21 Aprilie 2016 publicat în Psihologie 918 share-uri

Narcisismul este o tulburare de comportament care se manifesta prin nevoia acestor persoane de admiratie si importanta. Persoanele care au aceasta trasatura cred ca sunt superioare si nu pot sa manifeste empatie fata de sentimentele celorlalti. In spatele acestei masti a increderii de sine se ascunde de fapt o foarte scazuta stima de sine si vulnerabilitate la critica.

Alte intrebari pe care sa ti le pui in legatura cu relatia ta:

Foto: Shutterstock/ Ja Jiang

- In aceasta relatie te simti neiubita, neapreciata, invizibila?
- Exista reciprocitate in acesata relatie? Sau, intotdeauna tu esti persoana care ofera, in timp ce doar celalalt primeste?
- Este bine sa fii tu insati in aceasta relatie? Sau simti ca trebuie sa nu te expui prea mult, ca el sa nu se simta amenintat? Aceasta persoana te celebreaza si te lasa sa stralucesti, asa cum ar fi normal?
- Exista o reciprocitate in ceea ce priveste vulnerabilitatea, in relatia voastra? Puteti sa va discutati sentimentele adevarate si sincere?
- Ai incredere in sentimentele acestei persoane, sau te simti mereu „in garda” si cu teama ca ai sa o pierzi?
- S-a folosit vreodata de sentimentele tale pentru a le intoarce impotriva ta?
- Poate aceasta persoana sa iti ofere empatie si intelegere? Sau doar simpatie, ceea ce te face sa te simti inferioara lui?
- Reuseste aceasta persoana sa scoata ce e mai bun in tine? Te simti bine in legatura cu tine in prezenta acestei persoane? Iti da voie sa manifesti adevaratul sine atat in vremuri bune cat si in vremuri grele?
- Cand apar probleme intre voi si trebuie discutate, este aceasta persoana auto-reflexiva cu privire la propriul comportament?
- Este aceasta persoana capabila de auto-constientizare si auto-evaluare?
- Iti este permis sa dezvolti limite sanatoase cu aceasta persoana? Simti ca daca pui distanta fata de aceasta persoana exista riscul de a o pierde?
- Aceasta persoana te critica mereu pentru propriile tale limitari, sau valorizeaza ceea ce aduci tu bun in aceasta relatie?

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!  

De obicei, narcisistii prefera relatiile la distanta sau relatiile cu persoane casatorite. Motivul fiind faptul ca ei percep orice relatie ca pe o inconvenienta. Daca te afli intr-o astfel de relatie sau o aventura, este cazul sa te intrebi daca nu cumva, aceasta persoane prezinta trasaturile narcisismului.

Aceasta dinamica narcisist-codependent este des intalnita si da nastere unor legaturi foarte dureroase. Daca banuiesti ca te afli intr-o astfel de legatura, este bine sa cauti si ajutorul unui psiholog, pe drumul schimbarii de perspectiva in viata ta.

Foto homepage: PexelsPixabay


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri