansează Omnibiotic Travel, probioticul de care ai nevoie în bagaj pentru o vacanță reușită Dr. Ovidiu Dragoș Argeșanu își lansează cel mai recent volum „Despre SUFLET. Întrebări și răspunsuri”, la Gaudeamus 2024
  • Moștenirea genetică – Dacă părinții au avut nevoie de aparat dentar, este posibil ca și copilul să aibă aceeași predispoziție.
  • Obiceiuri vicioase – Suptul degetului, folosirea suzetei pentru o perioadă îndelungată sau chiar roaderea unghiilor pot împiedica dezvoltarea corectă a maxilarului.
  • Pierderea prematură a dinților de lapte – Dacă un dinte de lapte cade prea devreme din cauza unei carii netratate, dinții vecini pot migra, blocând spațiul necesar pentru dintele permanent.
  • Respirația pe gură – Copiii care respiră pe gură din cauza unor probleme ORL pot avea o dezvoltare anormală a maxilarului.

Ce probleme pot apărea dacă nu tratăm dinții strâmbi?

Potrivit specialistei Clinicilor Trident, problemele de aliniere a dinților pot să genereze, la rândul lor, afecțiuni mai grave, precum:

Dr. Adela Șerban: Stilul de viață și factorii de mediu joacă un rol semnificativ în declinul fertilității Dr. Tarek Nazer, chirurg ortoped, explică exact care sunt bolile declanșate de sedentarism Dr. Gabriel Mazilu, unul dintre cei mai căutați chirurgi esteticieni din România, pentru rinoplastia ultrasonică
  • Risc mai mare de carii și probleme gingivale – Dinții înghesuiți sunt mai greu de curățat corect, ceea ce favorizează acumularea plăcii bacteriene și apariția cariilor sau a inflamațiilor gingivale.
  • Dificultăți la mestecat și digestie – O mușcătură incorectă poate face ca alimentele să nu fie mestecate corespunzător, afectând digestia și absorbția nutrienților.
  • Probleme de vorbire – Anumite sunete sunt dificil de pronunțat dacă dinții nu sunt așezați corect.
  • Durere și disconfort – Dinții strâmbi pot cauza tensiune la nivelul articulației temporo-mandibulare, ceea ce poate duce la dureri de cap și probleme articulare.

Când ar trebui să mergem la ortodont?

„Recomand ca prima vizită la medicul ortodont să aibă loc în jurul vârstei de 6-7 ani, chiar dacă dinții permanenți nu au erupt complet. Un consult timpuriu poate preveni complicații viitoare și poate reduce durata tratamentului ortodontic", adaugă dr. Raluca Athanasiu.

Dr. Dan Mitrea: Sunt cunoscute aproximativ 170 de subtipuri de tumori cerebrale. Cum se tratează tumorile cerebrale și ce terapii noi au înregistrat rezultate remarcabile în testele clinice? Dr. Victor Tomulescu: ”Screeningul identifică cancerul colorectal înainte ca o persoană să aibă simptomatologie” Prof Dr. Dan Rujescu, cercetător psihiatru inclus în top 2% cei mai citați oameni de știință din lume: Demența fronto-temporală nu debutează ca demența de tip Alzheimer, cu probleme cognitive, ci cu probleme de comportament

Ce soluții există pentru corectarea dinților strâmbi?

  • Aparatele dentare mobile – Recomandate copiilor mici, ajută la ghidarea corectă a creșterii dinților și a maxilarului.
  • Aparatele dentare fixe (bracket-uri) – Pot fi metalice sau estetice (ceramice sau safir), în funcție de preferințele pacientului.
  • Gutierele transparente – O variantă modernă, confortabilă și aproape invizibilă, potrivită pentru adolescenți și adulți.

„Un tratament ortodontic făcut la momentul potrivit poate avea un impact major asupra sănătății copilului pe termen lung. Întotdeauna va fi mai ușor și mai ieftin să adresăm problemele de aliniere a dinților identificate în stadii incipiente. Așadar, dacă părinții observă că dinții copilului nu cresc corect sau că acesta are dificultăți la mestecat sau vorbire, îi încurajez să programeze un control ortodontic,” adaugă specialista Clinicilor Trident.

Prof Dr. Dan Rujescu, cercetător psihiatru inclus în top 2% cei mai citați oameni de știință din lume: Demența fronto-temporală nu debutează ca demența de tip Alzheimer, cu probleme cognitive, ci cu probleme de comportament Carmen Tănase și secretul tinereții dezvăluit de dr. Dana Miricioiu: Injectările cu acid hialuronic Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice

Foto fr si main: Jitlada Panwiset /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri