Pornind de la stiinta atasamentului, Sue Johnson aduce in discutie existenta a trei tipuri de sex: sexul inchis, sexul de mangaiere si sexul simultan.

Sue Johnson este profesor doctor si cercetator in psihologie, specialist in terapia cuplului si a relatiilor, dar si autoare a cartii Hold Me Tight”. Unul din sustinatorii teoriei atasamentului si fondator al tehnicii EFT (Emotionally focused therapy), Sue Johnson a fost recompensata prin diverse premii pentru munca sa remarcabila depusa in domeniul psihologiei si al terapiei de cuplu. Psihologul considera ca actul sexual difera in functie de cat de atasat esti de partener si de cat de sigur esti de legatura emotionala dintre voi. Pornind de la stiinta atasamentului, Sue Johnson aduce in discutie existenta a trei tipuri de sex: sexul inchis, sexul de mangaiere si sexul simultan.

Sexul 'inchis'

Acest tip de sex, este de parere Sue Johnson, este pus in legatura cu obtinerea placerii sexuale, cu reducerea tensiunii sexuale sau cu atingerea orgasmului. Prin acest tip de act sexual, se urmareste si obtinerea confirmarii capacitatilor si performantelor sexuale. Sexul ‘inchis’ are in vedere senzatia, performanta si mai ales cantitatea (cu cat mai mult cu atat mai bine), insa pune pe un plan secundar relatia cu partenerul. Se pare ca barbatii, spune autoarea, mai mult decat femeile, practica acest tip de sex. Acestia, strabat mai repede decat femeile, drumul de la stimulare la orgasm. Femeile in schimb au nevoie de mai mult timp pentru a fi stimulate sexual. Au nevoie si de o oarecare apropiere emotionala pentru a putea trai la maxim actul sexual.

Sexul inchis este specific in general aventurilor de tip one night stand, facand in permanenta apel la noutate si bazandu-se pe un singur aspect principal: cel fizic. Prezenta unui oarecare sentiment de multumire nu este exclusa nici in relatiile pe termen lung in care se practica acest tip de sex. In timp insa, daca se instaleaza ca obisnuinta in relatia respectiva, sexul “inchis” pericliteaza relatia si o poate transforma intr-una nesatisfacatoare. In timp, sexul inchis intr-o relatie devine impersonal si rece, iar partenerii se vor simti ‘utilizati’, singuri sau izolati, pe cont propriu din punct de vedere emotional. “Contactul fizic regulat antreneaza creierul in nevoia de a simti conexiunea emotionala. Cand acest lucru lipseste, partenerii sunt cuprinsi de un sentiment al izolarii si al privarii.” Iar “lipsa conexiunii emotionale opreste erotismul adevarat, este de parere Sue Johnson.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri