Testul Papanicolau sau frotiul Papanicolau a devenit astazi foarte practicat, facand parte din examenul ginecologic de rutina. Practic acest test consta in obtinerea unui frotiu (o lama care contine celule din biopsia cervicala, aceste celule sunt supuse unei coloratii specifice si apoi vizionate la microscop) din celulele colului uterin biopsiate in prealabil.

Normal

Celulele au aspect normal, nu sunt evidentiate modificari.

Celule atipice cu semnificatie nedefinita (modificari celulare reactive)

La frotiu se observa modificari celulare insa nu par a fi precanceroase. Din pacate nu au nici o modificare ce sa sugereze cu certitudine o anumita cauza. Cel mai frecvent aceste tipuri de modificari sunt date de infectiile vaginale cum ar fi herpes, Chlamydia sau levuri, insa, cum spuneam mai sus, cauza modificarilor este doar presupusa.

Patologii folosesc aceasta categorie atunci cand testul Papanicolau nu indica daca celulele anormale sunt cauzate de inflamatie ori de leziune precanceroasa.

Leziuni intraepiteliale scuamoase de nivel scazut (LIS)

Aceste modificari ale celulelor scuamoase (celule de la nivelul cervixului uterin) nu sunt invazive dar pot deveni in timp, desi celulele anormale revin uneori, in mod spontan, la aspectul normal.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 8 decembrie – Ultima lună plină a anului (în Gemeni) este Luna Nopții Lungi: ”Mi-a ajuns, până aici!”. ”Până aici și încă puțin” - TESTUL RĂBDĂRII Roșu în gât: Ce afecțiuni poate indica? Luna plină în Balanță de pe 6 aprilie ne învață puterea iubirii echilibrate. Vindecarea unor relații!  

Leziuni intraepiteliale (scuamoase) cu nivel ridicat

Acestea nu dispar in general fara tratament iar probabilitatea ca acestea sa se transforme in cancer este mai mare in lipsa unui tratament specific. Partea buna este ca toate leziunile scuamoase pot fi vindecate, astfel va fi inlaturat riscul de aparitie al cancerului de col uterin pe acest fond. Daca le depistati in timp util (adica anual sa faceti testul Papanicolau) preveniti intr-un procent foarte mare cancerul de col.

Cancer invaziv

Aceasta clasificare indica probabilitatea afectiunilor canceroase de a se transmite la colul uterin si mai departe.

Sistemul Bethesda nu este singura metoda de clasificare a rezultatelor testului Papanicolau, tocmai de aceea este indicat sa va intrebati medicul care este semnificatia testului, astfel incat sa va lamuriti intocmai.

Huna ReTreat - Principii și practice hawaiiene străvechi pentru conectarea la forța vitală a vieții 3 analize care nu trebuie să lipsească din setul tău anual recomandat de către medic Animalele de companie și dobândirea imunității copiilor

Cand trebuie efectuat testul Papanicolau?

Acest test trebuie facut de fiecare femeia anual odata cu inceperea vietii sexuale. In felul acesta veti diagnostica si preveni multe patologii genitale feminie, avand grija de sanatatea voastra.

Un articol de Iulia D.

Sursa: Healthy.ro

Citeste si alte articole pe Healthy.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:

Papanicolau salveaza vieti

Tot ce trebuie sa stiti despre testarea pentru HPV


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

-

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri