Drenajul limfatic manual previne și ameliorează mai multe boli cronice. Ce efecte are în recuperarea după operațiile de cancer

30 Ianuarie 2023 publicat în Sanatate 2 share-uri

Drenajul limfatic tehnic (cu ajutorul aparatelor), utilizat ca procedură de remodelare corporală, a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani. Puține persoane știu, însă, că, spre deosebire de cel tehnic, drenajul limfatic manual are mai multe beneficii, contribuind la recuperarea sănătății și a stării de bine.

Acesta constă în aplicarea unor tehnici specifice, ritmice, delicate, ce ameliorează semnificativ simptomele limfedemului, afecțiune caracterizată printr-o acumulare de lichid limfatic în țesuturi și care reprezintă o sechelă frecventă a tratamentului chirurgical oncologic.

Cea mai eficientă metodă de tratare a limfedemului

Sistemul limfatic este format din vase și ganglioni limfatici (mici noduli situați pe traiectul vaselor limfatice). Acesta joacă un rol cheie în apărarea imunitară a organismului. Ganglionii limfatici se găsesc pe tot cuprinsul corpului, dar mai ales la nivelul gâtului, axilelor și zonei inghinale. Rolul acestora este de a filtra lichidul limfatic, îndepărtând toxinele și protejând organismul de infecții. „Unele proceduri medicale presupun eliminarea anumitor ganglioni limfatici, după cum este cazul în cancerul mamar, genital și de prostată. În urma acestor intervenții chirurgicale, majoritatea pacienților se confruntă cu limfedem, o situație în care limfa se acumulează și determină umflarea anumitor țesuturi.

Drenajul limfatic manual este de ajutor mai ales dacă există un astfel de blocaj în organism. Această tehnică de masaj contribuie la dezvoltarea, în timp, a unei circulații limfatice colaterale”, a precizat Georgiana Stama, fizioterapeut în cadrul Clinicii Fiziolife Medica. Alți factori de risc, care conduc la apariția limfedemului, sunt radioterapia, traumatismele, sindromul posttrombotic și obezitatea. Limfedemul nu se vindecă, dar cu ajutorul tratamentelor corecte poate fi controlat și ameliorat, drenajul limfatic manual fiind cea mai eficientă metodă în acest sens.

Regenerează celulele și echilibrează sistemul imunitar

Prin acest tip de masaj, eliminarea toxinelor este accelerată, mușchii se relaxează, iar retenția de apă este combătută. Astfel, inflamația apărută ca urmare a intervenției chirurgicale și/sau radioterapiei este substanțial diminuată. Pacienții cu limfedem nu trebuie să expună la soare zona cu probleme și nici să facă băi fierbinți. De asemenea, nu sunt indicate hainele strâmte și bijuteriile ce pot produce răni și infecții.

Acest tip de masaj regenerează celulele și echilibrează sistemul imunitar, fiind util în mai multe boli. „Drenajul limfatic manual previne și ameliorează mai multe probleme cronice de sănătate, cum ar fi durerile musculare, artrita reumatoidă, osteoartrita, celulita, gleznele umflate în urma luxațiilor, bolile autoimune, constipația, sindromul colonului iritabil, sinuzitele, răcelile și gripele recurente. Acesta are un efect favorabil inclusiv în cazul pacienților care se confruntă cu sindromul oboselii cronice”, a mai specificat Georgiana Stama, fizioterapeut al Clinicii Fiziolife Medica.

Masajul de drenaj limfatic mai este utilizat după intervențiile de chirurgie plastică, dar și în inflamații postoperatorii (după liposucție). Acesta are efecte benefice în tratarea lipoedemului (afecțiune caracterizată prin acumularea anormală și excesivă a țesutului gras, de regulă, în zona coapselor și a gambelor), a fleboedemului (edem venos), precum și după accidente sau leziuni sportive.

Este parte a unui plan mai amplu de recuperare

Drenajul limfatic manual va fi efectuat de către terapeut, zilnic, timp de zece zile. Cura de tratament se reia, de regulă, după șase luni. Potrivit specialistului Fiziolife Medica, o ședință se desfășoară pe parcursul a 40-50 de minute, iar dacă masajul de drenaj limfatic este combinat cu alte manevre terapeutice, întreaga procedură durează circa o oră și jumătate.

Drenajul limfatic manual face parte dintr-un plan mai amplu de recuperare, care poartă denumirea de Terapie Decongestivă Complexă. Această terapie are două faze. Prima fază presupune descongestionarea zonei cu edem (îngrijirea tegumentelor și igiena meticuloasă a zonei afectate, drenajul limfatic manual, bandajarea compresivă de către terapeut, cu ajutorul kiturilor special realizate pentru acest tip de tratament, și exercițiile ușoare de kinetoterapie).

Cea de-a doua fază se referă la menținerea și îmbunătățirea rezultatelor obținute în prima fază. Aceasta se face prin purtarea de către pacient a unor elemente vestimentare compresive (garment compresiv), în perioada dintre curele de tratament. Garmenturile de compresie sunt fabricate din materiale speciale, în urma unor măsurători stricte ale membrului cu edem. În continuare, sunt indicate exercițiile de kinetoterapie ce pot fi făcute acasă, zilnic, pacientul purtând garmentul compresiv pe parcursul realizării acestora.

Ca prevenţie, drenajul limfatic manual trebuie efectuat pe perioade mai lungi de timp, cu o frecvenţă mai scăzută. Acesta este însoţit de kinetoterapie. Programul de recuperare va fi adaptat în funcție de fiecare pacient în parte.

Contraindicațiile drenajului limfatic manual

Drenajul limfatic manual este total contraindicat în bolile maligne care nu au fost tratate cu radioterapie, chimioterapie sau chirurgical. O altă contraindicație este inflamația acută, ce poate fi cauzată de virusuri, bacterii, ciuperci, chimicale. Pe lista de contraindicații, se regăsesc și alergiile provocate de polen, detergenți, alimente. În toate aceste cazuri, drenajul limfatic manual poate agrava situația, întrucât în timpul tratamentului se accelerează fluxul limfatic.

Drenajul limfatic manual trebuie evitat, de asemenea, în tromboza venoasă profundă și în insuficiența cardiacă. În cazul trombozei venoase profunde, de pildă, majoritatea pacienților trebuie să stea în repaus, pentru a preveni embolia pulmonară. În privința insuficienței cardiace, contraindicația se referă la zona cu edem (în general, piciorul sau glezna pacientului). Drenajul limfatic manual este efectuat de către terapeuți certificați, cu experiență în domeniu, doar la indicația medicului oncolog sau a medicului curant.

Foto: David Pereiras /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri