Clarissa Pinkola Estés, psihoanalista care a inteles femeile - 15 citate care ne redau puterea feminina!

20 Iulie 2016 publicat în Psihologie 5 share-uri

Clarissa Pinkola Estés este una dintre cele mai cunoscute autoare de psihologie Joungiana din lume, este si poeta si scriitoare. Ceea ce o face speciala pe Clarissa Pinkola Estés este faptul ca ea a scris despre psihologia feminina, dezvaluind arhetipurile care se afla in fiecare femeie, asa cum nu a mai facut-o nimeni, niciodata.

Sper ca vei merge in lume si vei lasa ca povesti sa ti se intample, ca le vei face fata, ca le vei uda cu sangele tau, cu lacrimile tale si rasul tau pana au sa infloreasca si pana ai sa infloresti si tu odata cu ele. - Clarissa Pinkola Estés

Una dintre cele mai inspirationale lucrari ale sale se numeste “Femei care alearga cu lupii” prin care aduce un tribut conexiunii existente intre femei si natura.

„Femeia salbatica e cea care nu-si suprima darurile cu care a inzestrat-o natura: intuitia puternica, simturile ascutite, abilitatea de a vedea dincolo de aparente, dar si o minunata creativitate. Nu intamplator cuvintele ei sunt adevarate vitamine pentru suflet, Clarissa mergand pe linia unor traditii din Mexic si America Centrala în care povestile sunt sacre si folosite ca remediu medicinal. Rolul lor este nu atat de a te face sa te simti mai bine, cat mai degraba de a te determina sa intorci privirea spre interior, de a-ti ghida intoarcerea la origini. Astfel vei putea descoperi ceva ce ai pierdut de-a lungul timpului din cauza constrangerilor impuse de societate si readuce acel lucru in constiinta pentru a realiza o intregire a fiintei.” (Book Express)

„Femei care alearga cu lupii” devine astfel un instrument de imputernicire al psihicului feminin, sufocat de presiunea patriarhala:

Clarissa Pinkola Estés: 15 citate care ne redau puterea feminina!

1. Lupii si femeile sunt in conexiune de la natura, fiinite inzestrate cu rezistenta si forta. Sunt profund intuitive, preocupate de puii lor, de partenerii lor si de haita. Cu toate acestea, si lupii si femeile sunt fiinte profund ranite, hartuite si in mod fals acuzate ca ar fi prea agresive, devoratoare sau de o valoare mai mica decat cea a calomniatorilor lor.

2. Daca nu esti libera sa fii cine esti cu adevarat, nu esti libera…

3. Sper ca vei merge in lume si vei lasa ca povesti sa ti se intample, ca le vei face fata, ca le vei uda cu sangele tau, cu lacrimile tale si rasul tau pana au sa infloreasca si pana ai sa infloresti si tu odata cu ele.

4. Cand te simti rau, gaseste o persoana careia sa ii poti vorbi si in fata careia poti plange si ii poti spune despre furia ta si alte sentimente de neputinta.

Foto: Pixabay

Foto homepage: Pixabay

5. Sa ai un iubit/prieten care te priveste ca pe o creatura aflata in dezvoltare, asemenea unui copac, sau asemenea unui ficus in casa, sau asemenea unui trandfair in gradina… sa ai un iubit sau prieteni care sa te priveasca precum o creatura adevarata, o entitate care traieste, una care este umana dar in acelasi timp facuta din aspecte delicate si magice… un iubit si prieteni care iti sprijina fiinta… Acestia sunt oamenii pe care ar trebui sa ii cauti. Ei vor fi prietenii sufletului tau pe viata. Alege-ti constient prietenii si iubitii, ca sa nu mai vorbim de profesori; este critic sa ramanem constiente, sa ramanem intuitive, sa avem in slujba noastra aceasta lumina infocata care vede si stie.

6. Cand cauti un sfat, nu asculta nciodata pe cei cu inima mica. Fii blanda cu ei, invaluie-i de bine-cuvantari, lauda-i, dar nu le urma sfatul.

7. Chiar daca povestile se sfrasesc dupa 10 pagini, vietile noastre continua. Suntem romane in mai multe volume. In vietile noastre, chiar daca un episod a luat sfarsit prabusindu-se si arzand, ne asteapta mereu un alt episod si apoi un altul. Avem mai multe sanse sa facem bine, sa ne recosntruim vietile, sa le facem sa arate asa cum ne dorim sa arate. Nu iti pierde timpul ca sa detesti un esec. Esecul este un invatator mai mare decat un succes.

Foto: Flickr/ Jef Harris

8. Sa iti pui intrebarile potrivite este o actiune centrala pentru transformare – in povesti, in analize, in individuare. Intrebarea cheie provoaca germinarea constientei. Intrebarile sunt cheile care fac ca usile secrete ale psihicului sa se deschida.

9. Unul dintre cele mai pacifiste si puternice actiuni pe care le poti face in aceasta lume furtunoasa este sa te ridici si sa iti arati sufletul!

10. Lacrimile sunt precum un rau catre altceva. Lacrimile iti ridica barca dintre stanci, de pe pamantul uscat, si o poarta in josul raului catre un loc mai bun.

11. Femeia salbatica este fluenta in limbajul visurilor, al poeziei, imaginilor si pasiunii.

12. Lupii, oricat de bolnavi, oricat de marginalizati, oricat de singuri, speriati sau slabiti, ei vor continua. Va alerga chiar cu un picior ranit, va continua, va duce… Lupoaica isi va pune toata speranta in respiratie, o gura de aer dupa cealalta. Trasatura naturii salbatice este aceea ca niciodata nu inceteaza sa mearga mai departe.

Foto: Flickr/ Kurdishstruggle

13. Cum stii ca ai iertat? Ai tendinta de a simti nostalgie cu privire la acea circumstanta si nu furie, incepe sa iti para rau pentru persoana, nu mai simti suparare. Incepi sa nu prea mai ai nimic de spus in legatura cu acea intamplare.

14. In fiecare femeie exista o creatura salbatica si naturala, o forta incredibila, plina de instincte, pasiune si creativitate si de o intelepciune fara varsta.

15. Cand te concentrezi cu ochii sufletului, incepi sa vezi casa in multe, multe locuri.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri