Datele globale cu privire la zborurile rezervate prin Kiwi.com arată că anul 2022 este primul ce marchează revenirea la normalitate după pandemia Covid-19, nu doar din punct de vedere al interesului crescut pentru călătorit în general, dar și al cererii crescute, pe măsură ce turiștii vor să recupereze vacanțele pe care nu le-au putut face în ultimii ani.

Comunicat de presă

Entuziasmați să poată călători din nou sunt și românii - în comparație cu anul 2019, numărul de rezervări făcute de aceștia pe platformă a crescut cu 146%, în vreme ce numărul de căutări a depășit 300 de milioane, aproape dublând numărul de anul trecut.

Cele mai populare destinații în 2022

Cele mai populare țări printre turiștii români anu acesta sunt Italia, Regatul Unit, Spania, Germania și Franța, le fel ca în anul 2021. Topul celor mai populare 10 destinații este completat de Grecia, Belgia, Austria, Irlanda și Turcia.

În ceea ce privește orașele, călătorii au preferat și anul acesta Londra, Milano, Roma, Bruxelles și Paris. Alte destinații populare anul acesta au fost Viena, Dublin, Barcelona, Madrid și Veneția.

Bucureștiul rămâne orașul din care pleacă cei mai mulți români în vacanță, iar cele mai populare rute sunt către Londra, Milano, Viena, Bruxelles și Roma. Alte aeroporturi populare anul acesta au fost cele din Cluj, Iași, Suceava și aeroportul Traian Vuia din Timișoara.

Anul acesta, cele mai căutate destinații au fost Londra (numărul de căutări dublându-se față de 2021), Barcelona, Milano, Roma și Madrid. În 2022, românii au vizitat peste 150 de țări, călătorind peste 600.500.000 de kilometri.

Comportamentul călătorilor în 2022

În ultimii ani, românii au preferat din ce în ce mai mult vacanțele scurte. În 2022, cei mai mulți români au preferat city-breaks de până la 3 zile (42%), 29% dintre ei au stat în vacanță între 4 și 6 zile, 22% au petrecut între 1 și 3 săptămâni la destinație, iar doar 4% au ales vacanțe de până la 3 săptămâni.

În ceea ce privește obiceiurile de rezervare, tot mai mulți români au ales să achiziționeze biletele mai aproape de data călătoriei. 19% dintre ei au ales să rezerve last-minute, cu cel mult 3 zile înainte de data plecării, 11% au făcut rezervări cu 4 până la 6 zile în avans, 18% au rezervat cu 1-2 săptămâni în avans, însă cei mai mulți români (30%) și-au rezervat biletele cu 3 săptămâni și până la 2 luni în avans.

Românii au cheltuit, în medie, 116 euro (aproximativ 570 de lei) pe bilete de avion anul acesta. Cea mai populară zi pentru rezervarea biletelor pe Kiwi.com a fost 9 septembrie, iar data în care au călătorit cei mai mulți români care folosesc Kiwi.com a fost 15 septembrie.

În 2022, cei mai mulți vizitatori străini în România au fost israelienii, italienii, francezii, cetățenii britanici și nemții. În total, 188 de naționalități au vizitat România în 2022. Cele mai populare rute prin care turiștii străini au venit în România au fost Londra - București, Tel Aviv - București, Bruxelles - București, Viena - București și Milano - București.

*Analiza datelor include rezervări făcute pe Kiwi.com între 1 ianuarie 2022 - 30 noiembrie 2022 pentru călătorii pe tot parcursul anului 2022, indiferent de destinație.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri