Cu totii putem sa traim fenomene mentale mai neobisnuite. Este vorba despre anumite trairi si senzatii pe care nu ni le putem explica neaparat din punct de vedere logic. Adesea, aceste stari mentale ne tulbura sau ne intriga. Unele ne sunt tuturor foarte comune, in timp ce alte astfel de fenomene mentale sunt simptome ale unor boli psihologice sau neurologice.

5. Jamais Vu

„Nemaivazut” - in limba franceza. Descrie un eveniment familiar pe care insa nu il recunoastem si fata de care nu avem nicio conexiune. Este practic opusul senzatiei de déjà vu. Chiar daca stii rational ca ai trecut printr-o experienta similara, noua experienta o traiesti ca si cand ar fi complet noua. Se poate sa nu recunosti o persoana, un cuvant sau un loc pe care ar trebui sa le stii. Exista experimente unde participantilor li s-a cerut sa scrie un cuvant de atatea ori in cat in final au inceput sa se indoiasca daca este cu adevarat un cuvant cu sens.

Jamais vu poate sa fie un simptom pentru oboseala.

6. Presque Vu

Presque vu inseamna aproape vazut si descrie experiente foarte rare cum ar fi epifaniile. Aceasta senzatie poate sa fie foarte tulburatoare pentru cei ce o experimenteaza.

7. L’esprit de l’Escalier

Cu totii am trait aceasta senzatie! Este atunci cand ideea de a da replica aceea inteligenta vine dupa ce un eveniment a avut loc. Exista si in limba germana o expresie pentru aceasta stare mentala, ii putem spune si asa: treppenwitz. Fenomenul mental este asociat de obicei si de un sentiment de regret ca nu ne-am gandit la riposta ideala la momentul potrivit.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 10 Rochii de vară care emană energie și feminitate 10 Salopete lungi care conferă eleganță și extravaganță ținutelor de zi 10 rochii maxi superbe pentru zilele calde de primăvară

Foto: Berli Mike/ Flickr

8. Deziluzia Capgras

Acesta este un fenomen este extrem de ciudat si semnifica senzatia pe care cineva o are ca un impostor ar fi inlocuit un membru al familiei sau un prieten apropiat. Aceasta este cel mai comun fata de persoanele cu schizofrenie dar poate aparea si in cazul altor conditii psihologice. Capgras Delusion poate sa cauzeze multa confuzie si sentimente negative. S-a intamplat ca oamenii sa inceapa sa creada ca extraterestrii au furat si apoi au inlocuit persoane cu alti indivizi in corpuri identice. Oamenii care trec prin astfel de fenomene mentale nu mai au incredere in nimeni si traiesc cu o stare constanta de frica.

9. Deziluzia Fregoli

Aceasta conditie a fost denumita asa dupa actorul italian Leopoldo Fregoli, care era recunoscut pentru capacitatea lui de a-si schimba infatisarea cu foarte mare repeziciune, de la un moment la altul.
Deziluzia Fregoli este o conditie rara si este asociata cu paranoia. A fost pentru prima data descrisa datorita cazului unei tinere de 27 de ani credea ca doi actori pe care ii vedea adesea la teatru o persecutau. Credea ca acestia iau forma altor oameni pe care ea ii cunostea pentru a o urmari si persecuta.
Este o stare mentala ascoiata cu paranoia.

Ce măsuri vor lua ministerele pentru a economisi 10 miliarde de euro de la bugetul statului: salariile și angajările la stat, înghețate Blugii cargo - din nou în tendințe! 10 modele de jeanși moderni, cu buzunare în stil cargo Transparențele - în tendințe în primăvara-vara 2023! 10 exemple de cum putem integra și purta piesele vestimentare din materiale transparente și semi-transparente în ținutele noastre

10. Prosopagnosia

Aceasta stare mentala este o afectiune neurologica care semnifica cum unii oameni nu mai reusesc sa recunoasca oameni sau obiecte foarte familiare lor. Aceasta conditie a fost descrisa de catre Oliver Sacks in cartea sa „Barbatul care si-a confundat sotia cu o palarie.” Puteti citi despre acest caz neurologic povestit de Dr. Sacks aici.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri