22 Februarie 2019 publicat în Psihologie 194 share-uri

Autostima desemnează faptul că știm să ne onorăm valoarea, că știm să ne păstrăm demnitatea și că avem mândrie în legătură cu abilitățile noastre. A avea un sentiment de auto-respect înseamnă a ști în interiorul tău că meriți a fi tratat/ă corect, cu respect și că meriți tot ce e mai bun în viață.

De ce este importantă autostima?

Fără autostimă, rămânem vulnerabili la situații în care putem a fi folosiți, abuzați, tratați rău de către alți oameni. Aceia care nu au autostimă devin adesea ținta oamenilor negativi, a ego maniacilor și a narcisiștilor care folosesc tactici abuzive pentru a manipula. Respectul de sine îți influențează de fapt, absolut toate aspectele vieții și te ajută să faci cele mai bune alegeri, acele alegeri care vor fi mereu în favoarea ta.

Autorespectul te ajută să exprimi și să trasezi limite clare și sănătoase, te ajută să îți dai seama când este cazul să pleci dintr-o relație ce nu îți e favorabilă și te ajută să țintești mereu sus, tot mai sus. Când ai respect de sine, vei cere de la viață doar ce este cel mai bun, pentru că tu în interiorul tău știi clar că tot ce este mai bun, ți se cuvine.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Incredibila Eclipsă Solară HIBRIDĂ și prima din 2023 (19-20 Aprilie în Berbec): învingem KARMA și plantăm sămânța speranței în sufletul nostru, din care ar putea crește ceva fabulos 13 Mantre pentru a trăi fiecare zi cu liniște în suflet, gânduri pozitive în minte și iubire în inimă Împreună în arte și simțiri

Așa încât, autorespectul este foarte important în viața oricui și dacă simți că nu îți oferi suficientă dragoste și prietenie, îți dorim din toată inima să clădești aceast sentiment în interiorul tău, fiindcă îți va aduce mult bine.

Iată 13 semene care îți arată că ar trebui să îți îmbunătățești autostima:

  1. Pare că întotdeauna atragi oameni care se poartă urât cu tine sau se folosesc de tine.
  2. Nu îți faci timp pentru tine însuți/însăți.
  3. Te simți extenuat/ă adesea datorită angajamentelor pe care ți le iei față de alți oameni.
  4. Te mulțumești cu puțin.
  5. Ai sentimente de inferioritate și te compari cu alți oameni.
  6. Ai probleme în a exprima ceea ce gândești.
  7. Nu poți să spui Nu.
  8. Îți lipsește încrederea de sine.
  9. Ești acolo ca să satisfaci nevoile tuturor, dar nu e nimeni acolo pentru tine.
  10. Îți sub-evaluezi calitățile, talentele și realizările.
  11. Îi lași pe ceilalți să se poarte urât cu tine.
  12. Îți este în mod exagerat frică de ceea ce pot gândi alții despre tine.
  13. În general te simți nefericit/ă cu privire la calitatea vieții tale.

Dar ce înseamnă să ai auto-respect? Iată 7 exemple de situații ce descriu persoane cu o stimă de sine crescută. Ai autorespect atunci când:

Cum va fi vremea de Paște în România. În unele regiuni va ploua non-stop 5 Creme tartinabile vegetale și sănătoase, care vor schimba definiția micului dejun sau a gustărilor APIVITA: CREAT DE ALBINE ÎN FLORA GRECEASCĂ, DEZVOLTAT PRIN ȘTIINȚĂ
  1. Refuzi să ți se vorbească într-un mod ofensator pentru că știi că meriți să fii trata/ă cu respect.
  2. Te îndepărtezi de oamenii care nu sunt de încredere și care nu te tratează cu respect, fiindcă în interiorul tău, tu știi că meriți să ai alături oameni pe care te poți baza.
  3. Pui limite clare oamenilor care sunt vampiri energetici, pentru că vrei să îți menții un vibe pozitiv general.
  4. Spui "Nu" unor cerințe nerezonabile care vin din partea celor apropiați, fiindcă știi să îți respecți limitele.
  5. Ai reguli clare în relația ta amoroasă, fiindcă meriți să ai un partener care să te sprijine, aprecieze și valorizeze.
  6. Refuzi să te mulțumești cu puțin în afaceri sau alte parteneriate, fiindcă știi că munca ta valorează.
  7. Nu faci niciodată compromisuri de la valorile tale ca sa faci pe plac celorlalți sau societății.

De la prietenii la relații și angajamente, a avea un respect de sine sănătos, îți asigură că vei fi tratat/a cu respect, în orice situație de viață. Vei alege oportunitățile benefice și te vei înconjura de oameni care te apreciază și alături de care te vei simți valorizat/a.  Fără autorespect, vei avea tendința de a te lăsa călcat/a în picioare și îți vei abandona șinele tău autentic în toate modurile posibile, vei renunța la visurile tale și nu vei ști niciodată că ți se cuvine tot ce e mai bun de la viață.

Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară Nicole Cherry va urca pe aceeași scenă cu Sam Smith!

Foto homepage: Shutterstock/ FCSCAFEINE

Foto int.art.: Shutterstock/ PopTika

Un articol via LonerWolf.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri