12 Ianuarie 2018 publicat în Sanatate 2 share-uri

Toti donatorii sunt investigati pentru peste 40 de mutatii genetice frecvente, precum si pentru statusul imunologic pentru mai multe boli infectioase relevante, intre care hepatite B si C, HIV, Citomegalovirus.

Ce isi doresc persoanele din Romania de la profilul donatorului de sperma?

“In cazul pacientelor care au partener sau sot, de regula, preferinta este catre un donator cu caracteristici asemanatoare partenerilor. Femeile singure aleg in functie de preferintele personale, inclusiv donatori cu trasaturi exotice sau din alta rasa. Multe paciente pun accent mai mult pe parametrii spermei, anumite teste medicale sau un anumit tip de educatie decat pe caracteristicile fizice, dupa cum, in alte situatii, sunt influentate de evaluarea psihologica sau anumite aptitudini (sportivi, aptitudini muzicale sau artistice etc)”, declara dr. Laura Dracea.

Exista doar doua tari la nivel mondial care au suficiente stocuri in bancile de sperma pentru a exporta: SUA si Danemarca.

Riscul unei casatorii consanguine nu reprezinta o ingrijorare in cazul donarilor de sperma facute intr-un cadru organizat si reglementat. Desi studiile arata ca probabilitatea intalnirii unor copii inruditi genetic este extrem de mica, chiar si in cazul in care ar exista cateva zeci de copii proveniti de la acelasi donator, bancile de sperma limiteaza numarul de donari, in functie de numarul de copii conceputi.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Campania “Donăm Sânge Împreună”, inițiată de Hotel Sheraton București a strâns peste 300 litri de sânge de la lansare și pregătește un nou maraton de donare pe 19 aprilie. Un nou spectacol legendar marca Lord of the Dance la Sala Palatului din București „Georgian Legend” revine pe 21 aprilie la Sala Palatului cu un spectacol uluitor de muzică și coregrafie

“Riscul consanguinitatii este mai mare in populatia generala decat in reproducerea asistata, care este controlata. Exista multi copii cu tata necunoscut sau al caror tata biologic nu este cel din acte. Studiile arata o pondere relativ mare a barbatilor care au copii cu diferite partenere, copii despre care stiu sau nu, dupa cum exista si frecvente cazuri de frati vitregi care nu se cunosc intre ei”, este de parere experta clinicii Gynera.

Pentru cei care apeleaza la donatorii de sperma, apare – exact ca si in cazul adoptiilor – intrebarea cand si ce le vom spunem copiilor?

“In cadrul simpozionului organizat de Cryos, am aflat mai multe informatii despre studiile legate de varsta la care e bine sa li se spuna copiilor despre originea lor, precum si despre website-uri si organizatii prin care unii copii isi cauta fratii de la acelasi donator, similar cu copii adoptati care incearca sa isi gaseasca parintii sau fratii biologici. Conform studiilor prezentate, se contureaza tot mai mult recomandarea de a dezvalui copiilor originea lor, inca de la varste fragede, de 4-5 ani. Evolutia emotionala si intelegerea problemelor medicale si a consecintelor acestora par sa fie mult mai favorabile atunci cand copii sunt obisnuiti de mici cu ideea unei conceptii mai “speciale” si a eforturilor pe care parintii lor le-au facut pentru a-i aduce pe lume”, concluzioneaza dr. Laura Dracea.

„Georgian Legend” – un spectacol uluitor de dans, muzică și coregrafie pe 21 aprilie la Sala Palatului Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele”

Foto homepage: CHAINFOTO24 /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri