Tipul constitutional Vata se caracterizeaza printr-o statura mica, slaba, usor disproportionata, printr-o minte agila si o inteligenta spontana, prin miscari bruste si rapide, o capacitate redusa de rezistenta la frig si o rezistenta fizica mica.

Orice persoana beneficiaza atat din punct de vedere emotional cat si din punct de vedere fizic de o constitutie unica. Fiecare persoana are propriile nevoi interne si externe si fiecare organism prezinta o anumita predispozitie spre un anumit tip de exercitii fizice. Nu toate se potrivesc constructiei noastre fizice si nu au toate efectul pe care ni-l dorim.

Ayurveda, medicina traditionala indiana, ne invata insa ca, in functie de dosha (energia sa interioara) exista trei mari tipuri constitutionale, cu particularitati individuale diferite. Mai mult ca sigur ca miscarea este vitala pentru mentinerea sanatatii mintii si pentru tonifierea trupului. Pornind de la specificul propriei constitutii, stravechea medicina indiana ne ajuta sa identificam tipul de miscare fizica care ni s-ar potrivi cel mai bine.

Tipul constitutional Vata se caracterizeaza printr-o statura mica, slaba, usor disproportionata, printr-o minte agila si o inteligenta spontana, prin miscari bruste si rapide, o capacitate redusa de rezistenta la frig si o rezistenta fizica mica. Conform Ayurveda, miscarile fizice care se potrivesc cel mai bine acestui tip constitutional sunt cele prin care se elibereaza surplusul de energie si prin care firea agitata a tipului constitutional Vata este temperata. Este atras de sporturile atletice (sarituri, curse cu obstacole), insa i se recomanda joggingul, sprintul, exercitiile de gimnastica aerobica nu foarte solicitante, drumetiile, inotul si chiar ciclismul.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 Ceaiuri și suplimente alimentare pentru digestie ușoară

Tipul constitutional Pitta dispune de urmatoarele caracteristici: corpul este bine proportionat, de dimensiunii medii, de o mare flexibilitate, iar statura este medie. Miscarile corpului sunt scurte, precise si armonioase, iar persoana ce prezinta aceste trasaturi este impulsiva, pasionala, cu o vointa de fier, insa extrem de irascibila. Acest tip constitutional prezinta inclinatii naturale spre sporturile ce pun in valoare spiritul competitiv, dar cel mai bine i se potrivesc sporturile care ii echilibreaza aceasta inclinatie: inotul, schiatul, yoga, tai chi, chi kung, etc. Rezistenta organismului la efort este una medie.

Tipul constitutional Kapha presupune un corp solid, bine proportionat, de dimensiuni mari, cu o rezistenta ridicata la efort si cu o toleranta redusa in fata frigului si a umezelii. Cei care se incadreaza in aceasta categorie sunt calmi, lenti in miscari si comozi prin natura lor. Se simt atrasi in mod deosebit de sporturile care le solicita la maximum forta lor fizica si de cele efectuate in echipa. Conform medicinii Ayurveda, sporturile care li se potrivesc cele mai bine sunt cele le accelereaza usor ritmul lor natural, energizandu-i. Sporturi precum canotajul, alergarile exercitiile de aerobica intensa se potrivesc perfect cu tipul constitutional Kapha.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri