5 Aprilie 2019 publicat în Psihologie 33 share-uri

Stilul de atașament joacă un rol major în dezvoltarea cognitivă și emoțională a copilului. Cercetările arată că un atașament securizant are rol protector împotriva sărăciei, instabilității familiale și este un predictor important pentru succesul educațional și profesional.

Contact vizual și conexiune

Tehnologia ne afectează toate aspectele vieții, iar relația dintre părinte și copil nu face excepție. Odată cu apariția smartphone-urilor, cei mai mulți am ajuns să fim dependenți de ele și să petrecem mai mult timp privind ecranele acestor device-uri decât uitându-ne în ochii partenerului sau copiilor.

Această realitate a determinat crearea unei campanii de conștientizare denumită „Vorbește cu mine, Joacă-te cu mine, Cară-mă”, care accentuează importanța interacțiunilor dintre părinți și copii pentru bunăstarea acestora. Inițiatoarea campaniei, Cara Boecker spune că de când a crescut utilizarea smartphone-urilor, a crescut și numărul de pacienți pe care îi primesc la clinică cu probleme de dezvoltare, precum întârzierea vorbirii, dar și cu anxietate.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Stiluri parentale – tipuri, caracteristici si recomandari 4 stiluri de dans pe care sa le dansezi in primăvara aceasta la Arthur Murray Bucharest Școala de dans Arthur Murray Bucharest depășește pragul de 1000 de clienți

Un studiu a analizat impactul utilizării telefonului asupra învățării de noi cuvinte a unor copii de doi ani, iar rezultatele sunt grăitoare: atunci când mamele își întrerupeau „lecția” și vorbeau la telefon, copiii nu învățau cuvintele noi. Și din păcate, a devenit normal ca părinții să interacționeze cu telefonul și cu copiii în același timp.

Un studiu observațional din 2010 a descoperit că din 55 de părinți dintr-un restaurant american, 40 își foloseau telefoanele în timpul mesei cu copiii, unii chiar ignorându-i pe aceștia, care încercau să le câștige atenția, uneori fără rezultat. Astfel, copiii primesc mesajul că nu sunt la fel de importanți ca telefoanele, iar conexiunea și încrederea dintre părinți și copii sunt afectate.
Așadar, indiferent de cât de tentant e să-ți verifici mesajele sau ultimele știri, asigură-te că faci asta în timpul liber, când cel mic e angajat în alte activități și că în momentele petrecute împreună, copilul e prioritatea.

TEZYO primăvară/vară 2023 – o călătorie unică prin tendințele momentului cu cele mai iubite branduri de încălțăminte Zalando și Paco Rabanne lansează o colecție capsulă disponibilă exclusiv pe Zalando HOMELUX și chef Jakob Hausmann ne oferă rețeta unei mese festive de Paște

IN CONCLUZIE, CUM STIM DACA AVEM UN COPIL CU ATASAMENT SECURIZANT?

”Vei ști că ai un copil cu atașament securizant atunci când acesta se simte comfortabil să se aventureze departe de tine, să exploreze și să-și asume riscuri, dar se întoarce constant la tine ca la o sursă de conexiune, comfort și iubire. ” concluzioneaza Dr Gabriella Bondoc, psihiatru si psihoterapeut.

Foto homepage: By Yulia Grigoryeva /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri