Unul dintre motivele pentru care dietele nu functioneaza intotdeauna este pentru ca ne impunem restrictii prea mari.

 

Atunci cand iti reduci masiv aportul caloric, corpul tau intra in stare de alerta si incetineste metabolismul, scazand automat consumurile de energie la minimum. Apoi intra in stare de malnutritie si, paradoxal, te vei supraalimenta, ajungand ca la sfarsitul dietei sa ai aceeasi greutate plus inca ceva. Gandeste-te ce se intampla atunci cand sari peste micul dejun, la pranz muncesti, iar la cina, cand ajungi acasa, esti in stare sa inghiti tot frigiderul si uneori chiar o faci. Te simti indopata si vinovata ca ai cedat impulsului. De ce se intampla asta?

 

Raspunsul se afla in programarea genetica. Corpul nostru este programat sa ia in greutate si, nu intamplator, nu ii place atunci cand ii oferim putine calorii.

 

Aproape nimeni nu da gata 4 boluri pline cu broccoli dintr-odata, dar daca in loc de broccoli vorbim despre inghetata, atunci vom avea 4 boluri goale si lustruite. Aceste comportamente se pun pe seama centrilor primitivi de recompensa neurochimica din creier, care domina vointa normala. In cazul adictiei alimentare, aceste comportamente coplesesc semnalele biologice obisnuite care controleaza foamea. Nimeni nu alege sa fie gras. Insa suntem biologic setati sa poftim la alimente zaharoase, procesate si sa le mancam in exces.

  Iata 7 strategii pentru a opri supraalimentarea si a scadea in greutate

 

1. Mananca mancare adevarata


Cel mai important lucru pentru a nu te supraalimenta si a slabi consta in a include in dieta alimente adevarate, integrale, neprocesate, cum ar fi legume, fructe, cereale integrale, fasole, nuci, seminte, ulei de masline, produse animale organice, provenind de la animale crescute natural (pasari de curte, miel, vita, porc, oua), pesti salbatici, cum ar fi somonul.

 

2. Ia intotdeauna micul-dejun


Daca sari peste masa de dimineata, te vei simti infometat iar pe tot parcursul zilei vei avea tendinta sa mananci mai mult decat ai nevoie. Un studiu recent pe 3000 de subiecti care au pierdut in greutate o medie de 30 de kg si s-au mentinut timp de 6 ani, a aratat ca majoritatea luau micul dejun regulat si doar 4% din oamenii care nu au mancat niciodata micul dejun au reusit sa-si pastreze greutatea pe termen lung.

 

3. Mananca constient


Trebuie sa fii relaxat atunci cand mananci, pentru ca sistemul nervos enteric sa functioneze corespunzator. Daca esti stresat, nu vei digera mancarea in mod adecvat, iar hormonii de stres iti vor incetini metabolismul. Si atunci cand mananci repede, ai tendinta sa te supraalimentezi deoarece dureaza 20 de minute de cand ai inceput sa mananci pana cand senzatia de satietate ajunge la creier.

 

Foto int: 2M media /Shutterstock