Cafeaua are un rol stimulator asupra sistemului nervos, activand SRAA. Cafeaua sporeste atentia, capacitatea de memorare si inlatura senzatia de oboseala si somnolenta.

Cafeaua este un produs foarte popularizat, fiind folosit de foarte multe persoane adulte, insa principalul motiv pentru folosirea ei este continutul de cafeina. Cafeina este o substanta cu rol psihostimulent ce se gaseste de asemenea si in alte produse: in siropuri de ciocolata, in ciocolata, in cacao, in unele frunze de ceai, in unele medicamente destinate persoanelor care depun un efort intelectual intens sau celor care au nevoie sa-si mentina mult timp atentia etc. Insa cantitatea de cafeina care se gaseste in aceste produse este diferita, ea fiind mai mare in boabele de cafea. De asemenea cafeaua arabica este mai “slaba” (contine mai putina cafeina) decat varianta robusta (americana).

O scurta incursiune in istoria cafelei

Mai mult ca divertisment este interesant de stiut cum a fost descoperita cafeaua. Prima data a fost consumata de oameni in Etiopia, unde un pastor a observat ca oile sale, dupa ce consumau boabele cazute pe jos din arborele de cafea, erau mai tonice, mai pline de viata, mancau mai bine si daca le mancau seara adormau mai greu. Avand o aroma incitanta, a incercat si el si astfel a descoperit pe propriul organism efectele benefice ale cafelei, urmand apoi a fi consumata si de alti pastori, ca astazi cafea sa fie savurata in fiecare dimineata de oameni din toate locurile lumii.

Mituri si adevaruri despre cafea

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Paul Ferrini: Fiecare rău pe care îl percepeți în lume indică un loc în inima voastră în care nu există iertare și care cere să fie vindecat Testul ADEVĂRAT sau FALS: Poți răspunde corect la toate întrebările? Ne naștem deja ”învățați” să percepem modele și simboluri arhetipale

Cafeaua produce dependenta

Cum spuneam inca de la inceputul articolului, este foarte greu in a face diferenta dintre mituri si adevaruri atunci cand vorbim despre efectele cafelei. Cafeaua in mod normal nu produce dependenta, nefacand parte din substantele cu potential de drog. Asadar, consumand doua cesti de cafea pe zi nu veti avea o astfel de problema. Insa cafeaua poate induce un fel de dependenta, indirect, prin faptul ca ea contine cafeina, o substanta nootropa cu afinitate pentru creier, avand capacitatea de a trece de bariera hematoencefalica si de a patrunde in creier unde isi exercita efectele stimulante pe sistemul nervos.

Insa creierul are capacitatea de a crea toleranta la consumul de cafea, in sensul ca receptorii devin insensibili dupa un timp, astfel ca persoana respectiva are tendinta de a creste consumul de cafea pentru a obtine aceleasi efecte stimulative la nivelul sistemului nervos. Odata cu cresterea consumului de cafea am putea spune ca apare si indirectul efect de dependenta, in sensul ca daca sistam brusc consumul de cafea apar reactii adverse nervoase cum ar fi: durere de cap, modificari ale tensiunii arteriale, tremor, irascibilitate, oboseala, somnolenta etc.

Filmul ”Acolo unde cântă racii” – în sfârșit, la cinema Holy Spider, controversatul thriller al regizorului Ali Abbasi, inspirat de cazul unui criminal în serie care a ucis 16 femei, din 27 ianuarie la cinema. Filmul se află pe lista scurtă pentru Oscar Test ADEVĂRAT SAU FALS: Poți răspunde corect la toate întrebările?

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

-

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri