17 Ianuarie 2019 publicat în Psihologie 32 share-uri

Suferința emoțională prelungită, evenimentele care ne pun viața în pericol și situațiile de stres prelungite din timpul copilăriei sunt câteva din premisele a ceea ce numim trauma și efectele sale.

Înțelege ce este trauma și ce efecte devastatoare are aceasta asupra dezvoltării noastre fizice și emoționale, cât și asupra vieților noastre. Suferința emoțională prelungită, evenimentele care ne pun viața în pericol și situațiile de stres prelungite din timpul copilăriei sunt câteva din premisele a ceea ce numim trauma și efectele sale.

Trauma afectează sănătatea noastră mentală și fizică și de aceea este un subiect care trebuie să iasă din bula temelor tabu. Suferința emoțională are soluții, putem ajuta și ne putem ajuta atunci când suntem informați!

Două tipuri de traumă:

Specialiștii disting între două tipuri de traume cu efecte la fel de rele asupra calității vieții și sănătății celor afectați.  Despre primul tip am auzit cu toții. Despre al doilea mai puțin, chiar dacă, cel mai probabil oameni din jurul nostru au fost afectați de cel din urmă, adică trauma complexă (sau trauma de dezvoltare).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Scrisoare pentru momentele în care mă simt copleșită de tot ce se întâmplă în jurul meu 5 întrebări esențiale despre hărțuirea stradală 5 semne clare că Ego-ul îți sabotează echilibrul

-          Trauma simplă poate fi provocată de un singur incident violent la nivel emoțional, adesea un eveniment care pune viața persoanei în pericol: asalt sexual, răpire, accident de mașină, atac la nivel fizic sau faptul de a fi martor la un eveniment violent/moarte/vărsare de sânge, etc.

-          Trauma complexă este un termen apărut destul de recent în literatura de specialitate și care se referă la expunerea unei persoane la o perioadă îndelungată de stres și nesiguranța pentru propria persoană, cât și la efectele pe care le are această expunere asupra vieții și sănătății sale.

Trauma complexă se întâmplă atunci când un copil trece prin situații reptitive de traumă. Adesea, părintele sau îngrijitorul au suferit la rândul lor din cauza aceluiași tratament și încă mai sunt afectați de această traumă la rândul lor.  Adulții afectați de trauma complexă pot avea simptome de tulburare de stres post-traumatic (TSPT). Un exemplu îl reprezintă persoanele crescute în familii/cartiere violente, precaritate, agresiune, lipsa sprijinului emoțional, dar expunerea prelungită la stres poate avea multe forme.

Amnezia infantila – de ce nu ne amintim primii ani de viata? THE BEAUTIFUL CLUB - primul club exclusivist de beauty s-a deschis in centrul capitalei THE BEAUTIFUL CLUB - primul club exclusivist de beauty din Bucuresti

Conform Psychology Today, Trauma Complexă este repetitivă, cumulativă, prelungită, cel mai adesea interpersonală, care presupune un rău direct, exploatare și tratament rău ca neglijarea/abandonul/antipatia din partea îngrijitorilor primari sau alți adulți care sunt responsabili. Trauma complexă se întâmplă adesea în stadii vulnerabile de dezvoltare în viața persoanei, adesea în prima copilărie sau în adolescență, dar se poate întâmpla și mai târziu în viață și în condiții de vulnerabilitate asociate cu dizabilitatea/dependentă/vârstă/infirmitatea și așa mai departe.

Iată care sunt, conform specialiștilor de la Echo Training, un ONG american specializat în informarea și educarea pe tema traumei,  efectele pe care le are trauma asupra coprului nostru fizic:

Etalare de Tarot: Ce se ascunde în spatele tăcerii persoanei la care te gândești? Știu cine sunt și ce se află în sufletul meu. Cuvintele celor din jur nu mai au nicio putere Teribila varsta de 2 ani – ce trebuie sa stii

Imagine:  Shutterstock/ CLIPAREA l Custom media

Trauma afectează  funcționarea creierului

-             Cortexul prefrontal și amigdala

Coretxul prefrontal și regiunea creierului denumită Corpus Callosum sunt afectate de traumă. De asemenea, trauma afectează și amigdala care se mărește și devine mult mai reactivă.

Ai nevoie de: relații stabile, dominate de grijă și atenție față de tine, plimbări în natură, atingere și exerciții fizice.

-          Traseele neuronale

Ești o persoană care vede mai degrabă jumătatea goală a paharului? Acesta este un lucru care poate fi schimbat. Traumele adesea neconștientizate ne-au modifificat în așa mod gândirea, astfel încât, aceasta este bazată pe trasee neuronale (n.r. în eng patternes) mai degrabă negative. Așa încât, avem nevoie să ne rescriem această structură neuronală, învățând mintea să își însușească noi obiceiuri de gândire și de acțiune, pornite de la mai multă pozitivitate.

Lacul și oja: cum se aplică? Placenta praevia: ce înseamnă și care sunt factorii care afectează placenta – explicații de la un medic ginecolog Ce este reumatismul și cum scăpăm de durerile asociate

Ai nevoie de: exerciții de mindfulness, meditație, neuroterapie, crearea unui discurs interior prietenos față de tine însuți și orientat spre pozitivitate.

Citește mai departe >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri