Putem afirma despre colesterol ca este o substanta grasa produsa de ficat sub anumiti stimuli (alimentari, metabolici, ereditari) ce are roluri deosebit de importante in organism, de la refacerea membranelor celulare (reparatii celulare, regenerari tisulare) pana la interrelationarea cu anumiti hormoni implicati in majoritatea functiilor noastre vitale.

Subiectul colesterolemiei (concentratia colesterolului in sange) este unul foarte discutat si controversat. Este important sa aflam cateva amanunte despre colesterol, insa mult mai practic si util pentru cititorii nostri este ca acestia sa cunoasca factorii care cresc colesterolemia, cum sa se protejeze de unii dintre acestia si ce masuri trebuie luate pentru mentinerea la normal a colesterolemiei.

Ce este colesterolul?

Sintetizand cat mai mult informatiile pentru a fi accesibile tuturor, putem afirma despre colesterol ca este o substanta grasa produsa de ficat sub anumiti stimuli (alimentari, metabolici, ereditari) ce are roluri deosebit de importante in organism, de la refacerea membranelor celulare (reparatii celulare, regenerari tisulare) pana la interrelationarea cu anumiti hormoni implicati in majoritatea functiilor noastre vitale. Moleculele de colesterol patrund in torentul sanguin pentru a-si exercita functiile, ca mai apoi sa fie necesar sa iasa din vasele sanguine prin peretii acestora. Atunci cand concentratia colesterolului in sange este mai mare decat ar trebui, aceste molecule grase se acumuleaza la nivelul peretilor vaselor sanguine (pe care nu mai reusesc sa le strabata), formand un fel de placi grase, numite placi de aterom, implicate in patologii precum ateroscleroza.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume LIL UZI VERT, RAPPER-UL AMERICAN CARE A PRIMIT DISCUL DE DIAMANT, VINE ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA, LA FESTIVALUL NEVERSEA SAGA Festival anunță programul pe zile pentru cea de-a treia ediție: Robin Schulz, Elley Duhe și Vintage Culture printre artiști

Care sunt factorii ce determina cresterea colesterolului?

Hipercolesterolemia (concentratia mare de colesterol in sange) este determinata de numerosi factori, cum ar fi:
- Alimentatia necorespunzatoare, cu multe grasimi animale
- Alcoolul
- Fumatul
- Cofeina
- Stresul
- Unele medicamente
- Ereditatea: copiii ce se nasc din parinti care sufera de hipercolesterolemie au un risc foarte mare de a avea si ei mai tarziu colesterolul marit si de a dezvolta boli cardio-vasculare
- Obezitatea

Topul alimentelor care scad colesterolul

1. Cerealele. Este recomandat consumul in fiecare dimineata de cereale integrale, pe care le puteti manca fie cu lapte, fie cu iaurt. Consumul zilnic de cereale are de asemenea mult mai multe beneficii, nu doar in privinta colesterolului, spre exemplu: sunt energizante, stabilizeaza tranzitul intestinal si digestia, combat constipatia, au multe vitamine din complexul B etc.

Nicole Cherry va urca pe aceeași scenă cu Sam Smith! ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

2. Soia. Consumul de soia sub diferite preparate aduce beneficii si in privinta concentratiei colesterolului in sange. Soia este renumita pentru numeroasele sale beneficii, insa trebuie sa atrag atentia asupra calitatii acesteia, se cunoaste faptul ca unele produse din soia modificate genetic isi pierd cu mult influentele benefice asupra sanatatii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri